Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Pelerinaj la Iași, de Cuvioasa Parascheva


   În fiecare an, a devenit o tradiție și pentru mulți vrânceni ca, în jurul datei de 14 octombrie, când se sărbătorește Sfânta Cuvioasa Parascheva, să meargă în pelerinaj la Iași, pentru a se închina la moaște. Cu acest prilej, în capitala Moldovei sunt organizate și Zilele Iașului, așa încât orașul este în efervescență și primește valuri de pelerini din toată țara.  
   Dacă aveți în gând să vizitați Iașiul în aceste zile, trebuie să știți că astăzi va avea loc în centrul orașului o procesiune cu moaștele Sf. Cuv. Parascheva, care vor fi depuse pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe” pentru închinare. Tot în această seară va avea loc și pelerinajul Calea Sfinților, o procesiune cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfântului Simeon de la
   Muntele Minunat, aduse de la Manăstirea Neamț. 
   Cele mai importante zile vor fi cele de luni și marți, 14 și 15 octombrie. De ziua Sfintei Parascheva, municipalitatea va oferi tradiționala masă a pelerinilor la Cantina de Ajutor Social, dar vor fi și distribuite alimente și ceai pelerinilor. O parte dintre aceștia au și cazare asigurată de municipalitatea ieșeană. În a doua parte a zilei va fi organizată Seara Valorilor, la Teatrul Național, evenimentulul  fiind prezentat de Andreea Marin.
   În aceste zile vor avea loc și concerte de muzică religioasă, dar și alte activități laice:  târgul de toamnă, sărbătoarea vinului, „Sărbătoarea Dulceții la Golia” – târg cu produse specifice toamnei: dulceață, zacuscă, fructe și legume de toamnă, Caravana distracției – dans, catalige, păpuși uriașe, activități interactive, concursuri, Promenada costumelor de epocă, statui vii la Iași. Pe 15 octombrie va avea loc și retragerea cu torțe, iar seara un concert, încununat la final cu un foc de artificii, în Piața Palatului.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?