Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

O fetiţă a fost VIOLATĂ repetat şi va naşte copilul TATĂLUI SĂU VITREG


   Urmează să împlinească 13 ani în ianuarie și e gravidă în opt luni. Ultimele două și le-a petrecut în Centrul Maternal Focșani, unde va mai rămâne multă vreme. Spune că nu mai vrea să se întoarcă niciodată acasă. Viața fetiței a devenit iad din decembrie anul trecut, când a început să fie violată și amenințată cu moartea de bestia cu chip de om numit tată vitreg. Nici nu împlinise 12 ani când a fost smulsă noaptea din pat, de lângă surorile sale, și siluită de nenorocitul cu care maică-sa și-a refăcut viața. Nici n-a știut ce i se întâmplă, a știut doar că de fiecare dată o doare tot trupul și sufletul, tare, tare de tot… A simțit că durerea nu trece și a învățat ce înseamnă teroarea, trăind-o luni de zile, în fiecare clipă când monstrul era pe-aproape. A salvat-o vigilența asistentului social din comună și omenia șefului de post, care a reușit s-o facă să-și deschidă sufletul și să spună ce s-a întâmplat. Acum, copila așteaptă să nască un băiețel. Nu știe ce simte pentru el și nici ce va face în viitor. În orice caz, vrea să meargă mai departe la școală. În clasa a șaptea. Din septembrie, anul viitor. Între timp, se pregătește să devină mamă cu sprijinul specialiștilor Protecției Copilului. Și învață, pe viu, îngrijirea unui bebeluș de la colega sa de cameră din Centrul Maternal, care a născut la numai 14 ani…  
   Totuși, ce pedeapsă sunteți de părere că merită cel care și-a bătut joc de ea?
   Pentru că e doar un copil care are o viață de construit, pentru a nu fi supusă stigmatizării de comunitatea satului în care trăiește și pentru a-și putea continua școala, atunci când va veni vremea, fără să fie lovită de cuvinte răutăcioase, am ales să nu-i dezvăluim identitatea protagonistei dramei pe care o vom relata în continuare. Îi vom spune Crina, pentru că e pură precum albeața acestei nobile flori și are pe chip, în gesturi și în glas fragilitatea înduioșătoare a copilăriei ce i-a fost ucisă atât de brutal! 
   Acum, după mai bine de două luni de când a fost scoasă din casa în care s-a petrecut grozăvia și adusă în Centrul Maternal din Focșani, pare că și-a regăsit, cât de cât, echilibrul sufletesc. În tot acest timp i s-a explicat, pe înțelesul ei, ce i s-a întâmplat și ce se va întâmpla în continuare… Iar vineri, a avut puterea de a transmite tuturor fetițelor care pățesc așa ceva, să vorbească! „Să spună ce au pățit! Să spună oricui! Chiar dacă sunt amenințate cu moartea, cum am fost eu, sau nu!”, este mesajul pe care mi l-a încredințat să-l fac public, odată cu zguduitoarea sa poveste…
   O poveste cu o fetiță care n-a știut ce-i făcea tatăl vitreg noaptea, când o imobiliza, o dezbrăca și-i provoca acea durere groaznică între picioare. O poveste cu o fetiță care s-a trezit cu un copil în burtă înainte de a ști cum este să te plimbi de mână cu un băiat, ce înseamnă o întâlnire, ce gust are un sărut, înainte de a bănui măcar cam cum se fac copiii! Că nu i-a spus nimeni! „Când am simțit că mișcă ceva în burtă am crezut că-mi chiorăie mațele! Mama nu mi-a spus niciodată nimic despre aceste lucruri, oricum, nu prea avea ea treabă cu noi, copiii. La școală n-am învățat despre asta, cred că doar din clasa a șaptea se învață. Nici cu prietenele mele n-am vorbit niciodată despre așa ceva, că nici nu știam că există. Am văzut că mi s-a oprit menstruația dar nu am știut de ce, am crezut că așa se întâmplă cu toată lumea”, povestește. 
