Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Standarde minime pentru programele de muncă în folosul comunităţii


   Specialiști în probațiune, magistrați și reprezentați ai autorităților publice locale din trei județe s-au întâlnit la Focșani pentru a elabora standarde minime pentru programele de muncă în folosul comunității, ce vor trebui urmate de unele persoane condamnate, care au de executat pedepse și măsuri neprivative de libertate. 
   Întâlnirea, care a avut loc joi și vineri la Focșani, face parte din cadrul proiectului „Contribuție la implementarea legislației penale în România”. Grupul de lucru a fost format din consilieri de probațiune, magistrați, reprezentanți ai autorităților publice locale din județele Neamț, Bacău și Vrancea, alături de specialiști din Direcția de Probațiune al Ministerului Justiției, Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare și Fundația Reforma Justiției Penale.  
   „Rolul grupului de lucru este de a elabora standardele minime pentru programele de muncă în folosul comunității, programe ce vor trebui urmate de unele persoane condamnate care au de executat pedepse și măsuri neprivative de libertate. Necesitatea elaborării unor noi standarde de lucru privind munca în folosul comunității a apărut odată cu adoptarea în luna iunie 2013, de către Parlamentul României, a Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal precum și în perspectiva întrării în vigoare anul viitor, în februarie, a Noului Cod penal și a Noului Cod de procedură penală. Standardele minime se referă la criterii pentru elaborarea și evaluarea programelor de muncă în folosul comunității, proceduri de colaborare între autoritățile locale și serviciile de probațiune și instrumente de monitorizare a programelor de muncă în folosul comunității”, a transmis Costel Constandache, șeful Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea. 
   Åžeful probațiunii din Vrancea a mai comunicat că testarea acestor standarde se va face pe cazuri individuale, în sistem de management de caz, în județele Vrancea, Bacău și Neamț. Åžase luni va fi durata de testare a standardelor propuse. „La această dată, munca în folosul comunității este executată de persoanele condamnate sau de către minorii care au comis o faptă penală și se află în libertate sub supravegherea serviciului de probațiune, conform Ordinului nr. 2355/C emis de Ministerul Justiției în septembrie 2008. Pentru emiterea acelui ordin, două servicii de probațiune, Vrancea și București, au experimentat executarea muncii în folosul comunității prin hotărârile penale emise de magistrații din instanțele de judecată din Vrancea și București”, a adăugat Costel Constandache. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?