Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

VIDEO şi GALERIE FOTO: Vinurile din Vrancea, apreciate de premierul României


   Premierul Victor Ponta și președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan au vizitat, vineri, standurile producătorilor de vinuri prezenți la Festivalul Bachus 2013. Oficiile de gazdă au fost făcute de însuși Bachus, care a ciocnit cu premierul o carafă cu must din recolta de struguri din acest an. Åžeful Guvernului a degustat licorile podgorenilor vrânceni și a fost impresionat de calitatea produselor. Premierul a degustat vinuri roșii, în special din soiul Cabernet Sauvignon, iar la standul Vincon a apreciat soiul specific vrâncean, Åžarba. Au fost atât vinuri ale micilor podgoreni cât și de la marii producători de vinuri. 
   Vizita premierului a fost și un prilej pentru ca producătorii să spună problemele cu care se confruntă atunci când vor să își vândă produsele. Vizita a început la standul Camerei Agricole Vrancea, unde au fost degustate vinuri de la micii producători, iar președintele Marian Oprișan i-a cerut premierului Victor Ponta ca activitatea de consultanță agricolă să rămână în continuare la instituțiile statului. „Dacă vă angajați să o luați la Consiliile Județene, atunci eu sunt de acord”, a precizat premierul. 
   Problema principală ridicată de producătorii de vinuri a fost vânzarea în lanțurile marilor magazine. Victor Istrate, de la Vinexport Trade Mark, a atras atenția asupra concurenței neloiale de care au parte producătorii români. Istrate a explicat că sunt produse importate din Franța, Italia, Germania, nu doar vinuri, care sunt mai ieftine decât cele produse în România. Acest lucru a fost explicat de producătorul de vinuri prin impunerea diferențiată de taxe la raft astfel încât prețurile produselor românești sunt mai mari cu circa 40% față de cele importate. „Avem vinuri din Spania la 4,9 lei, ceea ce este imposibil ținând cont că au costuri mai mari decât la noi”, a explicat Victor Istrate. președintele UNCJR, Marian Oprișan a explicat că sunt instituții ale statului care trebuie să intervină pentru a stopa asemenea practici. „Este o situație care trebuie rezolvată de Consiliul Concurenței”, a afirmat Marian Oprișan. 
   Premierul a afirmat că una dintre soluții pentru a rezolva problemele legate de comercializarea produselor românești în supermarket-uri este amenajarea unor standuri speciale. Referitor la tratamenul diferențiat în ceea ce privește taxele la raft, Victor Ponta le-a spus că va fi găsită o soluție pentru a rezolva problemele producătorilor români. „Mi-ați dat o temă de gândire. Este o problemă pe care nu o cunoșteam până acum. Vom încerca să găsim o soluție”, a afirmat premierul Victor Ponta. La standul Vincon, premierul a apreciat soiul specific vrâncean, Åžarba. „Este un vin catifelat”, a spus Victor Ponta, care i-a felicitat pentru vinarsul Jad. 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?