Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Peste 2.600 de pensionari vrânceni au murit anul acesta


   Pe parcursul acestui an, Casa Județeană de Pensii Vrancea a acordat 2.617 ajutoare de deces în cazul morții pensionarilor sau membrilor de familie ai acestora. Cuantumul ajutorului este de 2.223 lei, în situația în care decedatul este pensionar, suma reducându-se la jumătate dacă acesta este membru de familie al respectivului asigurat în sistemul unitar de pensii publice.    

    Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea a acordat, de la începutul acestui an și până în prezent, 2.617 ajutoare de deces, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 5,688 milioane lei. Dintr-un calcul simplu, reiese că media lunară a pensionarilor și asiguraților care au trecut pe lumea cealaltă în 2013 a fost de aproximativ 290 persoane, o cifră alarmantă, care vorbește de la sine despre starea de sănătate a vrâncenilor. 
   Oricum, cel puțin în cazul pensionarilor, sumele acordate ca ajutor de deces au fost substanțial mai mari decât cuantumul pensiilor primite cât erau în viață… „Cuantumul ajutorului de deces pentru anul 2013 este de 2.223 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului și 1.112 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. Potrivit prevederilor art. 125 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Dovada prevăzută anterior se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
   Potrivit acestuia, cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut, menținonând că „potrivit art. 126 din actul normativ sus menționat, asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului”.
   Sunt considerați membri de familie: soțul; părinții și bunicii oricăruia dintre soți; copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate.
   
Ce acte sunt necesare

    Ajutorul de deces se acordă tuturor asiguraților din sistemul unitar de pensii publice pe baza unei documentații ce trebuie depusă la sediul CJP Vrancea, în termen de trei ani de la data decesului. Acest ajutor se plătește la 24 de ore de la data depunerii solicitării. Pe lângă cererea tip pentru acordarea ajutorului de deces, solicitantul mai trebuie să depună originalul și copia următoarelor acte: certificat de deces; act de identitate al solicitantului; acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar; dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (declarație pe propria răspundere). 
   În funcție de situație, mai sunt necesare: act medical emis sau vizat de medicul  expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original); adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).
    Dacă în cazul decesului pensionarului sau asiguratului care și-a încheiat contract de asigurare, respectiv al unui membru de familie al acestora, ajutorul este acordat de Casa Județeană de Pensii, situația se schimbă în cazul altor categorii de persoane. Astfel, în situația în care moare un salariat care a desfășurat activități pe bază de contract individual de muncă sau un membru de familie al acestuia, ajutorul de deces se acordă de către angajator. Dacă decedatul a fost șomer înregistrat sau un membru de familie al acestuia, ajutorul se acordă de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?