Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

VIDEO : Profesoara Adina Constantin revine în centrul unui SCANDAL





   După ce a fost acuzată că a păruit o învățătoare la Åžcoala Vînători, în 1999, că a lovit o profesoară și pe directorul Åžcolii din Golești, în 2007, acum, cadrele didactice de la Åžcoala din Popești spun că nu mai pot colabora cu Adina Constantin din cauza comportamentului și a limbajului nepotrivite statutului. Nici elevii, nici părinții nu au cuvinte de laudă la adresa profesoarei de franceză. Aceasta respinge toate acuzațiile, dar ISJ va ancheta acest caz. 
   Profesoara de limbă franceză, Adina Constantin, se află în centrul unui nou scandal, după ce numele ei a apărut în presă de-a lungul vremii din cauza unor incidente violente petrecute la școlile din Vînători și Golești.
   Acum, de la conducerea Åžcolii din Popești până la elevi și părinți, toată lumea pare să fie nemulțumită de comportamentul profesoarei. Conform colegilor de cancelarie, profesoara Constantin se comportă așa pentru că nu i s-a mai dat continuitate să fie dirigintă la o clasă de-a VII-a, ceea ce înseamnă mai puțin cu 10% la salariu. „Nu mai vrem să o avem dirigintă. Ne este teamă când avem oră cu dumneaei”, ne-a spus unul dintre elevii din clasa unde Adina Constantinm a fost dirigintă. „Ne place limba franceză, dar nu ne place profesoara de limbă francează. Facem cu dumneaei din clasa a V-a, dar la oră învățăm cântece. Am anunțat noul diriginte, știe toată școala despre situație”, povesteau elevii de la Școala Popești. „Ne pune câte un patru pentru că am strănutat. Eram în clasă și am strănutat și mi-a pus nota 4. Cică am strănutat mai tare așa și mi-a pus 4. La clasă ne mai dă dracului”, a afirmat un elev de clasa a VIII-a. „Anul trecut am greșit ceva și am început să râd, iar ea mi-a spus că râd ca prostul. De ce să mă facă prost?”, a întrebat un elev din clasa a VI-a de la Åžcoala din Popești. 
   Afirmațiile elevilor sunt întărite de cele ale profesorilor. „Eu i-am spus să își vadă de treaba ei. Ea a fost dată afară din învățământ un an de zile datorită acestor comportamente pe care le are în continuare. Fiecare are greutăți acasă, dar asta este, dumneaei să spună mulțumesc că are o pâine de luat de pe urma învățământului, că nu are ce căuta aici. Am avut un conflict cu dânsa legat de persoana mea, profesional nu s-a legat, de familia mea, de copiii mei, în decembrie 2012. Al doilea conflict a fost aici, în cancelarie. S-a luat de copiii mei, să ajungă în sicrie, mi-a zis. Noi venim aici și vrem să ne facem treaba, nu să stăm la certurile ei, la intervențiile ei. În fiecare dimineață vine și pufăie de când i s-au luat cei 10%, zice de copii în sicrie, cine mi-a luat 10% să-i ia Dumnezeu și nu mai știu ce. Nu se poate așa ceva, noi suntem cadre didactice, iar ținuta dânsei este alta. Eu vin în cancelarie în cele 10 minute să mă destind, nu să ascult prostiile ce le spune dânsa”, ne-a spus Dănuț Perișan, profesor de educație fizică și sport la Åžcoala din Popești. „Până anul acesta, personal nu am avut neînțelegeri. Dar la începutul lunii septembrie, am intrat în cabinetul domnului director. Am râs și am glumit cu doamna secretară și cu domnul director. Când am ajuns în cancelarie a început să țipe și mi-a spus că – Am auzit ce ați vorbit, că ați râs de mine! Dumneaei se ia exact ca boala de omul sănătos. A început să spună că i s-a luat 10% din salariu. I-am spus că responsabilitatea de diriginte presupune mult mai mult decât ce a făcut dânsa la clasă. Eram de serviciu pe școală și la clasa dumneaei căzuse draperia. Am anunțat-o să meargă să vadă ce se întâmplă și mi-a zis că nu este femeia de servici să pună draperia. Tot timpul este suspicioasă”, ne-a declarat Anișoara Căldărescu, învățătoare la Åžcoala din Popești.
