Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Reforma din sănătate schimbă regulile de internare în spitale


   Reforma sistemului sanitar va rămâne doar o frază pe hârtie dacă nu vor fi alocați banii necesari pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate, au precizat reprezentanții sindicatelor prezenți, ieri, la ședința Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectură. Reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică au discutat ieri prevederile actului normativ care stabilește, pentru prima dată, pachetul de servicii medicale de bază acordate contribuabililor. Pachetul de servicii medicale de bază va fi acordat tuturor cetățenilor, indiferent că sunt sau nu contribuabili, că au plătit contribuția la sănătate. Potrivit DSP, serviciile medicale către populație se vor acorda prin trei tipuri de pachete, respectiv cel de bază, aflat în dezbatere până la 31 octombrie, pachetul privind programele naționale și cel privind asigurările private suplimentare, care va fi definitivat tot în 2013.

   Prevederile pachetului de servicii medicale de bază au stârnit discuții aprinse, ieri, la ședința Comisiei de Dialog Social. Dezbatarea proiectului de act normativ a durat aproape o oră, iar discuțiile ar mai fi continuat dacă nu existau și alte subiecte pe ordinea de zi. Dacă în principiu toată lumea este de acord că trebuie realizată o reformă, discuțiile apar atunci când se ajunge la problema banilor.
   Liderul sindicatelor din Sănătate, Claudiu Grosu, a arătat că reforma sistemului sanitar este necesară și este nevoie de o deschidere în sistem. Însă acest lucru nu poate fi realizat fără asigurarea fondurilor necesare unei bune funcționări a sistemului medical. „Reforma trebuie să fie însoțită și de un buget corespunzător. Trebuie să ajungem la o finanțare de 6%”, a afirmat liderul sindical. Acesta a atras atenția și asupra riscurilor pe care le presupune transformarea spitalelor în societăți comerciale, regii autonome sau ONG. Astfel, orice furnizor de echipament medical care nu este plătit la timp ar putea cere și ulterior obține în instanță blocarea activității la spitalul datornic. De asemenea, Grosu a arătat că, la discuțiile cu ministrul Sănătății, oamenii care lucrează în spitale au fost avertizați că bugetul din 2014 va fi mai mic decât cel din 2013. Asta în condițiile în care prin pachetul de bază se va pune accent pe medicina de familie și pe tratamentul în ambulatoriu.
   De asemenea, reprezentanții Cartel Alfa au arătat că susțin introducerea a trei pachete de bază, respectiv social, de bază și complementar. Primul pachet, cel social, ar trebui să cuprindă serviciile medicale de care să beneficieze persoanele care nu plătesc contribuția la sănătate. Al doilea, pachetul de bază, să cuprindă servicii medicale pentru românii care achită aceste contribuții, iar pachetul complementar va fi destinat celor care vor mai multe servicii medicale și, implicit, vor plăti mai mulți bani.

Åžpăgi sau „plăți informale”

   Asigurarea unor salarii corecte ar putea avea ca efect și eliminarea șpăgilor din spitale. Atât prefectul cât și subprefectul au arătat că una dintre problemele care trebuie rezolvate în sistemul sanitar este eliminarea „plăților informale”. „Să nu ne ferim să spunem că nimeni nu te bagă în seamă până când nu ești atent cu personalul medical”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă. Acesta a arătat că pasul următor va fi cel al introducerii unor asigurări private de sănătate pentru cei care vor să primească servicii de o calitate mai bună decât la stat.
   Pe de altă parte, reprezentanții patronatelor au arătat că nu sunt de acord cu nicio majorare a taxelor și contribuțiilor la sănătate. Președintele IMM-urilor, Ion Roman, le-a spus participanților la discuție că fondurile trebuie cheltuite cu eficiență și nu trebuie sufocate firmele cu noi taxe. „Noi nu vom plăti niciun procent în plus. Banii din sănătate trebuie cheltuiți cu eficiență. Când participam la ședința de la CJAS, 80 % din bani erau cheltuiți pe salarii, iar bolnavul trebuia să plătească feșele„, a afirmat Ion Roman.

Fără internări pentru migrene sau sinuzite
 
   Pachetul de servicii medicale de bază va fi acordat tuturor cetățenilor, indiferent că sunt sau nu contribuabili, că au plătit contribuția la sănătate. Potrivit DSP, serviciile medicale către populație se vor acorda prin trei tipuri de pachete, respectiv cel de bază, aflat în dezbatere până la 31 octombrie, pachetul privind programele naționale și cel privind asigurările private suplimentare care va fi definitivat până la finalul anului.
   Una dintre noutăți se referă la introducerea unui set de consultații preventive gratuite și pentru adulții care nu au probleme de sănătate. Este vorba despre „un set de afecțiuni care pot fi tratate în afara spitalizării continue, în cazul în care ele nu prezintă complicații și co-morbidități, iar pentru acestea se urmărește reducerea graduală a internărilor în spitalizare continuă și tratarea în ambulatoriu”. „Exemple de boli care pot fi tratate în afara spitalului, dar pentru care în prezent se fac internări, «cu costurile de rigoare»: anemia, migrena, conjunctivita, otita, faringita, amigdalita, rinita, sinuzita, urticaria și leziunile superficiale ale mâinii. Prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie creșterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare – AVC, diabet, cancere, boala renală cronică, depresiile și altele, care în prezent puteau fi recomandate doar de medicul specialist”, se arată în documentul DSP.
   De asemenea, medicul de familie va trebui să acorde consultații de prevenție pentru toate persoanele aflate în lista sa, astfel încât persoanele cu risc de boală să fie depistate din timp și consiliate sau investigate în funcție de afecțiune. Persoanele cu vârsta între 18 și 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigații gratuite și la una-două consultații succesive preventive la medicul de familie o dată la trei ani, pe lângă consultațiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate. „După 40 de ani, vârsta de la care riscurile de îmbolnăvire cresc semnificativ, numărul consultațiilor cu rol de prevenție pentru adulții sănătoși va fi de unu-trei pe an, pe lângă consultațiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate”, precizează reprezentanții DSP în raportul ce poate fi citit AICI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?