   A știut însă că i se întîmplă un lucru rău, tare-tare rău, după durerea îndurată și după amenițările cu moartea aruncate de tatăl vitreg după fiecare episod de sex. 
 
Seria de violuri a început în decembrie 2012
   Coșmarul fetiței a început într-o noapte din luna decembrie a anului trecut. Mama ei plecase la spital, la Focșani, cu cei doi frățiori mai mici, care răciseră, iar ea rămăsese acasă, în comună, cu celealte două surori, acum în vârstă de 7 și 11 ani. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să-i schimbe brutal toată viața. „Tata a venit beat, noaptea. Eu dormeam cu surorile. M-a trezit și a zis să mă duc cu el. Când am ajuns în cealaltă cameră m-a luat cu forța, m-a pus pe pat, mi-a ținut cu o mână încheieturile de la mâini deasupra capului și cu cealaltă mi-a scos hainele cu forța. M-a durut tare ce mi-a făcut… A zis că mă omoară și pe mine și pe mama dacă spun ceva. Am crezut, fiindcă a mai bătut-o pe mama. După aia m-am dus înapoi lângă surori. Îmi era frică tare de tot. Am plâns pe înfundate, să nu le sperii. Dimineața am plecat la școală. Eram tristă tare, dar nimeni nu a văzut nimica”, a povestit copila. 
   Amenințarea tatălui vitreg i-a intrat până-n măduva oaselor. Și-a făcut mecanic toate treburile sale de copil necăjit, cu responsabilități de om mare – despre care voi povesti mai târziu – și trecerea orelor către încă o noapte în care mama era plecată a început să însemne o teroare ce nu credea că se va mai sfârși… „A doua noapte iar a venit beat, iar s-a luat de mine. Nu-l interesa nimic, mă bloca, mă ținea strâns tare de rămâneau semne la încheieturi. Tot timpul îmi zicea să tac că mă omoară și pe mine și pe mama… Și tot așa s-a întâmplat. Se lua de mine numai când nu era mama acasă. Ea a stat la spital cu frații mei și în decembrie, și în februarie, și în martie… De multe ori m-a violat. Nu știu de câte ori, dar de multe ori. Îmi era frică tare de el, când bea era violent. Nu puteam să mă apăr, că are mușchi, se lăuda mereu cu ei, zicea că merge la sală… A început să mă înțepe inima de frica lui. Și când era mama acasă, dacă era și el, mă înțepa inima”, a spus Crina. 
Un copil care nu a avut timp să se joace
   Așezată pe-un scaun într-o încăpere a Centrului Maternal, fetița oferea privirii o imagine stranie. Abdomenul său, nefiresc de umflat față de restul trupului fragil, aș fi vrut să cred că-i din altă poveste, că e al altcuiva, al unei femei în toată firea care-și dorește un copil. Și nu mărturia palpabilă a bestialității unui om căruia fetița purtătoare i-a spus… tată. Veți înțelege și mai bine ce viață avea sărăcuța, chiar și în zilele care nu se terminau cu încă un viol. O viață grea, cu responsabilități de adult pe care ea, fiind cea mai mare dintre toți frații, și le-a asumat pentru că… așa a fost să fie. „Când aveam eu vreo cinci ani, mama m-a luat pe mine și pe sora mea de la tatăl adevărat și ne-a adus la ăstalalt. Nu știu de ce, pentru că noi îl iubeam pe tata. El și cu bunica ne îngrijeau, că mama nu prea venea pe acasă. Când ne-a luat, țin minte că era iarnă. Tata era plecat la muncă. A venit mama și-a zis că plecăm la bunica, într-o comună. Și ne-a dus la tatăl vitreg care era atunci cioban la o stână. Acum știu că lucrează la un patron. Și a mai făcut mama încă trei copii, o fată care are acum 7 ani și doi băieți, care au 4 ani și 2 ani. Stăteam în casă la mama lui. Eu trebuia să am grijă de frații mei, că mama și el plecau la muncă cu ziua. Dimineața mă duceam la școală. Veneam acasă și le făceam de mâncare, spălam și ce mai trebuia pentru frați. După aia făceam lecțiile cu ei până se făcea seară și seara le dădeam de mâncare și de abia după ce intrau ei în pat mă apucam de lecțiile mele”, a explicat Crina.   
