Efectul scăderii TVA la pâine va fi analizat de Guvern după 6-9 luni de la introducerea măsurii, la acest moment o evaluare a acestui efect fiind prematură, a declarat premierul Victor Ponta. El a răspuns astfel întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că, potrivit analizei Consiliului Concurenței, reducerea TVA la 9% pentru panificație a avut ca efect scăderea cu circa 6% a prețului de vânzare a pâinii la raft.
„Tot e bine, tot e bine, dacă creștea (prețul-n.r.), ce ne făceam ? Mă criticați atunci pe mine că a crescut. O să vedem cât de mult a scăzut prețul, important e că este o scădere și, evident, în discuția pe care am avut-o și cu cei de la FMI, o analiză serioasă se poate face după 6-9 luni. Într-o lună e un pic prematur să simți efectele. Faptul că marii retaileri au aplicat scăderea, marii producători de asemenea, și că există o scădere este un lucru bun. După 6-9 luni o să facem o analiză și eu personal susțin că trebuie să fie un proiect de succes pe care putem să îl extindem și la alte produse alimentare”, a spus Ponta. Premierul a adăugat că, dacă profitul producătorilor este mai mare prin reducerea TVA, și încasările din impozitul aplicat pe profit vor fi mai mari.
Reducerea TVA la 9% pentru panificație a avut ca efect scăderea cu circa 6% a prețului de vânzare a pâinii la raft, jumătate din diferența de preț rezultată la un TVA de 24%, astfel că încasările la producători și în zona de retail au crescut, reiese din datele Consiliului Concurenței.