Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Veşti bune pentru focşănenii abonaţi la ENET! Oprişan se întâlneşte cu oficialii Gaz de France


   „Mama mea a crescut singură doi copii și îmi aduc aminte că primele lucruri pe care le plătea din salariu sau din împrumuturile la CAR, erau datoriile la stat care însemnau totul, inclusiv utilitățile” – Marian Oprișan

   Președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, se va întâlni, azi, la ora 11.00, la Ministerul Energiei cu reprezentanții Gaz de France pentru a găsi soluții la plata datoriilor pe care societatea de termoficare ENET le are către furnizorul de gaze. Primarul Decebal Bacinschi a fost convocat de Marian Oprișan să participe la discuții. Întrebat de ce Primăria Focșani nu poate rezolva singură această problemă și de ce este nevoie de intervenția decidenților politici și a Guvernului României, Bacinschi a susținut că „ENET-ul nu este în subordinea Primăriei Focșani”. În replică, Marian Oprișan i-a cerut primarului Decebal Bacinschi să nu mai fugă de responsabilitate și i-a reamintit că l-a propus să fie primarul cetățenilor municipiului Focșani. „Decebal Bacinschi trebuie să fie servitorul cetățenilor din Focșani fără să se derogheze de nicio responsabilitate”, a spus Marian Oprișan.
   La Ministerul Energiei va avea loc astăzi, începând cu ora 11.00, o întâlnire între președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, și reprezentanții Gaz de France (GDF), pentru a găsi soluții la plata datoriilor pe care societatea de termoficare Enet SA Focșani le are către furnizorul de gaze. Primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a fost convocat de Marian Oprișan să participe la discuția de astăzi cu reprezentanții GDF. Nu este pentru prima oară când președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan se implică pentru a rezolva problema Enet-ului. În ultimii ani, șeful administrației județene a intervenit atât la Ministerul Energiei cât și la Gaz de France pentru a  găsit soluții la problema plății și a eșalonării datoriilor pe care societatea de termoficare le are către furnizorul de gaze naturale.
   Întrebat dacă ENET va reuși să reia furnizarea de apă caldă și căldură, primarul Decebal Bacinschi a spus că a fost invitat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să participe la o întâlnire cu reprezentanții Gaz de France care va avea loc, azi, la Ministerul Energiei. „Mâine (azi-n.r.) voi participa la o întâlnire la Ministerul Energiei, întâlnire organizată de președintele Marian Oprișan cu reprezentanții Gaz de France. În urma acestei discuții sperăm să găsim soluții pentru plata datoriilor către Gaz de France și să reluăm furnizarea agentului termic până la începerea Festivalului «Bachus»”, a declarat Decebal Bacinschi. 
   Întrebat de ce Primăria Focșani nu poate rezolva singură această problemă și de ce este nevoie de intervenția decidenților politici și a Guvernului României, edilul șef din Focșani a susținut că „ENET-ul nu este în subordinea Primăriei Focșani”. „Primăria nu are legătură cu ENET-ul, nu este în subordinea Primăriei Focșani, ci a Consiliului Local, iar eu nu coordonez Consiliul Local. Åži eu, ca orice cetățean al Focșaniului, cer apă caldă și căldură”, a mai spus primarul Decebal Bacinschi. 
„Cetățenii trebuie plătească facturile la apă caldă și căldură”
   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că situația ENET va fi rezolvată definitiv după ce va fi pusă în funcție noua centrală. „Vom porni noua centrală la ENET care va co-genera energie electrică, ceea ce va fi un real avantaj pentru cetățenii municipiului Focșani. Sper ca pe viitor să nu ne mai întâlnim niciodată cu aceste situații. Totodată, mai trebuie știut faptul că nu putem merge la nesfârșit cu această situație în care o parte din cetățenii municipiului Focșani să nu-și plătească facturile la apă caldă și căldură. Nimeni nu poate beneficia de acest serviciu gratuit. Mama mea a crescut singură doi copii și îmi aduc aminte că primele lucruri pe care le plătea din salariu sau din împrumuturile la CAR, erau datoriile la stat care însemnau totul, inclusiv utilitățile. Åži dacă mai rămâneau bani de mâncare și îmbrăcăminte mai rămâneau, dacă nu, lungea supa și existau cartofii. Nu-mi doresc pentru niciun cetățean al Vrancei sau al României ca acele vremuri să se întoarcă, dar am vrut să subliniez obligația tuturor de a plăti ceea ce consumă. Nu au nicio vină cei care-și achită constant facturile și care suferă din cauza celor care nu plătesc”, a precizat Marian Oprișan. 
„Decebal Bacinschi trebuie să fie servitorul cetățenilor”
   Președintele Consiliului Județean Vrancea i-a cerut primarului Decebal Bacinschi să nu mai fugă de responsabilitate și să nu mai dea vina pe Consiliul Local. „Trebuie să spunem adevărul așa cum este el, chiar dacă unora nu le place asta. Eu l-am propus pe Decebal Bacinschi cetățenilor municipiului Focșani ca să le fie primar, iar el trebuie să fie servitorul cetățenilor din Focșani fără să se derogheze de nicio responsabilitate. Situațiile în care primarul dă vina pe Consiliul Local și Consiliul Local dă vina pe primar pentru lucrurile pe care nu le rezolvă, trebuie să înceteze. Cetățenii i-au votat și i-au ales tocmai pentru a le rezolva problemele. Îi asigur pe cetățenii municipiului Focșani că mă voi ocupa de prolema ENET până la capăt”, a mai precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. 
ENET are datorii de aproape 11 milioane de lei la GDF Suez. Soluții alternative
   În prezent, ENET are datorii în valoare de aproximativ 11 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale. Conform informațiilor furnizate de oficialii companiei, condiția pentru ca GDF Suez să reia furnizarea de gaze către ENET, este plata a jumătate din suma datorată. 
   ENET are o capacitate de a asigura apă caldă și căldură pentru 30.000 de apartamente din Focșani, în condițiile în care în prezent ENET are doar 18.000 de abonați, restul fiind debranșați. 
   Gazele pe care le folosește ENET pentru a furniza agent termic ar putea proveni și din alte surse. În 2010, Consiliul Județean a demarat, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, proiectul„Sistem integrat de management al deșeurilor” – Vrancea curată. Acesta include reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane neconforme din județul Vrancea. După executarea lucrărilor, depozitele închise vor fi prevăzute cu sistem de captare și evacuare a biogazului. Biogazul ar putea fi folosit pentru încălzirea cazanelor ENET-ului și deci pentru producerea de agent termic. 
   Conform unei strategii puse la punct de autorități, se dorește reducerea cantităților de deșeuri predate la depozitul de la Haret, utilizarea fracției semiumede din fluxul menajer și stradal ca și combustibil pentru producerea energiei electrice și termice în Focșani, prin construirea unei instalații de incinerare cu gazeificare. În urma acestei investiții se preconizează că prețurile de producție ale acestor energii să fie cu circa 50% mai mici față de prețurile practicate în municipiu.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?