   Și cu toate acestea, a reușit să obțină rezultate foarte bune la școală! Poate și pentru că școala era singurul loc unde se simțea într-adevăr copil. Îi plăcea să învețe și se bucura de prezența colegelor. Chiar și după ce a fost pângărită trupește și sufletește de bestia cu care maică-sa și-a „refăcut” viața, a reușit să învețe astfel încât să termine clasa a VI-a. 
Sarcina, descoperită în luna a patra, de Ziua Copilului
   Crina a observat că nu mai are menstruație și a crezut, după cum am mai spus, că toate fetele mai pățesc așa ceva. Însă începuse să i se umfle abdomenul și pentru asta nu reușea să găsească, cu mintea sa inocentă, vreo explicație. Culmea este că după Paște a făcut o indigestie și mama ei a dus-o la spital. Cu toate analizele făcute, la vremea respectivă medicii nu au observat că e gravidă. „Apoi, m-a întrebat mama dacă mi-a venit ciclul, i-am zis că nu și m-a dus la doctor. Era pe 1 iunie. Am venit cu ea la Focșani la Policlinică. Doctorul a zis că sunt însărcinată în 15-16 săptămâni. Și că nu se putea face nimic”, a spus Crina.  
   Acasă, firește, a urmat scandalul de rigoare cu mama sa care insista să spună cu cine s-a culcat. Femeia habar n-avea că biata copilă, cu care n-a găsit de cuviință să vorbească niciodată prea apropiat, nici nu știa cum se fac copiii! Gândiți-vă ce-a fost în sufletul fetiței care, terorizată de amenințările tatălui vitreg și neînțeleasă nici de mamă, și-a strâns în suflet cumplita taină și a ales să mintă. „I-am spus că a fost un băiat pe aici prin comună, care numai a venit și apoi a plecat”, a explicat. Mama a ascuns, la rândul ei, față de toată lumea că fata e gravidă, însă crunta realitate a ieșit la suprafață în urma unei vizite a asistentului social.
„Când am spus șefului de post m-am simțit ușurată”
   Într-o zi, în timpul unei vizite la domiciliul fetei, asistentul social al comunei a observat că burta acesteia este suspectă. Așa că a sesizat poliția. Crina nu bănuia că momentul acela va însemna sfârșitul coșmarului ei. „M-a chemat pe mine și pe mama la post. Domnul șef de post a vorbit foarte frumos cu mine și până la urmă m-am hotărât să-i spun ce s-a întâmplat. Că este de vină taică-meu vitreg. I-am spus tot ce mi-a făcut, și am simțit o ușurare. Am fost fericită că în sfârșit am scăpat de el! Mama nu m-a crezut și nici acum nu crede. Pe el l-a legat cu cătușele și l-a dus, și pe mine m-au adus la Centrul Maternal. Am ajuns aici pe 27 august. N-am mai vorbit cu mama de atunci. Și nici nu mai vreau să vorbesc”, a spus Crina.
   Potrivit celor declarate de responsabilii Centrului, ancheta este în desfășurare. Pentru că nu există alte probe, singura care poate confirma violurile este cea de ADN, ce va fi luată copilului după ce se va naște. Fetița este încrezătoare că cel care i-a ucis copilăria va primi, în sfârșit, pedeapsa care o merită. „A mai fost condamnat pentru tentativă de viol, dar a venit mama lui din Italia, unde lucrează, și i-a dat bani fetei și a scăpat. Chiar dacă mama nu mă crede, o să vadă și ea că el mi-a făcut asta”, a mai spus copila. 
 
A recunoscut că a făcut sex cu fetița, fiindcă ea „a vrut”!
