Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Noul an şcolar începe în suspans pentru elevii din Pufeşti


   Elevii Åžcolii din Pufești riscă să învețe și în acest an școlar tot în școala veche și neigienizată. Ironia este că în comună există o școală renovată în proporție de 90% însă care nu poate fi dată în folosință din pricina unei restanțe către constructor, care nu mai vrea să continue lucrările. Conducerea școlii a făcut solicitări către Inspectoratul Åžcolar și Ministerul Educației pentru rezolvarea situației, iar acum se așteaptă banii din partea Ministerului Educației pentru terminarea lucrărilor. Åžcoala a beneficiat de finanțare prin Banca Mondială, însă prin contract și Ministerul Educației trebuie să contribuie cu o mică parte din bani.

   Cei 180 de elevi ai Åžcolii Gimnaziale din Pufești riscă să începă anul școlar tot în școala veche pentru că școala nouă nu poate fi dată în folosință din cauză că deocamdată Ministerul Educației Naționale nu a transferat banii necesari finalizării lucrărilor. Åžcoala intrată în reabilitare anul trecut, cu fonduri de la Banca Mondială, este gata în proporție de peste 90 % iar contribuția Ministerului Educației ar trebui să acopere cheltuielile cu ultimele retușuri pentru ca acea construcție să poată avea recepția finală.
   Cu speranța că măcar pe ultima sută de metri până la începerea noului an școlar situația se va rezolva, cei din conducerea Åžcolii Pufești au înaintat ieri către Ministerul Educației Naționale o adresă prin care solicită acordarea sumei restante de bani pentru finalizarea imobilului. Lucrările la clădirea Åžcolii Pufești au fost sistate încă din luna martie, iar muncitorii s-au angajat că vor reveni pe șantier când vor primi banii. Chiar dacă în această clădire se poate învăța, lucrările și-ar pierde garanția dacă punerea școlii în folosință s-ar face înainte de recepția ei. Pentru a grăbi lucrurile, directorul acestei unități de învățământ s-a adresat și Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea pentru a face toate demersurile necesare către Ministerul Educației pentru urgentarea acordării ultimei tranșe de bani care ar permite finalizarea lucrărilor. Ar mai fi de finalizat instalația electrică, sistemul de supraveghere video și montarea senzorilor de fum. „Vă aducem la cunoștință că la Åžcoala Gimnazială Pufești au fost oprite lucrările de reabilitare încă din luna martie a acestui an. Acestea sunt finalizate în proporție de peste 90%. În acest moment mai trebuie finalizată instalația electrică, sistemul de supraveghere video și alte sisteme de siguranță (senzori de fum,  paratrăsnet), precum și alte lucrări (montarea câtorva calorifere, sistemul de curgere pluvială). Vă rugăm să ne comunicați soluția pentru remedierea situației existente deoarece în curând se va deschide noul an școlar iar elevii trebuie să intre în clădire”, scrie în adresa trimisă de conducerea Åžcolii din Pufești către Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea.
   Chiar dacă pentru confortul elevilor și pentru protejarea investiției deja făcute la Pufești mai este nevoie de sprijinul Ministerului Educației, cei din conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea sunt sceptici în ceea ce privește alocarea fondurilor. În situații similare precum cea de la Pufești mai sunt și alte unități de învățământ din județ care au accesat fonduri prin Banca Mondială. „La acestă dată există producție executată și nedecontată. Precizăm că deschiderea noului an, în condițiile dorite de dumneavoastră se va realiza numai dacă vor fi alocate fonduri necesare în timp util efectuării lucrărilor rămase de executat”, este răspunsul celor din Inspectoratul Åžcolar.

Åžcoala veche, nepregătită pentru noul an școlar

   Încrezător că va reuși să înceapă noul an școlar în clădirea nouă, directorul Åžcolii Gimnaziale din Pufești, Nicolae Damian nu a mai efectuat lucrări de igienizare în clădirea veche. Aceasta este oricum mică și nu mai corespunde cerințelor. „Este o situație delicată și nu știu ce mai putem face. Având în vedere că lucrările sunt avansate, mobilierul nou este așezat în clase, am putea teoretic să intrăm în sălile de clasă având în vedere că mi s-a predat și cheia, dar dacă intrăm cu elevii pierdem garanția lucrării, mai ales că nu s-a făcut recepția. Toată lumea așteaptă să începem anul școlar în școala nouă. Nici nu am mai igienizat școala veche de lângă primărie, unde învățau elevii în două schimburi și aveam o și sală improvizată”, a precizat Nicolae Damian. Valoarea proiectului pentru Åžcoala de la Pufești este de 977.410 lei, din care s-au decontat 896.170 lei. Partea Ministerului mai este de circa 81.240 de lei, bani necesari pentru finalizarea la cheie a construcției.

11 școli așteaptă banii Ministerului

   În situații similare Åžcolii din Pufești sunt alte 10  unități de învățământ din județ care au derulat proiecte de finanțare prin Banca Mondială. Dacă Ministerul Educației și-ar achita restanțele elevii acestor școli ar putea învăța în condiții decente și nu chinuiți, așa cum se întâmplă în prezent.
Ceva mai norocoși sunt elevii din Tănăsoaia. Deși nu și-a recuperat complet suma de bani datorată, constructorul a finalizat lucrările iar recepția va fi făcută până la începerea noului an școlar, astfel că cei 100 de elevi și cei 25 de preșcolari vor învăța la toamnă în școală nouă. „Åžcoala este gata și vom începe anul școlar într-un local nou, cu mobilier nou. Acum copiii vor învăța într-un singur schim,b în clase noi. Am făcut comandă și pentru firma luminoasă, urmează să fie adusă de la Focșani. Nu au fost alocați toți banii pentru lucrări dar Inspectoratul Åžcolar a negociat cu constructorii iar lucrările sunt aproape gata. Recepția urmează să aibă loc înainte de începerea anului școlar”, ne-a spus Ileana Marcu, director al Åžcolii din Tănăsoaia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?