Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Povestea Bisericii Cazaclii, la Zilele Patrimoniului


   Primăria Odobești, în colaborare cu Casa de Cultură „C. C. Giurescu” din localitate, va organiza în Foyerul Bibliotecii Publice „Ana Georgescu”, pentru ediția a XXI-a a Zilelor Europene ale Patrimoniului, o expoziție foto-documentară despre Biserica „Sf. Apostoli Pentru și Pavel” – Cazaclii. Cunoscută mai degrabă ca Biserica negustorilor de vinuri cazaclii, lăcașul a fost ridicat în a doua parte a secolului XVIII de breasla negustorilor de vinuri din Rusia. Este singura construcție religioasă a unei bresle de negustori de vinuri rămasă în picioare în Moldova. 
   Abandonată după cutremurul din 1940, biserica a fost trecută de autoritățile odobeștene în inventarul propriu, iar primarul Daniel Nicolaș a făcut din salvarea acestei biserici un proiect de suflet. „Puțină lume știe că la marginea orașului Odobești, o biserică abandonată așteaptă sprijinul nostru. La prima vedere este o simplă ruină, însă în spatele acestei biserici se ascunde una din cele mai frumoase povești legate de vinurile de Odobești și nu numai. Când am ajuns la Primărie am cerut să văd statutul acestei biserici și am constatat că este a nimănui. Pentru a o salva de la distrugere am inițiat cercetări arheologice și am susținut un proiect de documentare, care s-a finalizat cu introducerea acestei biserici pe Lista Monumentelor Istorice. Aceasta a fost o etapă. Am încercat în timpul guvernărilor trecute să obținem sprijin pentru consolidarea acestui lăcaș, însă prioritățile guvernelor au fost altele. Acum pregătim o nouă documentație pe care o vom înainta Ministerului Culturii pentru ca în ceasul al XII-lea să salvăm unul din puținele monumente religioase legate de istoria vinului. De aici și ideea acestei expoziții”, a spus primarul Daniel Nicolaș. 
   În ce privește ctitorii, aceștia sunt consemnați de documente începând cu secolul XVI. La început, negustorii cazaclii cumpărau vinurile din Odobești și le duceau în Imperiul Å¢arist. Cu timpul, și-au cumpărat pământuri la Odobești, în partea de jos a orașului, în special în comuna Grozești și pentru că stăteau de primăvara până toamna la Odobești, au ridicat pentru sufletul lor un lăcaș de cult, sfinșit în anul 1777.  Deoarece comerțul cu vinuri a decăzut spre jumătatea sec. XIX, negustorii au părăsit viile și biserica din Odobești. Lăcașul a devenit filială a parohiilor din oraș până la cutremurul din 1940. Din cauza distrugerilor suferite nu s-a mai putut sluji, iar regimul comunist a interzis folosirea acesteia. Nu este mai puțin important de precizat că la biserica negustorilor a fost înființat primul cimitir public după 1874 și primul cimitir al eroilor căzuți în Primul Război Mondial, motive în plus pentru ca lăcașul să fie salvat și reintrodus în circuitul religios. „Am încercat în timpul guvernării portocaliilor să introducem biserica într-un proiect complex de restaurare și de promovare a întregii zone de nord a orașului, dar nu am avut sorți de izbândă. Consolidarea și restaurarea Bisericii Cazaclii este un act de dreptate față de istoria localității și pentru cetățenii orașului”, a precizat Daniel Nicolaș. 
   Demersul autorităților din Odobești este unul deosebit mai ales că Biserica negustorilor cazaclii face parte din patrimonial județului nostru, un județ în care viticultura este ramura principală de activitate. Cel mai probabil, demersul primarului Daniel Nicolaș este unic, deoarece a decis ca o biserică să fie preluată în inventarul primăriei pentru a o proteja și restaura. „Scopul nostru este să restaurăm sfântul lăcaș și să-l cedăm Bisericii, implicit credincioșilor”, a mai spus primarul Daniel Nicolaș. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?