Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Lunea, ziua preferată de cei care vor să se lase de fumat


   Încercările oamenilor de a se lăsa de fumat variază ca frecvență în funcție de ziua săptămânii, au constatat cercetători americani, potrivit cotidianului francez Le Figaro. La fiecare 1 ianuarie — lucru de altfel cunoscut — numeroși fumători iau decizia de a se lăsa de fumat. Ceea ce se știe mai puțin este că, de fapt, fiecare zi de luni este un fel de 1 ianuarie.
   Timp de patru ani — din 2008 până în 2012 — oameni de știință americani au recenzat căutările de pe Google de tip ‘să te lași de fumat’, scrise în șase limbi: franceză, engleză, spaniolă, portugheză, chineză și rusă. Concluziile lor, publicate în Jurnalul Asociației Americane de Medicină (JAMA), au arătat că astfel de căutări sunt cu un sfert mai numeroase în zilele de luni ale săptămânii. Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au folosit serviciul Google Insights for Search, accesibil tuturor. Acest program permite reperarea modului în care evoluează căutările pe Google în timp real pe marginea unui subiect sau de a vedea care sunt mai populare. 
   Oamenii de știință americani au reținut căutările care conțineau derivatele de la termenii ‘lăsa’ și ‘fuma’. Dintr-un total de 8 milioane de asemenea căutări, luni s-au înregistrat cu 153.800 mai multe comparativ cu alte zile ale săptămânii. În limba engleză, de exemplu, diferența era de 1% comparativ cu marți, de 11% comparativ cu miercuri, de 22% comparativ cu joi… O scădere constantă până în ziua de sâmbătă /-145% în total.
   John W.Ayers, profesor la Facultatea de sănătate publică din cadrul Universității de Stat din San Diego și autor al studiului, amintește că ziua de luni este deja cunoscută pentru alte particularități. Astfel, lunea este și ziua ‘în care oamenii riscă cel mai mult să facă gripă, să sufere de migrenă sau un atac’, a declarat Ayers pentru The New York Times. Explicația este una biologică sau sociologică? ‘Ar putea fi o interacțiune a celor doi factori’, este de părere John W.Ayers.
   Pe lângă aceste întrebări pe care studii mai avansate le-ar putea rezolva, cercetătorul american deduce deja aplicațiile pragmatice. Descoperirea unui ritm săptămânal al dorinței unui om de a se lăsa de fumat ar putea avea ‘un impact imediat asupra gestiunii intervențiilor din sistemul public de sănătate’, de exemplu în ceea ce privește operațiunile de prevenire a fumatului, care ar putea fi programate în zilele în care oamenii ar fi mai receptivi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?