   Contactați de reporterii noștri, polițiștii din cadrul postului de poliție din comuna de domiciliu a Crinei au declarat că individul (om la 36 de ani – n.r.) a recunoscut că a întreținut relații sexuale cu fetița, dar nu a obligat-o, ci dimpotrivă, ea – care nu avea încă 12 ani când s-a petrecut primul viol! –  ar fi vrut!!!  „S-au finalizat cercetările în acest dosar și urmează să fie înaintat la Parchet pentru a se propune soluție legală”, au declarat polițiștii. Potrivit lor, în acest dosar se efectuează cercetări cu privire la infracțiunea de act sexual cu un minor. 
„Nu știu cum va fi viitorul, nu m-am gândit”
   De două luni de când este în grija celor de la Centrul Maternal, Crina a reușit să-și regăsească liniștea. Spune că n-o mai înțeapă inima atât de des, și că, deși nu știe cum va fi viitorul – „nu m-am gândit” – nu se va mai întoarce niciodată acasă. Nu știe de ce nu mai vrea, dar asta simte. Nu știe dacă vrea sau nu să-și clădească, atunci când va deveni adult, propria sa familie. Și nici ce nume va pune băiețelului ce va veni pe lume. Știe însă că la Centru se află în sfârșit în siguranță și că oamenii mari de acolo o pot apăra de toate relele. „Îmi place aici, m-am bucurat că am venit, că am scăpat de greutățile de acasă… că am scăpat de el… Aș vrea să continui școala, să mă duc la toamna cealaltă în clasa a VII-a, că acum a trebuit să întrerup… Mi-ar plăcea să mă fac bucătăreasă. Am câteva colege care au venit să mă vadă și m-am bucurat mult… Acum, trebuie să nasc. Doamnele de aici mi-au spus ce înseamnă asta. Nu știu ce simt pentru copil. Nu știu dacă îl iubesc… O să văd… Dar acasă nu mai vreau să mă întorc!”, a concluzionat, îndârjită. 
   S-a ridicat cu greu de pe scaun. Ne-am luat la revedere. Ea a plecat spre camera care o găzduiește. Eu spre lumea din afara instituției. Ea, o fetiță cu povara însuflețită purtată în pântecul său de copil. Eu, o femeie cu sufletul apăsat de povestea cumplită a celei mai crunte josnicii omenești… Și tot drumul până la redacție m-am întrebat de ce, de ce oare, mama din mine nu a strâns-o pe Crina, măcar o clipă, la piept…  
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
PÄ‚RINÈšI, ATENÈšIE! 
Copiii care nu au informații despre sex pot deveni mai ușor victime ale abuzatorilor
   Potrivit oficialilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, Crina va putea beneficia de servicii specializate și ocrotire în Centrul Maternal din Focșani până când copilașul ei va împlini trei ani. „Noi o vom pregăti în vederea dobândirii abilităților parentale. Când copilul ei va împlini trei ani, ea va avea 16 ani. Îi vor fi acordate servicii specializate pentru prevenirea separării copilului de familie, va beneficia de servicii atât în vederea integrării în familie cât și pentru continuarea studiilor”, a declarat Luminița Liciu, director general adjunct al DGASPC. 
   Ea a explicat că atunci când un copil nu găsește în adultul de lângă el un punct de sprijin, când adultul nu a dezvoltat o relație de încredere între ei, copilul nu va comunica, nu-și va deschide sufletul, nu va povesti ce i se întâmplă. Exact în această situație s-a aflat și Crina în relația cu mama ei, care, culmea, încă nu crede că fetița a trăit această dramă, cu toate că până și concubinul a recunoscut!  
