Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Agent șef principal Dănuț Tudorache, șeful Postului de Poliție Slobozia Ciorăști


   Astăzi vi-l prezentăm pe șeful Postului de Poliție din comuna Slobozia Ciorăști, agent șef principal Dănuț Tudorache. Cu o vechime de peste 20 de ani în meserie și foarte comunicativ, șeful de post ne-a împărtășit ieri, câteva dintre tainele meseriei de polițist, o meserie cu un grad de uzură ridicat, dar și cu multe satisfacții. De 11 ani veghează la liniștea locuitorilor din Slobozia Ciorăști și împreună cu mai tinerii săi colegi, agent Alina Constantinescu, agent Adrian Grama și agent principal Gabriel Vasile, se străduiește să răspundă cât mai prompt la toate solicitările cetățenilor și să le rezolve acestora problemele. În comună au fost probleme și mai sunt, însă aproape pe toți cei care i-au creat probleme a reușit să-i prindă, să-i tragă la răspundere și să-i pună în albumul foto al postului de poliție!
   Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!

    Să fii polițist nu este deloc ușor. Și cu toate acestea, agent șef principal Dănuț Tudorache, șeful Postului de Poliție din comuna Slobozia Ciorăști, îmbracă haina albastră cu epoleți de 23 de ani. De atunci și până acum s-a confruntat cu tot felul de situații și a întâlnit tot felul de oameni, unii mai școliți, alții mai puțin școliți, unii mai pașnici, alții mai războinici. Important este să știi să te porți cu fiecare și să știi să le acorzi atenție atunci când au nevoie de asta, crede omul legii. 
   Și-a început activitatea imediat după Revoluție, la Gugești, unde a stat 5 ani. Ulterior, a plecat la Tâmboiești, o comună cu o situație operativă destul de dificilă. Acolo a învățat multe despre meseria de polițist, mai ales de la fostul șef de post Emil Ioniță, care i-a ghidat pașii. La Tâmboiești a stat 7 ani, iar de pe 1 iunie 2002 este șeful Postului de Poliție din comuna Slobozia Ciorăști. Împreună cu mai tinerii săi colegi, agent Alina Constantin, agent Adrian Grama și agent principal Gabriel Vasile, șeful de post Dănuț Tudorache depune toate eforturile pentru ca în comună să fie liniște, iar cetățenii să se simtă în siguranță. Șeful de post ține minte fiecare caz în parte și îl povestește cu lux de amănunte.
    Despre oamenii din comuna pe care o păstorește are numai cuvinte de laudă. Spune că sunt liniștiți, harnici și muncitori. Cei care le crează probleme polițiștilor de la Slobozia Ciorăști sunt oamenii care vin din alte zone ale țării, fie la muncă cu ziua, fie special pentru a comite infracțiuni. A reușit să-i cunoască pe toți cei care au creat probleme și să le facă și un albun foto, pe care îl mai răsfoiește din când în când pentru a-și reaminti ce a făcut fiecare în parte și cum i-a demascat. „Comuna Slobozia Ciorăști este o comună cu oameni liniștiți și harnici. Problemele cu care ne confruntăm sunt create de către parveniți. De acele persoane care se includ în comunitate și nu respectă anumite reguli nescrise pe care le impun oamenii locului. Aici avem și aproximativ 70 de familii de romi, care sunt oameni la locul lor și desfășoară activități cinstite. De când îmi desfășor activitatea aici, de 11 ani, nu au ieșit în evidență cu fapte grave. Ei au formații, merg la cântări”, explică agent șef principal Dănuț Tudorache.

Muncitorii care au spart școala, în albumul foto

    Problemele sunt în special create de persoane venite din alte zone ale județului. Unii au muncit în comună, timp în care și-au stabilit obiectivele bune de spart și au făcut un inventar al bunurilor care ar putea să le sustragă, iar alții trec prin comună special pentru a face victime. „Activitatea noastră duce lipsă de exemple. Comuna este foarte aproape de Focșani și este frecventată de o sumedenie de indivizi. Unii vin la biserică, alții sunt în căutarea unui loc de muncă și mai vin zilieri pe aici, pe la fermele noastre. Cu această categorie de oameni avem noi probleme. Un exemplu este cel al celor doi frați din Vaslui. Au venit să facă lucrări de reparații la o locuință din apropierea școlii. După ce au cules informații, după aproximativ o săptămână au revenit cu gândul să spargă casa la care au lucrat, numai că proprietarul era aici și nu au mai putut. Și-au îndreptat atenția către școală. Au mers la toaleta școlii și au schimbat planul. Au forțat o fereastră și au furat aparatură de la sala de informatică, un generator electric și alte bunuri. Paguba a fost estimată la 3000-4000 de euro”, își amintește șeful de post, uitându-se pe pozele infractorilor.
   Se întâmpla acum doi ani. Hoții au acționat noaptea, pe o ploaie torențială și pentru ca polițiștii din comună să le piardă urma, au luat-o pe câmp, prin arătură, apoi au ieșit la drumul național. Cu o mașină de ocazie au ajuns la Tecuci și au vândut generatorul la o societate de colectare a fierului vechi. Intuiția polițiștilor i-a dus direct pe urmele hoților și, la un moment dat, oamenii legii au găsit o tablă din generatorul furat. Suficient pentru a avea o probă concludentă. În 24 de ore, genetarorul a fost găsit.
   De altfel, unul dintre frați nu ieșise de la închisoare de multă vreme. „Toți indivizii care ne-au creat probleme au fost incluși într-o bază de date pentru a ne ușura muca și nouă, dar și colegilor noștri din alte părți. Colaborarea este extrem de importantă”, este de părere șeful de post. Au fost persoane și de la Slobozia Bradului care au venit să fure de la Slobozia Ciorăști. Nu mare lucru, „doar” vreo 400 de metri din gardul unei societăți comerciale. Au fost prinse și trase la răspundere.

