Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Vine MARELE CUTREMUR ?


   Cutremurul de 5, 5 grade de duminică dimineață a readus în atenția opiniei publice nu doar problema cutremurelor în general, ci a Marelui Cutremur în special, un seism de o magnitudine care ar putea duce la prăbușiri de clădiri și pierderi de vieți omenești. 
   Luni, gândul.info a amintit că profesorul George Purcaru, de la Institutul de Åžtiințe Geologice, Universitatea „J.W. Goethe” din Frankfurt, a declarat recent că până la sfârșitul anului, în România, se va produce un cutremur foarte puternic. Acesta ar urma să fie localizat în Vrancea și va avea o magnitudine cuprinsă între 6,7 și 7,1 grade pe scara Richter, susține Purcaru. „Inițial, pe baza celor trei legi descoperite de mine, în urma cercetării a peste 1.100 de cutremure, am prognozat că seismul puternic din Vrancea va avea loc în 2012 sau în 2013”, a explicat profesorul pentru un ziar local din Galați. „Cercetări recente, alte trei cutremure stabilite de seismologii ruși, m-au determinat să modific data predicției pentru 2013”, a precizat acesta.
   Cu două zile înainte de cutremurul din 6 octombrie, jurnalul.ro difuza o „Previziune ÅžOC: Ce se va întâmpla în România până la sfârșitul iernii”. Clarvăzătoarea Doina Ionel spune că marele cutremur se apropie și că până la sfârșitul iernii, în România, va fi un seism de peste 7 grade pe scara Richter. „Săptămana trecută, joi, am primit informații. Cutremurul va fi mare, va avea în jur de 7, 8 și se va întâmpla în perioada următoare, fie până la sfârșitul anului, fie până în primăvară. Oricum, va fi iarna, între orele 3 și 5 dimineața. Am văzut clar. E foarte aproape, îl simt cu corpul”, declara clarvăzătoarea într-o știre preluată de jurnalul.ro de la click. Doina Ionel mai afirma că „punctele critice vor fi Vrancea, Galați, Buzău și București. Unda se duce apoi la deal, spre Moldova și va ajunge până în Ucraina. Vor fi foarte multe victime. Blocuri întregi din centrul Capitalei vor cădea. Va fi un dezastru. Nu spun asta ca să sperii lumea, ci ca să o previn. Vestul țării va fi protejat”.
   În aceeași zi cu predicțiile clarvăzătoarei au apărut și cele ale directorului științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, care declara, legat de producerea unui cutremur puternic, asemănător celui din 1977, că „nu putem ști niciodată ce se întâmplă cu pământul, dar probabilitatea de a se produce o catastrofă e foarte mică. Nu avem niciun indiciu în acest sens. Un cutremur mare precum cel din Vrancea ar trebui să apară pe o falie care să activeze pe o suprafață foarte mare, ceea ce nu se întâmplă”. „În cazul unui cutremur mare, aș exclude zona Galați. Putem să ne așteptăm la un cutremur mare în Vrancea. Vrancea acum însă este foarte calmă, în compensație parcă”, declara directorul INFP pentru jurnalul.ro.
Localitățile cu cel mai mare risc 
 
   Capitala României resimte puternic seismele care se produc în Vrancea pentru că se află pe unda de șoc, dar și din cauză că este situată pe un sol format din aluviuni, instabil și cu depozite de roci noi, de altfel, fiind și cea mai vulnerabilă zonă urbană din România, scrie jurnalul.ro.  „Bucureștiul este cea mai vulnerabilă zonă urbană care este afectată de seismele din Vrancea, dar și alte localități precum Iași, Craiova, Ploiești, Focșani și chiar și localitățile din nordul Bulgariei sau din Republica Moldova. Cutremurele vrâncene produc avarii mari, pe o arie foarte mare, acesta fiind o altă caracteristică a lor. Efectele sunt foarte mari pe o anumită direcție față de Vrancea, respectiv nord-est către Moldova și sud-vest către Câmpia Română. Din păcate, Bucureștiul este exact pe această direcție”, a explicat Mircea Radulian, directorul științific la INFP.
   Specialiștii afirmă că seismele din Vrancea se caracterizează printr-o activitate de replici destul de mică, față de alte zone seismice, atât ca mărime cât și ca număr și ca durată. În Vrancea se produce, în medie, un cutremur la două zile, adică în jur de 15-20 pe lună. Rețeaua INFP detectează în prezent și cutremurele mai mici de două grade pe scara Richter.

