Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Manualele pentru clasa I, în neconcordanţă cu programa şcolară


   Manualele școlare noi primite de elevii de clasa I nu sunt conforme cu programa, astfel că învățătorii sunt nevoiți să selecteze doar capitolele de care au nevoie. Iar pentru cele care sunt în plus de studiat, conform programei, învățătorii fac fișe sau cumpără manuale auxiliare cu acordul părinților. 
   Situația îi nemulțumește profund pe învățători, care sunt nevoiți să facă eforturi pentru a-și putea desfășura în bune codiții activitea. Pentru a nu îi pune pe părinți la cheltuială, carele didactice au găsit soluții, însă activitatea nu poate fi desfășurate în condiții sută la sută normale fără manuale complete, după care să fie ghidată corect activitatea. „Sunt supărată că nu am manuale, programa pentru clasa I fiind total schimbată. Eu m-am încăpățînat. Nu am cerut bani părinților pentru manuale auxiliare, nici pentru caiete speciale, dar voi face fișe, iar elevii vor lucra de pe ele. Conform programei, la matematică și explorarea mediului ar însemna să mergem după două manuale. La matematică nu se regăsește adunarea și scăderea cu trecere peste ordin. În această situație, eu parcurg manualul, iar ce este în plus în programă fac de prin fișe. Mi-am cumpărat toate manualele de la toate editurile, care m-au costat 150 lei, dar niciun manual nu este complet. Unii colegi au preferat manualele auxiliare, eu am preferat fișele. Consider nivelul clasei ridicat și atunci vreau să fie și mai ridicat. Fiecare elev va avea un dosar, care va sta la școală, astfel ușurăm și ghiozdanele acestora”, a declarat o învățătoare de clasă pregătitoare din Focșani. 
   Odată cu introducerea clasei pregătitoare, materia școlară a fost modificată. O parte dintre capitole au fost trecute pentru studiu la aceste clase, materia pentru clasa I devenind astfel mai dificilă. Inspectorul de specialitate spune că are cunoștință de această dificultate cu care se confruntă cadrele didactice. Inspectorul Gabriela Oloeriu spune că are încredere în capacitatea cadrelor didactice de a veni cu completări la materie, acolo unde se impune. „Clasa I merge după o programă nouă. Învățătoarele vor fi nevoite să selecteze din manuale doar acele capitole ce le au de studiat. Acum gradul de complexitate este mai ridicat, iar învățătorii vor suplimenta după posibilități cu fișe”, a spus Gabriela Oloeriu. 
   Acestă nesincronizare a manualelor cu programa școlară este întâlnită doar la clasa I. În rest, niciun profesor, de la nicio altă disciplină nu a mai semnalat până în momentul de față probleme. În majoritatea cazurilor însă, profesorii lucrează la ore, pe lângă manual, cu auxiliare și culegeri de specialitate, pentru a mai diversifica și îmbunătății actul de predare. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?