Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Primăriile au mai puține datorii către firmele private


   Primăriile vrâncene aveau arierate de 8,5 milioane lei la sfârșitul lunii septembrie, potrivit unei situații a Ministerului Finanțelor Publice. Cele mai mari arierate (datorii mai mari de 90de zile) erau înregistrate la Primăria Panciu, cu peste 5,94 milioane lei. Pe lista primăriilor cu arierate se află Adjud – un milion lei, Năruja – 900 mii lei, Fitionești-200 mii lei, Andreiașu – 50 mii lei. Reprezentanții Finanțelor spun că în lista publicată nu sunt cuprinse primăriile care au arierate mai mici de cinci mii lei. De asemenea, mai sunt arierate care încă nu au fost clarificate și nu au fost publicate. Datoriile primăriilor erau mult mai mari la începutul anului, când edilii au raportat la Finanțe că mai au de plată peste 20,7 milioane lei.
    Cea mai mare parte a restanțelor, adică peste 13,4 milioane lei, sunt datoriile primăriilor la diferitele lucrări de investiții derulate în comunitățile locale. Însă restanțele ar fi fost și mai mari dacă Guvernul Ponta nu ar fi luat decizia de a plăti arieratele primăriilor care derulează programe naționale pentru investiții precum alimentări cu apă, canalizare. Mai mult, pentru a ține sub control acest fenomen și a-i obliga pe primari să fie mai gospodari, în 2012, guvernul Ponta a modificat legislația și a impus reguli stricte pentru funcționarea primăriilor și gestionarea datoriilor. Astfel, lunar, primarii sunt obligați să își reducă arieratele, iar modul în care fac acest lucru este gestionat de Fisc.
    Pentru a-și achita datoriile, la începutul anului, primăriile vrâncene au avut posibilitatea de a contracta împrumuturi de la Trezorerie la dobândă preferențială. Era cea mai avantajoasă opțiune deoarece primăriile își păstrau bani pentru investiții în acest an și achitau datoriile care le creau probleme cu firmele. Cel mai mare credit a fost solicitat de Primăria Panciu, de peste 6,2 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?