Cel mai bun serviciu de monitorizare a cutremurelor estimează un seism major 
   Cel mai bun serviciu de monitorizare a cutremurelor din lume, World Earthquakes, prezice că un cutremur major, de peste 6,5 grade pe Richter, va avea loc în România, până în 2015, scrie gandul.info. Cel mai probabil, seismul va avea loc chiar în anul 2013, prezice World Earthquakes. Serviciul folosește date despre cutremurele din ultimele zeci de ani, pentru a stabili când ar putea lovi următorul seism într-o anumită zonă. Dat fiind că ultimele două seisme majore din România au avut loc la 37 de ani distanță (1940 și 1977), World Earthquakes prezice că următorul cutremur mare din țara noastră ar putea avea loc între 2013 și 2015 (la 36-38 de ani distanță de la cel din ’77). În plus, World Earthquakes scrie că probabilitatea ca un cutremur major să aibă loc în România până în anul 2027 este de 65%, probabilitatea crescând cu fiecare an care trece. România este prezentată pe World Earthquakes cu un semn de exclamare în dreptul său, ceea ce înseamnă că un seism major este așteptat. 
Vrancea, responsabilă de peste 90% din cutremurele din România
   România a fost zguduită în ultimii 200 de ani de numeroase cutremure de magnitudine mai mare sau mai mică, însă cele mai puternice au fost, de departe, cutremurul din anul 1802, care a avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, și mai recent, în secolul XX, seismele din anii 1940 și 1977 cu magnitudini de 7,7, respectiv 7,4 grade pe scara Richter, scrie agenția AGERPRES.
   Cele mai puternice cutremure se produc în curbura estică a munților Carpați, respectiv în zona Vrancea, zonă seismică cu activitate aproape permanentă, generând numeroase cutremure mai mult sau mai puțin puternice, în fiecare secol. Practic, zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică. Aceste seisme cauzate de deplasarea plăcilor tectonice se produc la o adâncime destul de mare, fiind însă și cele mai devastatoare, întrucât pot atinge magnitudini de până la 7,8 — 7,9 grade pe scara Richter.
Cutremur din Vrancea resimțit la Moscova
   Directorul științific al al Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), Mircea Radulian, explică: „Din secolul 19 încoace a fost un grup de trei cutremure majore, în 1802, 1829, 1838, dar seismul din 1802 a fost considerat cel mare cutremur produs în România, în zona Vrancei, cu 7,9 grade pe scara Richter și cu pagube majore. Ca să vă dau un exemplu din relatările vremii, atunci au fost grav avariate toate bisericile din București, iar acesta s-a resimțit destul de bine chiar și la Moscova. În ceea ce privește victimele, situația a fost puțin diferită de ceea ce se întâmplă azi. Deși nu există date, victimele nu au fost atât de multe pentru că relatările spun că s-a produs într-o zi de duminică, după slujba din biserică și acest lucru a salvat multe vieți omenești. Ulterior a fost o pauză, o activitate seismică mai mică, iar cutremurele înregistrate au fost apropiate de 7 grade. În secolul XX a urmat un alt grup de cutremure, cel din 1940, din 1977 și cel din 1986, însă primele două, cu magnitudini de 7,7 și respectiv 7,4 grade, au avut efecte majore. După 1990, au fost cele două cutremure din luna mai, la interval de 12 ore unul de altul unul, de 6,9 și de 6,4 grade pe Richter, iar, dacă venim mai încoace, a fost seismul de 6 grade, în anul 2004, care nu a produs pagube. În cazul cutremurelor vrâncene pagubele se produc la peste 7 grade. Pe măsura ce magnitudinea este mai mică, nu mai sunt pagube, dar acestea sunt simțite, chiar și cele de 5 grade”, a declarat Mircea Radulian pentru AGERPRES.

