Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Lipsa locurilor de parcare rămâne problema pe Vlahuță și Lupeni, pe Trotuș se așteaptă asfaltarea


Pe un vânt tăios, am pornit ieri „în recunoaștere” pe trei dintre străzile pe care le-am vizitat astă vară, pentru a vedea și a afla ce probleme au locuitorii din aceste zone. Ieri am revenit pe străzile Alexandru Vlahuță, Lupeni și Trotuș, pentru a observa dacă o parte dintre aceste lucruri semnalate au fost rezolvate. 
  Primul popas l-am făcut pe strada Alexandru Vlahuță, din cartierul Bahne, de la intersecția cu strada Bucegi, până la intersecția cu Aleea Căminului. Dacă la sfârșitul primăverii, când am ajuns pe această stradă, principalul lucru care mi-a atras atenția era vegetația foarte bogată, castanii și teii înverziți, cu coroane bogate, arbuști de toate felurile pe spațiile verzi din fața blocurilor, garduri vii, venirea iernii a „dezbrăcat” copacii și vegetația luxuriantă a dispărut. Au rămas doar niște schelete vegetale, maronii, în bătaia vântului. Cu excepția unui brad, nimic nu a mai rămas verde. În schimb, acum se văd mai bine ambalajele și pungile de plastic aruncate în grădinile din fața blocurilor sau pe trotuare. Parcările au rămas în continuare o problemă, trotuarele fiind ocupate de mașinile parcate pe jumătate sau în întregime pe trotuar, așa încât pietonii sunt nevoiți să se strecoare printre mașini. La un balcon, zăresc un tricolor fluturând. Strada este asfaltată și circulabilă. În spatele blocurilor, ceva mai multă dezordine și, pe un gang, găsesc ditamai mormanul de crengi uscate. În rest, vestea bună este că, la capătul străzii, există un parc, cu bănci și vegetație, unde locuitorii din această zonă pot veni la plimbare, cu copiii sau nepoțeii. În parc găsesc inscripția: „Parc reabilitat de Primăria Municipiului Focșani cu sprijinul municipalității Shertogenbosch – Olanda”. 
 
 
                 Pe Lupeni nu sunt locuri de parcare
 Continui traseul, cu lacrimi pe un obraz din cauza vântului tăios, și ajung pe Lupeni. Peisajul de început de iarnă diferă de cel al sfârșitului de primăvară, când am ajuns prima oară aici. Vegetația neîngrijită despre care vorbeam atunci a dispărut, odată cu apariția frigului, rămânând doar petice de iarbă verde în jurul blocurilor. Lipsa locurilor de parcare este în continuare una dintre problemele principale ale locuitorilor de pe Lupeni, mașinile fiind parcate fie pe stradă, paralel cu trotuarul, fie direct pe trotuar. În schimb, am avut un „deja vu”: același Trabant roșu parcat în stradă, prăfuit, dar cochet. Nici la capitolul curățenie această stradă nu stă prea bine, așa cum se întâmplă, din păcate, în mai tot orașul, gunoaiele aruncate pe iarbă fiind un detaliu de nelipsit din peisajul urban focșănean. Piața din Bahne am găsit-o dezolant de pustie. Pe o vreme așa de câinoasă, cine ar sta în Piață, când supermarketul e așa de aproape? Locuitorii de pe Lupeni se plâng și de alte neajunsuri. „Noi avem o problemă cu circulația pe stradă și pe trotuare a copiilor ce merg către școală, nu pe strada Lupeni, ci pe aleile din spatele blocurilor ce duc spre Școala „Anghel Saligny”. Mai erau și alte probleme. Sunt locatari care vin cu bucăți mari de sticlă de la balcoane și le sparg lângă containere. Copiii se joacă pe lângă ele, căci după cum ați văzut nu au pe unde. În spatele blocurilor, acolo unde ar fi putut fi un parc pentru atât de mulți copii, vin diverși cetățeni cu vacile și caii la păscut”, ne-a scris Greta, de pe Strada Lupeni. În schimb, un plus este faptul că strada este asfaltată și se circulă bine în această zonă. 
               Primăria a dat bani pentru Strada Trotuș, dar reparațiile mai au de așteptat
 Din Bahne m-am întors spre Centru, pe Strada Trotuș. Din iunie și până acum nu s-au schimbat prea multe lucruri. Strada este în continuare mai mult o uliță din pământ, denivelată, fără trotuare, plină de gropi și de dâmburi. Proprietarul cu care am vorbit în vară și-a păstrat bolovanii aliniați de-a lungul curții, pentru a-i împiedica pe șoferii care sunt în trecere pe aici să parcheze la poarta sa. Aceleași case bătrânești, care te transpun într-un peisaj rural, dacă nu ridici ochii de la pământ să zărești profilurile blocurilor de 10 etaje de pe bulevard. Cât timp am străbătut străduța, am fost însoțită de un băiețel, cu ghiozdanul în spate, care asculta la telefon Paraziții. Nicio mașină nu a trecut cât am traversat mica stradă. Nici țipenie de om. Doar câte un lătrat stingher, din câte o curte. Din câte au anunțat reprezentanții Primăriei Focșani, strada urmează să fie reparată la anul, după ce anul acesta au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. Pe Strada Trotuș vor fi așezate două straturi de mixtură asfaltică și vor fi refăcute trotuarele, inclusiv prin montarea de borduri. Lucrările vor fi gata într-un an de zile. Pentru refacerea acestei străzi, Consiliul Local Focșani a alocat 309.179 lei.
 Săptămâna viitoare vom continua retrospectiva „Monitorul vine pe strada ta!”, pe alte străzi din municipiu pe care le-am bătut la pas în acest an.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?