Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Șoferii nu se înghesuie să cumpere anvelope de iarnă


   Iarna a venit mai devreme decât ne așteptam, iar șoferii au o grijă în plus: aceea de a-și echipa mașinile cu anvelope de iarnă. Polițiștii spun că șoferii au această obligație atunci când drumurile sunt acoperite cu gheață, polei sau zăpadă, neexistând o dată exactă în acest sens.

    Iarna bate la ușă, iar conducătorii auto au o grijă în plus: aceea de a echipa autoturismele cu anvelope de iarnă. În localitățile din zona de munte a județului a nins deja, iar stratul de zăpadă a ajuns și la 40 de centimetri pe alocuri. Pentru a nu fi luați prins surprindere, conducătorii auto trebuie să-și pregătească mașinile pentru iarnă. Legislația nu prevede o dată exactă pentru acest lucru, cert este însă că acestea trebuie să fie montate când drumurile sunt acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.
    Potrivit comisarului șef Alexandru Cara, de la Serviciul Poliției Rutiere Vrancea, legislația prevede că „mașinile trebuie să fie echipate corespunzător atunci când drumul este acoperit cu polei, gheață sau zăpadă. O dată concretă cu privire la echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă nu este prevăzută în legislație”.
   Important de știut este faptul că nu toate anvelopele sunt acceptate iarna. „Sunt acceptate ca anvelope de iarnă cele care au inscripțiile M+S, MS, M.S. sau M&S fără a include aici anvelopele marcate numai cu inscripția «all seasons». Mașinile cu o greutate sub 3,5 tone trebuie să aibă anvelope de iarnă pe toate roțile. În cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, echiparea cu anvelope de iarnă se impune  pe roțile axei/axelor de tracțiune. De asemenea, în aceste două ultime cazuri  pot fi folosite și lanțurile antiderapante omologate”, a adăugat comisarul șef Cara.
   În cazul în care mașinile nu sunt echipate corespunzător pentru iarnă, poliția rutieră reține certificatele de înmatriculare. După echiparea corespunzătoare, conducătorul auto trebuie să meargă la Registrul Auto Român pentru verificări și abia după aceea se prezintă la poliție pentru a-și recupera certificatul de înmatriculare al mașinii. În plus, șoferii care nu au mașinile echipate primesc și amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că sancțiunile contravenționale sunt cuprinse între 720 și 1.600 de lei.

Reprezentanții service-urilor au oferte pentru toate buzunarele

    Anvelopele de iarnă vor fi căutate, așa că reprezentanții societăților de profil s-au gândit și la oferte. Persoanele care nu-și pot permite anvelope noi, pentru că sunt mai scumpe, își pot cumpăra second-hand. Spre exemplu, persoanele care își vor cumpăra anvelope second-hand de la Gunay Anvelope vor avea inclus în prețul cauciucului montarea și echilibrarea acestuia. „De astăzi (ieri-n.r.), în urma ninsorii au început să fie și cereri. Prețul diferă în funcție de dimensiune. Avem și anvelope second-hand, care sunt la prețuri avantajoase. Spre exemplu pentru Dacia avem anvelope a căror preț pornește de la 80 de lei per bucată. În preț intră și montarea și echilibrarea. Prețul unei anvelope second-hand este de 130 lei per bucată. Cele noi sunt mai scumpe, dar avem oferte și aici”, ne-a precizat Maria Popescu, reprezentant al Gunay Anvelope.
    Laurențiu Dima, administratorul Total Service din Focșani, spune că deocamdată șoferii nu se înghesuie să-și monteze anvelope de iarnă, dar au fost persoane care s-au interesat. „Deocamdată oamenii vin și se interesează de prețuri. Cred că în perioada următoare vor fi și solicitări mai multe. Spre exemplu, prețul unei anvelope pentru un autoturism marca Dacia Logan pornește de la 195 de lei și poate ajunge până la 300 lei, asta în funcție de ce vrea omul. Pentru un VW prețul unei anvelope pornește de la 210 lei și poate ajunge până la 330 lei. Avem și o ofertă pe care urmează să o facem și să venim în sprijinul clienților”, a explicat Laurențiu Dima.

Șoferii… mai au de strâns bani

    Șoferii însă nu fac coadă la magazinele de profil. Deocamdată. Unii folosesc anvelopele de anul trecut, alții așteaptă să mai strângă niște bani. „Le am pe cele de anul trecut și mai pot fi folosite și anul acesta. Nu mi-am programat bani pentru asta deocamdată. Nici nu le-am montat pe cele de iarnă pentru că nu m-am așteptat să ningă așa devreme. Ce-i drept la Focșani nu a nins și eu nu prea ies din oraș, așa că mai am timp”, ne-a spus Florin.
    Un alt conducător auto ne-a spus că deocamdată nu poate face o astfel de cheltuială pentru că nu are banii necesari. „Ne-a cam luat prin surprindere iarna. Trebuie să-mi iau măcar două anvelope, dar deocamdată nu am reușit să strâng banii necesari. Mai așteptăm un pic, poate mai vine vremea bună. Este o treabă destul de costisitoare”, a spus acesta.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?