Directorul școlii și primarul comunei vor liniște
   Ionuț Bercaru, directorul Åžcolii de la Popești, spune că profesoara Adina Constantin a pierdut dirigenția la clasa a VII-a B din cauza pasivității de care dădea dovadă în relația cu elevii, dar și pentru că nu se implica ferm în rezolvarea problemelor clasei. „Profesional nu sunt nemulțumit, sunt nemulțumit din cauza relațiilor încordate pe care le are cu copiii, cu părinții și cu restul cadrelor didactice. De fiecare dată când intră în cancelarie se iscă furtună, dintotdeauna, dar de când cu ora de dirigenție este mult mai grav. Ora de dirigenție a fost luată din cauza lipsei de interes, copiii în momentul când au o problemă și merg la diriginte iar acesta le spune «descurcați-vă singuri» înseamnă că nu este diriginte. I-am spus că pierderea financiară se poate compensa prin ore suplimentare, la alte materii, așa cum și alți profesori au acceptat. Ea nu știa ce se întâmpla în clasa aceea, cine avea probleme. Pentru a nu fi interpretată, decizia s-a luat în cadrul Consiliului de Administrație al școlii și absolut toată lumea a spus nu, să nu mai fie, pentru că nu este bine. Am dori de la dumneai să facă liniște. A făcut adresă la Sindicatul FEN, la Minister și la Inspectoratul Școlar. În acest moment este desfășurată o anchetă. În 2009 a mai fost în comisia de disciplină, i s-au recomandat anumite lucruri și nu le-a luat în considerare. Nu cred că vom scăpa de problemele acestea, eventual dacă se va muta la o altă școală, așa cum a mai făcut și în trecut și după un an o să reia de unde a rămas”, ne-a spus directorul Ionuț Bercaru. 
   Primarul comunei Popești se alătură și el celor care spun că vor liniște în colectivitate. „În cadrul Consiliului de Administrație unde am participat și eu, s-a decis ca la acea clasă să fie alt diriginte pentru că doamna nu s-ar ocupa suficient de elevi. Mai mulți părinți au venit și s-au plâns de comportamentul doamnei. Dumneaei a avut obiecțiuni, dar i-am spus că vreau liniște în colectivitate atât din partea ei cât și din partea colegilor dânsei. Dumneaei a mai creat și anul trecut probleme cu o excursie neavizată”, ne-a declarat Nicolae Ciocănel primarul comunei Popești. 
Părinți nemulțumiți
   Părinții elevilor nu sunt nici ei mulțumiți de comportamentul profesoarei de franceză. „Într-o lună, când se făceau dosarele pentru rechizite, era pe o vreme de ploaie, mi-a reproșat că nu mă duc mereu la școală. Cum nu mă duc la școală, când eu tot timpul am fost? Mereu a fost cu probleme. Am văzut-o și după cum vorbește la școală. De câte ori te vede în școală sare cu ochii pe tine, indiferent că face sau nu face copilul ceva, ea are un fix. Anul trecut, copilul meu era mai agitat, acum cu noul diriginte este mai liniștit. Eu sunt mulțumită de domnul profesor care este acum diriginte și nu o mai doresc pe dumneaei. Nu am nimic cu dânsa, dar…”, ne-a spus mama unui copil de la Åžcoala din Popești. 
După 6 ani, liniște la Åžcoala Golești
   Adina Constantin are ore și la Åžcoala din Golești. Directorul acestei unități de învățământ spune că profesoara nu a mai creat probleme de ceva timp și s-a acomodat cu colectivul de cadre didactice. „Acum nu sunt probleme în cancelarie. La noi la școală,  problemele sunt rezolvate de colectiv, de noi. Reușim să ne simțim ca și colegi, nu avem probleme deosebite. Acum câțiva ani am avut un incident provocat de dânsa, ne-am judecat vreo 4 ani, după care s-a liniștit și se comportă în limitele normale. Noi suntem obișnuiți și probabil că ne-am integrat mai ușor, noi cu dânsa, dânsa cu noi și nu iese din normal în sensul că ar crea probleme desosebite”, ne-a spus Paul Nicolae Neagu, directorul Åžcolii din Golești.
