Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Stațiile de autobuz vor avea ecrane full HD, aer condiționat, cititor de carduri și senzori de lumină


   În zona de Sud a municipiului Focșani vor fi realizate 25 de stații de autobuz interactive, care îi vor lăsa pe focșăneni cu gura căscată. Acestea vor incorpora tehnologie de vârf, trei ecrane full HD coordonate de calculatoare, aer condiționat, automat pentru eliberarea biletelor, lumină ambientală pe timp de noapte și chiar cititoare de carduri. Stațiile vor fi realizate din oțel inoxidabil și sticlă securizată, rezistente la intemperii dar și la actele de vandalism. Stațiile vor fi realizate anul viitor, în cadrul proiectului PIDU, cofinanțat din fonduri europene.
   Focșănenii care călătoresc cu autobuzul vor beneficia, în viitorul apropiat, de condiții mult îmbunătățite în stațiile de autobuz din zona de Sud a municipiului și vor aștepta mijlocul de transport în comun cu mult mai multă plăcere. 25 de stații din cartierele Sud, Laminorul și Mândrești vor fi complet modernizate și vor incorpora tehnologie de vârf, potrivit conceptului de „televiziune stradală”. 
   Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Focșani, în cadrul proiectului Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), cofinanțat din fonduri europene, pentru îmbunătățirea calității serviciilor și pentru creșterea posibilităților de informare a cetățenilor, este prevăzută montarea unor stații interactive de așteptare a autobuzelor. Acestea nu vor fi însă niște stații obișnuite, ci vor integra un design modern și rezistență în utilizare. Vor incorpora trei ecrane full HD tip touchscreen, aer condiționat, automat pentru eliberarea biletelor și vor fi prevăzute cu lumină ambientală pe timp de noapte și cu senzori de lumină. Astfel, pentru călători timpii de așteptare se vor transforma în timp dedicat accesului la informații prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare și informare.
   Vor fi realizate 25 de stații de autobuz, după cum urmează: în cartierul Mândrești 6 stații pe sensul predominant de urcare, pe Bulevardul București și în cartierul Laminorul 10 stații, din care 3 stații noi pe strada Miliari și în cartierul Sud 9 stații. Toate stațiile sunt amplasate în locuri ușor accesibile. Stațiile sunt alcătuite din module tip gata confecționate din profile din oțel inoxidabil rezistente la intemperii dar și la…  vandalism, după cum spune proiectantul. Închiderile perimetrale și acoperișul sunt realizate din sticlă securizată și antișoc de 10 mm grosime. Stațiile vor fi montate pe o platformă din beton. În interior va fi realizat un pavaj din pavele autoblocante, care va continua pavajul de pe trotuar. Pentru fluidizarea traficului și evitarea accidentelor, în zona stațiilor vor fi construite alveole pentru staționarea autobuzelor în timpul îmbarcării călătorilor.
   Stațiile vor fi realizate din metal și sticlă securizată și pot adăposti până la 14 călători pe timp de vreme rea. „Stațiile de autobuz vor fi dotate cu echipament electronic pentru informarea călătorilor privind transportul în comun în tot orașul și pe linia respectivă, alte date privind graficele de circulație ale altor mijloace de transport și informații generale privind unele activități ale administrației locale și juudețene, precum și activități de interes general. Stațiile pot fi dotate și cu automat pentru eliberarea biletelor de călătorie”, se arată în documentația realizată de proiectantul care lucrează în cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea spațiilor publice ” din cadrul PIDU. Stația are două bănci, care pot susține câte trei persoane.
 
Ecrane full HD, cu touchscreen
   Fiecare stație este dotată cu panouri de afișaj electronice multifuncționale comandate de 4 calculatoare care furnizează date necesare călătorilor. Stațiile sunt racordate la rețeaua de fibră optică a Primăriei și la rețeaua electrică. Stația cuprinde trei tipuri de display: ecran 63 inch full HD și high brightness, ecran 50 inch full HD high brightness cu touchscreen și ecran 26 inch high brightness cu touchscreen. Acestea sunt prevăzute cu sticlă securizată, dar au și un sistem incorporat astfel încât să nu facă condens. Aceste monitoare au în spate 4 computere care le deservesc, fiecare cu un software preinstalat, Windows 7 sau XP.
 
Stații dotate cu aer condiționat, cititor de carduri bancare și imprimantă
   Temperatura de funcționare a echipamentelor din cadrul stației este cuprinsă între -20 și +60 grade Celsius. De asemenea, o noutate absolută este faptul că stațiile sunt prevăzute și cu un aparat de aer condiționat cu freon, care este legat la un termostat care pornește încălzirea la +5 grade Celsius și răcirea la +25 grade Celsius. Circularea aerului în incintă este dirijată de 8 ventilatoare. Și zona centrală cu ecrane este climatizată cu aer condiționat.
   De asemenea, acoperișul stației este acoperit cu sticlă securizată, de 15 mm, cu proprietăți de filtrare a razelor solare. Stația va fi prevăzută cu lumină ambientală pe timp de noapte și cu senzori de lumină. 
   Stațiile pot fi îmbunătățite, pentru că sistemul permite instalări ulterioare ale următoarelor componente: receptor telefonic, cititor de smartcarduri și carduri magnetice, cititor de carduri bancare și imprimantă cu diferite formate, cel mai mare fiind A4. 
   Pare ireal, însă este adevărat. Aceste stații vor fi realizate în cadrul proiectului PIDU, unul dintre proiectele majore care se desfășoară în prezent în municipiul Focșani, în cartierele Sud, Mândrești și Laminorul. Lucrările pentru amenajarea stațiilor vor începe anul viitor. PIDU cuprinde trei contracte de lucrări: „Reabilitare și modernizare spații publice urbane”, „Modernizare și extindere spații verzi” și „Sistem de supraveghere video stradală”. Valoarea totală a proiectului este de 59 milioane de lei, proiectul fiind cofinanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. 

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?