Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Raport privind CAUZA cutremurelor de la Galaţi


   Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, afirmă că, potrivit concluziilor raportului științific, principala cauză a cutremurelor din Galați este una tectonică, dar pânza freatică ridicată a „amplificat” semnalul sonor și a afectat și mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele. Potrivit raportului, prezentat, vineri, în ședința de guvern, cauzele numeroaselor seisme înregistrate într-un interval scurt în câteva comune din Galați sunt naturale, respectiv de natură tectonică.
   Seismele din Galați nu au fost provocate de cele din Vrancea și nici nu le-au influențat pe acestea din urmă, având în vedere că în Vrancea se produc la peste 150 kilometri, iar în Galați au fost înregistrate la 4-5 kilometri. Dimpotrivă, seismele din Vrancea au contribuit la detensionarea celor din Galați, susțin specialiștii. De asemenea, seismele din Galați nu au fost cauzate de foraje având în vedere că acestea au fost realizate cu mult timp în urmă, la adâncimi care nu depășesc 1.500 de metri, iar la circa 2.500 de metri există un strat cristalin foarte dur.
   Costoiu a arătat că nici inundațiile recente nu ar fi putut declanșa seismele din comunele gălățene deoarece viitura nu a stagnat, iar apa nu putea pătrunde la 5.000 de metri. 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?