Sfaturi de la pompierii vrânceni
   Protecția antiseismică în interiorul locuinței sau locului de muncă:
– evitarea aglomerării spațiilor de la locul de muncă sau din locuință cu piese de mobilier sau aparatură instabile la seism și amplasate în vecinătatea locurilor în care se aglomerează de obicei familia, sau în spațiul de lucru; 
– asigurarea pieselor de mobilier grele, zvelte, suprapuse și înalte, între ele și prin prindere de un perete, grindă solidă în locurile unde se aglomerează de obicei persoane la locul de muncă sau în familie; 
– amplasarea echipamentelor tehnice și aparatelor casnice mai grele sau a celor pe rotile – de exemplu: copiatoare, calculatoare mari, mașini de spălat, frigidere etc. – astfel încât să nu se afle în vecinătatea ieșirilor din încăperi sau apartament spre a nu bloca prin deplasarea lor accesul în cazul unui seism;
– fixarea aparatelor în așa fel încât racordurile să nu sufere deteriorări în caz de cutremur; 
– amplasarea obiectelor fragile și valoroase într-un loc mai jos și sigur; 
– amplasarea vaselor cu chimicale, combustibili în dulapuri în care să nu se poată răsturna, în încăperi în care nu se locuiește și nu există pericolul de contaminare și de incendiu; 
– asigurarea ușilor dulapurilor cu închizători eficiente la oscilații, astfel încât – deplasarea veselei depozitate să nu producă accidente; 
– procurarea în locuință a cel puțin unui extinctor și amplasarea acestuia într-un loc cunoscut și accesibil în orice moment, lângă sursele potențiale de incendiu; învățați utilizarea acestuia; 
– reținerea locului de amplasare a comutatoarelor, siguranțelor, robinetelor generale și locale pentru apă, gaze și electricitate și a modului lor de manevrare, astfel încât, la nevoie, după seism, să puteți lua măsurile minime de intervenție de urgență – închidere/deschidere; 
– păstrarea la îndemână o unei truse de scule adecvate. 
Reguli de comportare, individuale și de grup la locul de muncă, în familie, pe stradă, în timpul producerii seismului:
– păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
– preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
 ATENÅ¢IE! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilației seismice este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
– rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
– dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
– nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
– nu alergați în stradă.
– dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.
– acordați prim ajutor persoanelor rănite.
Comportarea după producerea unui cutremur:
– nu părăsiți imediat spațiul, camera, apartamentul, clădirea în care v-a surprins seismul. Acordați mai întâi primul ajutor celor afectați de seism. Calmați persoanele intrate în panică sau speriate, în special copiii.
– ajutații pe cei răniți sau prinși sub mobilier, obiecte sau elemente ușoare de construcții, să se degajeze. Nu mișcați răniții grav – dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniți suplimentar din alte cauze – până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.
– îngrijiți-vă de siguranța copiilor, bolnavilor, bătrânilor, asigurându-le îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare sezonului în care s-a declanșat seismul, în vederea unei eventuale evacuări din locuință sau clădire pentru o perioadă anume, de la câteva ore la câteva zile.
– nu utilizați telefonul decât pentru apeluri la salvare, pompieri sau de către organismul cu însărcinări oficiale în privința intervenției post-dezastru, în cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice.
– dacă s-a declanșat un incendiu, încercați să-l stingeți prin forțe proprii.
– verificați preliminar starea instalațiilor electrice, gaze, apă, canal, verificați vizual starea construcției în interior. În cazul constatării de avarii, închideți alimentarea locală sau generală și anunțați unitatea pentru intervenție. Nu folosiți foc deschis.
– părăsiți clădirea cu calm, fără a lua cu dvs. lucruri inutile, dar verificați mai întâi scara și drumul spre ieșire spre a nu vă expune la pericole.
– pentru orice eventualitate, preveniți rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. la ieșirea din clădire utilizând o cască de protecție sau în lipsa acesteia un scaun/taburet ori alt obiect protector: geantă, ghiozdan, cărți groase etc.
– dacă la ieșire întâlniți uși blocate, acționați fără panică pentru deblocare. Dacă nu reușiți, iar acestea au vitraj, procedați cu calm la spargerea geamului și curățirea ramei și a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază etc. Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, liniștiți-le, mai întâi, după care solicitați sprijin persoanelor autorizate.
– evitați clădirile grav avariate, cu excepția unor cazuri de ajutor sau salvare, măsuri ce trebuie întreprinse cu un minimum de măsuri de securitate și fără riscuri inutile. 
– ajutați echipele de intervenție pentru ajutor sau salvare.
– ascultați numai anunțurile posturilor de radioteleviziune naționale și recomandările de acțiune imediată ale organelor în drept.
– la evacuare dați prioritate celor răniți sau copiilor, bătrânilor, femeilor și ascultați întocmai recomandările salvatorilor.
– experiența cutremurelor precedente a dovedit că este util să aveți cunoștințe necesare supraviețuirii până la intervenția echipelor de salvare în cazul unei situații extreme în care, de exemplu, ați fi surprinși sub niște dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră, incintă, ascensor etc. blocate, prin înțepenirea ușilor sau din alte cauze.

  Clarvăzătoarea Doina Ionel este născută în Vrancea, dar a plecat în Italia la începutul anilor ’90. În 2010 a vizitat redacția „Monitorul de Vrancea”, recomandându-se drept „pranoterapeut” profesional. „Pranoterapia”, ne-a spus femeia, se bazează pe energia vitală a Universului și ajută la refacerea sănătății, a stării emoționale și multe altele. „Până la sfârșitul acestui an va avea loc un cutremur foarte mare într-o zi de sărbătoare”, ne-a spus pe 21 mai 2010, Doina Ionel. Ceea ce nu s-a întâmplat.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?