Ediția: Luni 28 aprilie 2025 Nr. 6865
Ediția: Luni 28 aprilie 2025 Nr. 6865

Ţăranii primesc locuri rezervate în pieţe


   Piețele agroalimentare din Vrancea vor avea spații rezervate micilor producători agricoli, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Agriculturii. Astfel, orice cumpărător care merge în piață va ști dacă persoana de la care cumpără este producător agricol sau un comerciant care a cumpărat produsele la jumătate de preț de la țăranii care nu au mai avut loc la tarabe. În județ sunt șapte piețe agroalimentare autorizate, cărora li se adaugă târgurile săptămânale din câteva comune.

   Noul proiect de act normativ referitor la comercializarea în piețele agroalimenare și producători agricoli prevede ca, de la 1 ianuarie, fiecare piață să aibă cel puțin 20% din spații rezervate și delimitate pentru fermieri, restul de tarabe putând fi ocupate de comercianți, persoane fizice autorizate sau societăți comerciale. Inițial, în proiectul propus în urmă cu câteva luni, se dorea ca cel puțin jumătate din mesele aflate în piețe să fie acordate producătorilor individuali. Această propunere a stârnit nemulțumirea primarilor, au declarat oficiali ai Ministerului Agriculturii, motiv pentru care în noul proiect apare limita de 20%. „La acest moment avem două piețe în Focșani, câte una în Adjud, Odobești, Panciu, Mărășești și una la Bachus. Acestora li se adaugă târgurile săptămânale. Noi efectuăm controale în piețe și mi-a plăcut ce am văzut la Panciu, unde producătorii au zona lor, delimitată”, a afirmat directorul Direcției Agricole, Petra Ochișor.
    Proiectul Ministerului Agriculturii prevede și procedura de obținere a atestatului de producător, documentul care va confirma că un țăran are dreptul de vinde produsele pe care le obține în gospodăria proprie și regimul de utilizare a carnetului de comercializare a produselor din sector. În schimb, din acest proiect au fost eliminate informațiile despre cardul de acces în piețe. Cele două documente, atestatul și carnetul de comercializare, vor demonstra că fermierul are capacitatea de a desfășura „o activitate economică în sectorul agricol” și că poate vinde produsele obținute fără a avea nevoie de alte documente.

Atestat de producător și carnet de comercializare

    Potrivit proiectului, atestatul de producător cuprinde informații și date privind temeiul legal al eliberării atestatului, numele și prenumele producătorului agricol, denumirea produselor și suprafața de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în Registrul Agricol deținut de unitatea/subdiviziunea administrativ teritorială pe a cărei rază se află ferma/gospodăria, producțiile estimate a fi obținute, producțiile estimate a fi destinate comercializării. Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii. Conform noii legi, producătorii agricoli vor putea fi atestați profesional de către asociații agricole profesionale, organizații patronale, sindicate. Acolo unde nu există aceste asociații, fermierii pot apela la serviciile instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Agriculturii.
    Tipărirea carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol va reveni în sarcina Consiliului Județean, care le distribuie primăriilor din județ la solicitarea acestora. Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se eliberează la cerere solicitanților, de către primarii localităților pe a căror rază se află gospodăria în care se obțin produsele estimate a fi destinate comercializării.

Reguli stricte la vânzarea în piețe

    Ordonanța reglementează condițiile în care poate fi realizată vânzarea produselor agricole. De exemplu, atunci când țăranul vinde o sută de kilograme de roșii unui intermediar care vine la poartă, trebuie să îi dea și o filă din carnet pe care este înscrisă cantitatea respectivă. Această filă este necesară pentru contabilitate și, în plus, pentru certificarea provenienței mărfii în cazul unui control în trafic. Amenzile pentru nerespectarea acestei obligații sunt imense și ajung la cinci mii de lei, la care se adaugă confiscarea produselor agricole și a mijlocului de transport. Acest carnet este obligatoriu chiar și atunci când țăranul va transporta produsele în piață pentru comercializare. Practic, orice transport de fructe sau legume nu va mai putea fi efectuat fără existența acestui document care să ateste proveniența. De asemenea, atunci când vând în piețe, „producătorii agricoli au obligația să înscrie la sfârșitul fiecărei zile, în fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol…, produsele agricole și cantitățile aferente vândute în ziua respectivă, defalcat pe total cumpărători persoane fizice și/sau persoane juridice”.
    Sancțiunile prevăzute în proiect pentru persone fizice și juridice arată că nerespectarea prevederilor din acest act normativ se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, dar și cu confiscarea cantităților de produse din sectorul agricol transportate. De asemenea, pentru administratorii piețelor se prevede o amendă de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?