Tîrtan a leșinat la vederea polițiștilor

    Un alt caz de care șeful de post își amintește este cel al hoțului Tîrtan, din Băicoi. Åžeful de post și un coleg s-au strecurat pe un geam și l-au prins când cotrobăia prin casa unui localnic plecat în Italia. Tîrtan s-a pierdut cu firea la vederea oamenilor legii și a leșinat. Și-a revenit cu greu și a ajuns direct la postul de poliție, ca să dea explicații pentru fapta sa. Apoi, Tîrtan a și ajuns la răcoare. „Face parte dintr-o familie cu probleme, iar părinții au comis și ei fapte de acest gen. A zăpăcit Prahova și apoi a venit la noi. A furat de prin Focșani și apoi a venit la noi. Într-o noapte m-a sunat cineva și mi-a spus că într-o casă a unui vecin plecat în Italia, este o mișcare neobișnuită. Am luat legătura cu un coleg și am mers acolo. Am intrat pe o fereastră, nu știu cum pentru că dacă aș mai încerca nu aș mai putea intra și l-am prins acolo, în interior. Când ne-a văzut a leșinat. Pe cine să mai încătușăm? Ne-am chinuit cu el până și-a revenit. L-am adus la post și a început să spună ce a făcut și pe unde. Avea multe fapte”, își amintește șeful de post.

Hoțul s-a confesat șefului de post

    Un alt caz extrem de interesant este cel al unui vasluian, Alin Samoilă. Abordat de șeful de post, fără vreo bănuială, vasluianului a început să-i „danseze barba”. Șeful de post și-a dat seama că ceva este în neregulă și l-a chemat la post. După ce i-a stabilit identitatea, cu greu pentru că hoțul își pierduse și memoria, Samoilă a început confesiunea și i-a povestit șefului de post câte magazine a spart, câte vaci și câte mașini a furat, dar și alte infracțiuni pe care le comisese.
    După mărturisirea lui, poliția din jumătate de țară a intrat în altertă. Samoilă comisese furt după furt. „Era într-o după-amiază, pe la ora 17.00. Eu eram în stradă și el mergea ca pieton cu un rucsac în spate. L-am abordat și a început să-i tremure barba. L-am întrebat dacă are emoții și tot o dădea de colo, colo. L-am chemat la post. I-am cerut datele și nu-l găseam, după care a spus adevărul. Am tot discutat cu el și a început să-mi spună ce a furat, unde a vândut bunurile. Mi-a spus că a furat o mașină de la Prahova și a condus-o până aici fără permis, apoi că i-a furat banii unui preot și tot așa. După discuția cu el am alertat jumătate din țară. A plecat de aici cu cătușele pe mâini”, povestește șeful de post.
    Tot la Slobozia Ciorăști li s-a înfundat și femeilor de etnie romă din Craiova care furau prin metoda… împrietenire. Un bărbat conducea mașina, iar femeile, 7-8 la număr, intrau în curți sub pretextul că vor să cumpere vin și țuică. Câteva dintre ele înconjurau victima pe motiv că vor să guste produsul, iar celelalte cotrobăiau prin casă. Una dintre cele mai grave fapte s-a petrecut anul trecut, când o femeie din comună a fost violată de un localnic, care acum este la răcoare.
    Șeful de post este de părere că activitățile preventive sunt extrem de importante. De asemenea, în opinia sa, foarte mult contează și cei șapte ani de acasă. El a spus că sunt ajutați în permanență de autoritățile locale, respectiv primarul comunei, viceprimarul, preotul, directorul școlii și așa mai departe. Per total, comuna este una liniștită, cu fapte care nu ies din tipare. „Comuna Slobozia Ciorăști este una dintre comunele cu cele mai puține fapte înregistrate de la nivelul Secției de Poliție Rurală Cotești. Faptul că șeful de post are o vechime apreciabilă se simte. Dumnealui cunoaște pe toată lumea și asta contează foarte mult”, a spus comisarul șef Adrian Oprea, șeful Secției de Poliție Rurală Cotești.
   Șeful de post, agent șef principal Dănuț Tudorache, încearcă să fie un exemplu pentru cei din jur și are mare grijă ce și cum face. „Caut să fiu cât mai orect și să duc un mod de viață exemplar pentru toată lumea”, spune acesta.

A făcut sport de performanță

    În tinerețe, șeful de post  Dănuț Tudorache a fost și sportiv de performanță, fiind înscris la Clubul Sportiv Unirea Focșani. În anul 1986 a fost medaliat cu bronz la lupte libere. Și în școala militară a avut activitate sportivă, făcând parte din lotul unității.
   Își amintește și acum că Revoluția l-a prins la Iași, la un concurs de judo,  organizat de MAI. A continuat să facă sport și după ce a început munca în poliție. La postul de poliție din Gugești își amenajase o sală de forță și făcea exerciții. Ulterior a renunțat la pasiunea sa, dar are o alta. Pe fiica sa, elevă la Colegiul Național „Unirea”, care vrea să-i calce pe urme. S-a hotărât să devină ofițer de poliție, după ce a fost impresionată de un polițist criminalist, la o cercetare la fața locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?