Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Arest menţinut pentru Jitea şi Milea


   Magistrații Tribunalului Galați au decis ieri că măsura arestării preventive afaceristului Liviu Jitea și a Ralucăi Milea, una dintre colaboratoarele sale, este legală și temeinică, motiv pentru care au menținut-o, chiar dacă avocații au ridicat excepția nelegalei sesizări a instanței. După ce dosarul de fond ajunge la instanță, procedura spune că în cazurile în care sunt inculpați arestați, instanța va fixa termen pentru verificarea măsurii preventive, ceea ce s-a și întâmplat. Jitea și Milea pot formula recurs împotriva menținerii arestului preventiv.
   În dosarul Jitea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a 19 inculpați și a unei persoane juridice, respectiv SC Trust LF Trade SRL. Procurorii îi acuză pe inculpații că au inițiat un grup infracțional organizat ca să obțină beneficii financiare „substanțiale” din producerea și comercializarea de alcool, prin eludarea dispozițiilor fiscale privind producerea, deținerea și marcajul produselor accizabile. „Astfel, în rechizitoriu se reține că în cadrul activității unei societăți comerciale de profil din municipiul Focșani, membrii grupării au procedat la amplasarea unor instalații neautorizate înaintea contoarelor unei linii tehnologice de producție de alcool dublu rafinat și au extras în această modalitate cantități de alcool necontorizate, de peste 1.443.000 de litri, fără înregistrarea în evidențele contabile ale societății a operațiunilor comerciale aferente cantităților de alcool produse ilegal.Membrii grupării sunt suspectați că, prin disimularea provenienței cantității de 1.443.000 litri de alcool, produsă în mod ilegal, au obținut și utilizat în interes propriu suma de peste 13.600.000 lei”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
   Prejudiciul a fost estimat de anchetatori la 58.400.000 lei, reprezentând accize, taxe și impozite.„S-a mai reținut în actul de sesizare că membrii grupării au săvârșit infracțiunea de furt calificat, constând în aceea că, prin blocarea funcționării echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale, au sustras, în mod repetat, gaz metan în valoare de 2.700.000 lei, acesta fiind utilizat pentru funcționarea instalației ilegale de producție alcool”, se mai arată în același comunicat.
   Dosarul a fost înregistrat joi pe rolul Tribunalul Galați și are fixat ca prin termen de judecată ziua de 10 octombrie. Între timp, Jitea și Milea au formulat atât cereri de eliberare sub control judiciar cât și cereri de eliberare pe cauțiune. Cauza este una complexă, dosarul numărând peste 20 de volume. Numai rechizitoriul are peste 1.200 de pagini.
   Dacă 19 persoane fizice și una juridică din Vrancea vor ajunge în fața instanței de judecată de la Galați, față de cinci inspectori vamali vrânceni s-a disjuns cauza, fiind declinată în favoarea procurorilor anticorupție. Au fost trimiși în judecată Liviu Mircea Jîtea, Raluca Milea, Florența Mona lonescu, Neculai Bica, Mihai Viorel Tucan, Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuța Robu, Antoaneta Iuliana Georgian, Stoica Cristea, Alexandru Bortoș, Decebal Vasile Taranciuc, Lucian Datcu, Dănuț Panciu, Marian Guțan, Marian Cătălin Irimia, Costică Creiță, Ionuț Marianov Grăjdeanu și Angi -Toni Antoniu.
   În ceea ce privește inspectorii vamali, vor ajunge în atenția procurorilor DNA Vasile Hîrboca- șef de birou, Viorel Tihaner Voinea- inspector vamal, Mariana Mustață- inspector principal, Eugenia Georgescu- inspector superior și Eugenia Lefter- inspector vamal. De asemenea, vor mai fi cercetate de DNA un lucrător în domeniul metrologiei din Galați, respectiv Petrică Dolea, dar și persoane necunoscute din cadrul Ministerului Finanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?