Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Locul câinilor nu e pe stradă, dar mii de maidanezi populează Focşaniul


   Peste 3.000 de câini vagabondează pe străzile din municipiul Focșani, potrivit datelor estimative ale reprezentanților municipalității. Cei de la Primăria Focșani se plâng că iubitorii animalelor au adoptat maidanezi de la padoc și le-au dat drumul pe stradă, unde îi hrănesc. Între timp, curg reclamații de la cetățeni care se tem pentru siguranța lor și a copiilor pe stradă, în preajma unor haite de câte 10 câini, care s-au aciuat prin jurul blocurilor, hrăniți de diverși locatari. De multe ori, hingherii veniți să ridice câinii de pe stradă sunt luați la fugă de așa-ziși iubitori ai animalelor. Cazul tragic de la București, în care un copil a murit după ce a fost atacat de o haită de câini, a pus pe jar și autoritățile locale. Primarul Decebal Bacinschi propune un efort comun al instituțiilor pentru strângerea maidanezilor de pe străzi. 
   Ieri după amiază, o haită de câini vagabonzi patrula prin Grădina Publică și prin Piața Unirii din Focșani, locul unde se strâng zilnic, la joacă sau la plimbare, copii, cu părinții sau bunicii lor. Aceștia sunt doar câțiva dintre cele câteva mii de maidanezi care populează cartierele orașului și, în multe cazuri, îi sperie pe locuitorii municipiului, care se tem să treacă prin anumite zone de frica unei mușcături. Anul trecut, Serviciul de Ecarisaj din cadrul Primăriei Focșani a ridicat de pe străzi peste 3.000 de câini fără stăpân, numărul patrupedelor fiind însă mult mai mare. Zilnic, există 10-15 solicitări din partea cetățenilor pentru ridicarea câinilor de pe stradă.
   Cetățeni din diverse zone ale orașului se plâng de faptul că acolo unde locuiesc s-au adunat adevărate haite de câini, întreținute de unii locatari, care îi hrănesc în fața blocului. „Sunt vreo 7-8 câini, care merg în haită, ne este și frică să trecem pe stradă. Sar la oameni, copiilor le este frică să nu fie mușcați. Toată lumea este disperată. Este cineva care îi hrănește și ei se adună acolo permanent”, ne-a spus un locuitor din zona intersecției străzilor Războieni și Petre Åžtefu. Câinii sunt un adevărat pericol la adresa siguranței și sănătății copiilor, ne spune un alt locuitor, din zona Sălii Polivalente din Focșani: „Sunt haite de 5-6 câini fără stăpân. Sunt mulți copii care merg la antrenamente la Sala Polivalentă și sunt în pericol, pentru că termină seara, iluminatul este slab în spatele Sălii și deși până acum nu au mușcat niciun copil, lor le este frică. Sunt animale, au instincte, sunt imprevizibile, nu trebuie să așteptăm să se întâmple o nenorocire”
 
