Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Miting de susţinere a integrării europene, la Chişinău


   Zeci de mii de persoane au participat duminică la un miting, „Pro  Europa”, organizat de coaliția aflată la putere în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, pentru a-și exprima susținerea față de o apropiere a țării față de Uniunea Europeană (UE), înaintea summitului de la Vilnius. Potrivit presei locale, între 60.000 de persoane, potrivit poliției, și aproximativ 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la acest miting, în cadrul căruia a fost adoptată o „Declarație Pro Europeană”. „Proclamăm opțiunea pro-europeană drept singura corectă pentru viitorul țării noastre și unica sursă pentru a asigura drepturile, libertățile și prosperitatea tuturor cetățenilor”, se arată în această declarație adoptată de oficiali duminică, imediat după prânz. „Ne angajăm, fiecare în activitatea și comunitatea sa, să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a atinge obiectivele Republicii Moldova pe calea integrării europene”, se arată în continuare în document.
   Declarația îndeamnă totodată „partidele din (cadrul) Coaliției Pro-Europene să dea dovadă de unitate și maturitate, în numele intereselor naționale și a tuturor cetățenilor Republicii Moldova”. După adoptarea acestui text, evenimentul a continuat cu un concert, iar participanții s-au prins într-o horă, după care pe scenă au urcat vedete autohtone.
   Președintele moldovean Nicolae Timofti, care a notat că în „ultimii 25 de ani ne-am adunat aici în momente de răscruce”, a subliniat că „aici ne-am exprimat voința de a fi liberi, de a ne construi singuri viitorul. Aici am decis ca limba noastră să fie scrisă în grafia latină”. „Astăzi (duminică-n.r.) ne-am reunit din nou pentru a întări legământul pe care l-am dat în primii ani mișcării naționale”, a continuat el, apreciind că „parcursul european reprezintă șansa pentru a reface economia”. „A clădi o societate cu sens și viziune înseamnă circulația liberă a persoanelor și modernizarea țării”, a subliniat șeful statului.

 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?