Ediția: Marți 8 Iulie 2025 Nr. 6915

Ponta: Efectul scăderii TVA la pâine va fi analizat după 6-9 luni, acum este prematur


   Efectul scăderii TVA la pâine va fi analizat de Guvern după 6-9 luni de la introducerea măsurii, la acest moment o evaluare a acestui efect fiind prematură, a declarat premierul Victor Ponta. El a răspuns astfel întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că, potrivit analizei Consiliului Concurenței, reducerea TVA la 9% pentru panificație a avut ca efect scăderea cu circa 6% a prețului de vânzare a pâinii la raft.
   „Tot e bine, tot e bine, dacă creștea (prețul-n.r.), ce ne făceam ? Mă criticați atunci pe mine că a crescut. O să vedem cât de mult a scăzut prețul, important e că este o scădere și, evident, în discuția pe care am avut-o și cu cei de la FMI, o analiză serioasă se poate face după 6-9 luni. Într-o lună e un pic prematur să simți efectele. Faptul că marii retaileri au aplicat scăderea, marii producători de asemenea, și că există o scădere este un lucru bun. După 6-9 luni o să facem o analiză și eu personal susțin că trebuie să fie un proiect de succes pe care putem să îl extindem și la alte produse alimentare”, a spus Ponta. Premierul a adăugat că, dacă profitul producătorilor este mai mare prin reducerea TVA, și încasările din impozitul aplicat pe profit vor fi mai mari.
   Reducerea TVA la 9% pentru panificație a avut ca efect scăderea cu circa 6% a prețului de vânzare a pâinii la raft, jumătate din diferența de preț rezultată la un TVA de 24%, astfel că încasările la producători și în zona de retail au crescut, reiese din datele Consiliului Concurenței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?