Hingherii, agresați de iubitorii de câini
   Reprezentanții autorității locale susțin că locul câinilor nu este pe stradă și că vina pentru această situație aparține asociațiilor de protecție a animalelor, care au adoptat câini din padoc și apoi le-au dat drumul înapoi pe stradă. Mai mult, spune șeful Serviciului de Ecarisaj din cadrul Primăriei Focșani, când hingherii vin să ridice maidanezii, sunt agresați verbal și fizic de așa-zișii iubitori de animale, care se pun „pavăză” pentru ca acești câini să nu fie duși la padoc. Acești oameni hrănesc câinii în fața blocului cu resturi de mâncare și astfel, îi încurajează să populeze străzile. De altfel, șeful de la Ecarisaj a și fost dat în judecată de una dintre asociațiile de protecție a animalelor din Focșani, pentru abuz în serviciu, pentru că a ridicat de pe stradă câini. 
   „Pericolul este oricând și la noi. Ne confruntăm cu probleme acolo unde sunt iubitori de animale. I-au ridicat din adăpost și apoi i-au lăsat liberi pe stradă, unde îi hrănesc. Locul câinilor nu e pe stradă. Când mergem să îi ridicăm, diverși iubitori de animale îi bagă în scară, ne aleargă oamenii, ni s-a spart și geamul la mașină. M-au dat și în judecată cei de la Asociația Prietenii Animalelor, am o grămadă de procese cu ei,  pentru că am ridicat de pe stradă câini care au mușcat copii. Chiar azi (ieri, n. r.), m-a sunat un cetățean de la Gară, care mi-a spus că este o locatară care aruncă mâncare câinilor de la geam, de la etaj și câinii sunt învățați să vină în zonă, o haită întreagă”, ne-a spus Constantin Liciu, șeful Serviciului de Ecarisaj. 
   Acesta spune că și personalul de care dispune pentru ridicarea câinilor de pe străzi este insuficient, doar trei oameni ocupându-se de prinderea patrupedelor. Alți doi oameni se ocupă de îngrijirea celor 300 de câini care sunt la adăpostul Primăriei de la Golești. De asemenea, dintr-o haită de 10 câini, de exemplu, nu pot fi prinși decît 2-3, iar restul fug, cei de la Ecarisaj fiind nevoiți să revină și în ziua următoare pentru prinderea animalelor.   
Câini descărcați din mașini la marginea Focșaniului
   Un alt fenomen sesizat de autoritatea locală este abandonarea câinilor la marginea orașului, în zona Obor sau Onasis. „Un fenomen îngrijorător este abandonul câinilor în zonele mărginașe. Vin mașini, din care sunt descărcați câini și li se dă drumul pe stradă. Numai eu am văzut zilele trecute vreo 7-8 câini mari ciobănești, lăsați liberi”, ne-a mai spus Constantin Liciu.  
   Åžeful de la Ecarisaj a afirmat că toate unitățile care dețin spații trebuie să predea câinii care sunt pe terenul respectiv, pentru că aceștia se înmulțesc și pot deveni agresivi. Este și cazul terenului din curtea fostei fabrici de mobilă Mopaf, unde o haită de vreo 10 câini și-a stabilit teritoriul și, mai ales după lăsarea serii, trecătorii care se încumetă să treacă pe trotuar sunt în pericol să fie atacați. Având în vedere această situație, chiar ieri, reprezentanții SC ENET SA, care au o parte din terenul respectiv, au apelat la Serviciul de Ecarisaj pentru ca acești câini să fie luați. 
   Haite de câini sunt în tot orașul. Chiar și Piața Moldovei, câinii patrulează printre tarabe, în zona agroalimentară. „Nu este locul lor acolo. Dar sunt comercianții care îi țin printre tarabe și le dau de mâncare, se iau de noi dacă vrem să îi ridicăm”, ne-a mai spus Liciu.    
   Câinii care sunt prinși de pe stradă sunt sterilizați, deparatizați și adăpostiți la padoc. Pentru adoptarea unui câine fără stăpân de la padocul primăriei din Golești, solicitantul trebuie să completeze un formular tip de adopție și revendicare. Cetățenii care vin să revendice un animal trebuie să dea și o declarație pe propria răspundere prin care se angajează să ducă acel câine pe proprietatea sa și să nu îl elibereze pe stradă.  
Bacinschi: „Iubitorii de animale să nu dea drumul pe stradă câinilor”
   Primarul Decebal Bacinschi este de părere că locul câinilor nu este pe stradă și că ar trebui făcut un efort comun al instituțiilor pentru eradicarea acestui fenomen. „Eu sunt iubitor de animale, dar nu sunt de acord cu câinii pe stradă, prin piață, locul lor nu este acolo. Iubitorii animalelor, dacă țin la ei, ar trebui să îi țină în casă, în cuști, legați, nu să le dea drumul pe stradă. Îi sterilizăm, cheltuim bani cu ei, le punem cip-uri, apoi vin și îi revendică și le dau din nou drumul pe stradă. Nu este normal ca acești câini să vagabondeze pe stradă. Trebuie întreprinsă o acțiune comună, primării, agenți economici, care au curțile pline de câini, DSV, DSP, să facem un efort comun, pentru că va fi foarte greu, sunt foarte mulți câini. Sunt o plagă a comunității”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Acesta i-a invitat pe cei de la protecția animalelor să meargă la padocul de la Golești să vadă condițiile în care sunt îngrijiți câinii, mai bune decât pe stradă.      
Prietenii animalelor dau vina pe Primărie, pentru că nu sterilizează animalele
   Reprezentanții Asociației „Prietenii animelelor” din Focșani aruncă vina în curtea Primăriei, susținând că numărul mare de câini de pe străzi este cauzat de faptul că animalele nu au fost sterilizate. „S-a ajuns la această situație pentru că nu s-au respectat programele de sterilizare, s-au băgat banii în altceva. Eu nu am văzut niciun câine sterilizat, cu crotal. Noi suntem pentru sterilizare, în două zile am sterilizat, cu o echipă mobilă, 164 de câini de la adăpostul nostru, de pe Tisa. Eu am câini care sunt vaccinați, deparazitați și care nu sunt agresivi. Oricum, câinii nu trăiesc mai mult de șase ani, sunt sterilizați, dar se întâmplă să fie otrăvit de vreun vecin binevoitor, avem astfel de cazuri”, ne-a spus Valeria Lungu, președintele Asociației „Prietenii animalelor”. Aceasta susține că există o diferență între câinii agresivi, care ar trebui ridicați de pe stradă și câinii comunitari, care se află sub oblăduirea unor protectori de zonă. „Sunt protectorii de zonă, care își apără câinii, care sunt sterilizați din banii noștri, au carnet de sănătate și nu sunt agresivi. Câinii agresivi să fie ținuți la adăpost, sunt cei sălbăticiți, care nu găsesc de mâncare, suntem acord să fie luați de pe stradă”, a mai spus Valeria Lungu. 
   Problema câinilor fără stăpân persistă de ani întregi, în toată țara, nu numai în Focșani, fără soluție, până în prezent. 

27 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?