   Luminița Liciu a subliniat că părinții trebuie să fie extrem de deschiși și atenți cu copiii lor, să nu refuze discuțiile despre sex și sexualitate pentru că acei copii care nu au informații despre aceste lucruri (din păcate încă considerate tabu), devin mult mai ușor victime ale abuzatorilor. „Copiii apreciază un adult care le oferă răspunsuri, nu unul care refuză o discuție. Vorbind copilului despre sexualitate nu înseamnă că-i dezvoltăm o predispoziție către sex, ci îi vorbim despre organism și despre cum să-și păstreze starea de sănătate. Educația sexuală trebuie începută în familie și continuată în școală, pentru că îi ajută să-și cunoască mai bine corpul și să învețe cum să aibă grijă de el. Discuția adultului cu copilul despre sex este un prim pas în protecția lui împotriva abuzului sexual. Copiii care nu au informații despre sex și sexualitate pot fi mai ușor victime ale persoanelor care abuzează. Părinții trebuie să ofere copiilor lor explicații adaptate vârstei acestora și capacității lor de înțelegere, cât mai apropiate de adevăr”, a atenționat Luminița Liciu.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Centrul Maternal – sprijin pentru mamele în derivă
   Pe parcursul celor două luni de când se află în Centrul Maternal, specialiștii acestuia au reușit să o stabilizeze emoțional pe Crina, astfel încât să poată depăși trauma suferită, să se obișnuiască cu ideea că va deveni mamă și că viața ei se va schimba. Nu este singura fetiță care a găsit în acest Centru atât adăpost și hrană, cât și oameni care s-o ajute să meargă mai departe, să-și regăsească încrederea în ea și în ceilalți, și să privească spre viitor cu speranță. „Pe parcursul anului 2013 au venit în Centrul Maternal 26 de mame cu 41 de copii. Au fost două minore care au născut aici, și această fetiță care este însărcinată… În ultima perioadă, marea majoritate a cazurilor reprezintă victime ale violenței domestice. Ele beneficiază de servicii specializate în vederea prevenirii separării copilului de familie. Crinei i s-au acordat astfel de servicii, s-a vizat monitorizarea sarcinii, a fost consiliată cu privire la situația în care se află, a fost contactată familia. Mama nu a vizitat-o deloc, deși a fost adusă aici de pe 27 august. Singura care a venit a fost bunica maternă”, a declarat Violeta Pavelescu, șefa Centrului Maternal. 
   Toate mamele care au copii cu vârsta de până la trei ani, toate femeile sau fetele care urmează să nască și se află în situații disperate trebuie să știe că pot găsi în acest Centru, sprijinul de care au nevoie. Dacă nu vor să se adreseze asistenților sociali din primării ca să ajungă aici, în loc să recurgă la gesturi disperate ce le pot pune viața în pericol lor sau copiilor lor, pot suna la Telefonul Copilului 0237.983. În urma apelului, echipa mobilă a Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență va ajunge oriunde situația o impune.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Abuzul modifică grav personalitatea copilului
   Psihologii Organizației „Salvați Copiii” București atenționează, în „Ghidul pentru prevenirea abuzului asupra copilului”, că abuzul nedepistat și netratat produce modificări grave în structurarea personalității copilului, cu repercursiuni majore în timp. În timp, efectele abuzului se regăsesc la adult într-un comportament cu dificultăți de adaptare și integrare socială. „Dacă vreți să vă protejați copiii de greșelile și abuzurile care ar putea apărea în sfera sexuală, trebuie să-i învățați să ia singuri decizii responsabile, în cunoștință de cauză, să se protejeze și să se apere singuri, în măsura posibilului și, pentru aceasta, este nevoie ca ei să fie informați. Deși se desfășoară în cel mai mare secret, sub controlul unor amenințări și șantaje forte, abuzul sexual lasă asupra copilului numeroase urme din care menționăm: tulburări de somn; semne de depresie; atitudini suicidare; teamă marcantă față de persoane de același sex sau de sex opus; neîncredere în actele celorlalți; personalitate pseudo-matură; agresiv față de cei mai slabi; atitudine obedientă față de adult; fuga de acasă, etc.”, spun specialiștii Organizației „Salvați Copiii”. 
   De asemenea, ei au specificat în același „Ghid” că atitudinea care trebuie încurajată la un copil este „să știi, să te duci și să spui”. Cu alte cuvinte, copilul să fie învățat să-și cunoască propriul corp, ca să poată înțelege și descrie ce i se întâmplă; să fie încurajat să aibă încredere în ceea ce simte; să știe să spună „Nu” în situații de abuz; să fie ajutat să-și redefinească secretul și, foarte important, să fie crezut atunci când acesta povestește despre problemele sale.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?