Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

”Istoria din cutia de pantofi”, de Daniel Vighi


   Pentru această săptămână vă propunem lectura cărții „Istoria din cutia de pantofi”, de Daniel Vighi, apărută în acest an la Editura Polirom. 
   „Istoria din cutia de pantofi” este fascinanta călătorie a Povestașului din prezentul banal și meschin, în timpuri cu parfum oriental și imperial, pe care posteritatea e pe cale să le șteargă definitiv din memoria culturală a două orașe din vestul țării: Timișoara și Lipova. Printre personajele istorice ale cărții, misticul dervis Husein din Gračanica cerșește la Poarta Azapului din Timișoara, iar cu pomana primită hrănește vrăbiile ce i se așază pe turban. Tot pe atunci, pașa Mehmet intră cu calul în mănăstirea franciscană din Lipova și-l obligă pe călugărul minorit de acolo să-i cânte la drăcia cu pedale și tuburi căreia ghiaurii îi spun orgă. Apoi, săli pline la strălucitoarele reprezentații de operă, baluri fastuoase și tragedii de culise. În turneu în Transilvania, membrii orchestrei lui Strauss-fiul sunt luați drept tâlhari de drumul mare, deghizați în muzicieni… și multe alte istorii nemaiauzite dintr-o lume ascunsă în ziduri și arhive, aflate în pericol iminent, în așteptarea Povestașului și a curiosului său ascultător.
   Iată una dintre aprecierile la adresa aceste cărți: „Dacă vreți să vizitați Timișoara, să vă umpleți de parfumurile, de amintirile, de neodihna acelor timpuri, începeți cu această «istorie» a lui Daniel Vighi! Abia la sfârșitul lecturii sunt convins că vi se va face dor de Timișoara (chiar dacă n-ați fost niciodată acolo!) și veți urca în primul tren.” (Ovidiu Simonca)
   Cartea are 176 de pagini și poate fi achiziționată la prețul de 23 de lei, inclusiv din librăriile online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?