Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Serviciu european de informații, ca o contrapondere la NSA


   Comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, a propus crearea unui serviciu european de informații care să poată fi capabil să facă față Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA), inițiativă ce se dorește a fi un răspuns la presupusele operațiuni de spionaj cibernetic desfășurate de Statele Unite împotriva instituțiilor comunitare și cetățenilor europeni, consemnează agenția EFE. ‘Cu un serviciu european de informații, precum cel pe care-l propun să fie creat la orizontul anului 2020, Europa va putea să vorbească pe o singură voce. NSA are nevoie de o contrapondere’, a declarat Viviane Reding într-un interviu acordat agenției spaniole de presă.
   Referindu-se la tensiunile din relația cu SUA, determinate de interceptările efectuate de serviciile secrete americane, ea a afirmat că acum ‘Statele Unite trebuie să ia măsuri pentru a recâștiga încrederea Europei’, lucru pe care l-a precizat și în timpul vizitei efectuate săptămâna trecută la Washington. Comisarul european a cerut administrației americane să adopte rapid o legislație pentru a apăra dreptul la viață privată, reamintind că aceasta este o promisiune formulată de președintele Barack Obama în timpul campaniei electorale de anul trecut.
   În opinia vicepreședintei Comisiei Europene, după aprobarea directivei privind protecția datelor comunitare, probabil înaintea alegerilor europarlamentare, va fi momentul potrivit pentru începerea negocierilor pentru un acord vizând cooperarea între serviciile secrete din statele UE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?