   În martie 2007, Paul Neagu declara presei că Adina Constantin a dat năvală în biblioteca școlii și a tras-o de păr, apoi a lovit-o cu pumnii pe profesoara Victoria Lovin. Directorul a intervenit și a primit și el, după cum povestea, câțiva pumni. În urmă cu mai bine de șase ani, Paul Neagu afirma că profesoara de franceză ar fi avut un comportament agresiv și față de elevi. Atunci, Inspectoratul Åžcolar Județean a decis ca un reprezentant al Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică să facă o evaluare a profesoarei Adina Constantin, având în vedere că aceasta avea antecedente.
Profesoara neagă tot
   Pe profesoara Adina Constantin am întâlnit-o ieri, într-o pauză, la Åžcoala din Golești. Femeia spune că acuzele aduse de colegii săi de la Åžcoala din Popești sunt nefondate. Ba mai mult, aceasta spune că asupra sa a fost comis un abuz. ” Eu cred că domnul director v-a chemat, pentru că mie nu mi-a spus nimeni nimic. S-a comis un abuz asupra mea, dar asta pe mine nu mă va intimida. Dumnealui mi-a încălcat un drept. Probabil că va fi un proces. Ce vrea dumnealui să facă sunt niște mahalale. La mine nu a venit nimeni niciodată să spună nimic, dumnealui nici nu prea discută cu mine. Nimeni nu mi-a spus nimic de rău, relațiile mele au fost foarte bune cu toată lumea. Nu am avut absolut nimic cu nimeni. Eu nu am luat nimic de la nimeni. Consider că nimeni nu este moșier, eu nu i-am făcut nimic domnului director. Domnul director mi-a încălcat niște drepturi și de aceea am mers la sindicat. Eu am avut o relație foarte bună cu toți părinții. Eu nu știu nimic, nu am astfel de comportamente, cum aș putea să fac eu așa ceva? Mi-a spus că nu îmi mai dă ora de dirigenție pentru că eu sunt trei zile la școală acolo și o dă la altul care stă cinci zile, atât mi-a zis și ăsta nu este un motiv”, ne-a declarat profesoara de franceză. 
Cazul a ajuns la Inspectoratul Åžcolar
   Neînțelegerile de la Åžcoala Popești au ajuns și în atenția inspectorului școlar general Vasilica Zaharia. Aceasta spune că va analiza foarte bine situația și va trimite acolo joi, inspectorul teritorial. ,,Cred că ar fi fost bine să se fi făcut o analiză mai atentă în ceea ce privește neacordarea orei de diriginție doamnei. Totul a dus la o anumită stare de agitație. Domnul director mi-a spus că toate acuzele din partea părinților au fost verbale, l-am rugat ca mâine (astăzi – n.r.), să îi răspundă în scris doamnei profesor ca urmare a solicitării făcute și i-am cerut și eu o copie. Joi va merge și inspectorul teritorial pentru a analiza situație”, ne-a declarat Vasilica Zaharia.
   La sfârșitul anului 1999, conducerea ISJ a anchetat un caz în care a fost implicată profesoara Adina Constantin. Conform presei de la acea vreme, aceasta și învățătoarea Cristina Vasiliu s-au luat la bătaie pe holul Åžcolii Vînători. Profesoara de franceză s-ar fi repezit în părul colegei sale de cancelarie. „Mi-a smuls un smoc de păr și m-a lovit cu picioarele. Ea nu are nici măcar o zgârietură”, povestea atunci învățătoarea. Elevii le-au spus inspectorilor veniți atunci în control că Adina Constantin le rupea caietele când era nervoasă și că „se învârtea cu tocul de la pantof pe manuale și călca pe haine în timpul unei lucrări de control”. În 1999, Adina Constantin avea la activ o mustrare și un avertisment din partea Consiliului de Administrație al școlii. Spre sfârșitul anului școlar 1999-2000, a fost decisă desfacerea contractului de muncă al profesoarei.
 

22 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?