Ediția: Luni 24 iunie 2024. Nr. 6655
Ediția: Luni 24 iunie 2024. Nr. 6655

CSM a avizat favorabil proiectul privind plata unor despăgubiri de către foștii torționari comuniști


   Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil joi, în ședință, proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției privind plata unor despăgubiri de către foștii torționari, pentru faptele comise în timpul regimului comunist. Proiectul a intrat în discuția plenului CSM după suplimentarea ordinii de zi.
   Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind plata unor despăgubiri de către foștii torționari, pentru faptele comise în timpul regimului comunist. În varianta finală, proiectul prevede că durata pentru care se dispune plata despăgubirii nu poate fi mai mică de cinci ani, iar cuantumul nu poate fi mai mic de 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate și nici mai mare de 75% din acest venit.
   Pe 16 septembrie, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care prevede că foștii torționari condamnați definitiv în instanță pentru săvârșirea unor fapte în perioada 6 martie 1945—22 decembrie 1989 vor fi obligați să plătească despăgubiri, banii urmând a intra într-un fond special gestionat de Ministerul Muncii.
   Prin acest proiect se propune instituirea unei sancțiuni pecuniare, cu titlu de despăgubire, complementară sancțiunii penale, care să fie plătită lunar de persoanele condamnate definitiv pentru săvârșirea unor fapte în perioada 6 martie 1945—22 decembrie 1989, indiferent de forma de participație penală, care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală sau producerea unei dureri ori suferințe puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate de regimul totalitar comunist.
   În acest sens, a fost prevăzută constituirea unui fond destinat plății drepturilor cuvenite, potrivit legii, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945, fond ce va fi alimentat din sumele plătite cu titlu de despăgubire de foștii torționari condamnați definitiv. Fondul este gestionat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?