Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749

GALERIE FOTO: Primarii cer bani pentru inventarierea terenurilor care pot fi retrocedate


   Primarii vrânceni i-au cerut lui George Băeșu, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), să fie alocate fonduri pentru plata specialiștilor în cadastru care trebuie să facă parte din comisiile de inventariere a terenurilor disponibile pentru retrocedare. La întâlnirea de vineri au participat membri ai conducerii ANRP, reprezentanții Prefecturii, ai autorităților locale, Asociației Comunelor din România, filiala Vrancea și instituțiilor implicate în procesul de retrocedare. În cadrul întâlnirii, președintele ANRP a arătat că vechile legi de retrocedare nu au rezolvat problemele cetățenilor și, deși s-au cheltuit circa patru miliarde de lei prin Fondul Proprietatea, încă mai sunt persoane care nu și-au primit proprietățile confiscate de regimul comunist. De aceea a fost nevoie de modificările realizate prin Legea 165 din 2013.
    Primarii prezenți la întâlnire au arătat că la nivelul localităților nu au fost prevăzut fonduri în bugetul local pentru plata specialiștilor în cadastru care trebuie să facă parte din aceste comisii de inventariere. Conform legii 165 din 2013 și normelor de aplicare, din aceste comisii trebuie să facă parte și specialiști în cadastru autorizați de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, fie că este vorba de angajați ai primăriei, fie că sunt persoane sau societăți cu care se încheie un contract. La nivelul județului sunt doar 27 de primării care au asemenea specialiști, iar unii primari au anunțat Prefectura că nu au bani în bugetul local pentru a putea încheia contracte cu acești specialiști. Ulterior, edilii au încheiat contracte de colaborare însă fără a stabili și cum vor fi plătiți, astfel încât să nu încalce legea. „Domnul George Băeșu a precizat că urmează să fie realizate modificări la legea 163 astfel încât să fie alocate fonduri de la nivel central și local pentru desfășurarea procesului de inventariere”, a precizat subprefectul Cristi Misăilă. O altă problemă semnalată a fost cea referitoare la asigurarea cheltuielilor cu deplasarea în localități a membrilor comisiilor de inventariere. Conform legislației, la nivelul instituțiilor deconcentrate sunt nominalizate persoane care sunt numite de Instituția Prefectului în aceste comisii.
    Noua lege modifică modul prin care sunt restituite proprietățile confiscate în perioada regimului comunist. Pentru prima oară după 1990, va fi realizat un inventar al terenurilor disponibile la nivelul localităților și care ar putea fi retrocedate. Vor fi luate în calcul inclusiv terenurile de la Stațiunea de la Odobești sau pădurile statului administrate de Romsilva. Din comisia locală pentru inventarierea terenurilor fac parte un reprezentant al Prefecturii, primarul și secretarul localității, un specialist în măsurători topografice și în identificarea tarlalelor și parcelelor din cadrul unității administrativ-teritoriale, un reprezentant al Oficiului teritorial de cadastru și publicitate imobiliară. În funcție de specificul localității, din comisie mai fac parte un reprezentant al Agenției Domeniilor Statului, un reprezentant al Academiei de Åžtiințe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Åžișești”, un reprezentant al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva sau un reprezentant al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?