Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Ponta a discutat cu miniştrii despre buget şi descentralizare


   Discuțiile din cadrul Guvernului privind bugetul pe 2014 și proiectul descentralizării au fost finalizate, a anunțat, miercuri seara, premierul Victor Ponta, precizând că l-a sunat pe liderul PNL, Crin Antonescu, pentru a fi sigur că există un acord final de susținere politică pe cele două documente. Potrivit premierului, cele două proiecte vor fi adoptate, astăzi, de Guvern.
   Premierul Victor Ponta a discutat, în cursul zilei de ieri, cu miniștrii din cabinet pe tema bugetului pe 2014 și pe tema descentralizării, iar la final a purtat o discuție și cu co-președintele USL, Crin Antonescu, pentru a avea și o decizie politică. „Astăzi (ieri-n.r.) discut, mă duc acum să discut cu miniștrii despre descentralizare, despre buget. La finalul discuțiilor, nu știu la ce oră va fi, evident că voi discuta și cu Crin Antonescu pentru a avea și decizia politică de susținere a celor două acte finale, în așa fel încât mâine (astăzi-n.r.) în ședința de Guvern să le și trimitem către Parlament”, a spus Ponta. El a precizat că, după aceea, Parlamentul trebuie să intre în proceduri pentru ca săptămâna viitoare, marți, să aibă loc ședința comună pentru angajarea răspunderii pe descentralizare.
   În ceea ce privește veniturile totale ale bugetului de stat, sunt estimate să crească cu 4,8% în 2014, la 100,93 miliarde lei, iar cheltuielile totale cu 3,41%, la 119,26 miliarde lei, potrivit anexelor proiectului de buget, publicate miercuri pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice /MFP/. Veniturile fiscale sunt proiectate la 85,72 miliarde lei, în creștere cu 6,7% comparativ cu programul actualizat pe 2013, din care încasările din impozitul pe profit -11,345 miliarde lei, mai mari cu 5,31%, impozitul pe venitul persoanelor fizice – 23,73 miliarde lei, în creștere cu 5,07%, TVA -54,62 miliarde lei, în creștere cu 3,43%, accize – 22,87 miliarde lei, în urcare cu 15,74%.
   Cheltuielile de personal au fost estimate la 20,57 miliarde lei, mai mari cu 3,89%, cheltuielile cu bunuri și servicii vor scădea cu 0,57%, la 4,46 miliarde lei, cheltuielile cu dobânzile cresc cu 5,41%, la 10,2 miliarde lei, iar subvențiile sunt proiectate la 4,13 miliarde lei, în creștere cu 19,98%. Transferurile pentru unitățile administrative sunt situate la 27,986 miliarde lei, în urcare cu 1,08%.
   Proiectul de buget pentru anul viitor nu prevede majorări de salarii pentru primari, dar o astfel de măsură poate fi introdusă în Parlament, în timpul dezbaterilor asupra bugetului, prin realocări de fonduri, a declarat premierul Victor Ponta. „Am fost informat și astăzi (ieri-n.r.), la grupurile parlamentare, despre această solicitare. În dezbaterile parlamentare, dacă există anumite amendamente care acoperă ambele părți, adică nu doar să pui niște bani, ci și să arăți de unde îi iei, evident că Parlamentul este cel care decide, inclusiv pentru alte alocări. Bani suplimentari nu se pot găsi în timpul dezbaterilor parlamentare, dar realocarea este un drept suveran al Parlamentului, iar Guvernul face doar propuneri și, eventual, după aceea, își spune punctul de vedere”, a spus Ponta.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?