Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749

Liviu Voinea: Pentru 2014 vrem o bugetare pe bază de criterii de performanţă


   Autoritățile române intenționează să realizeze bugetul pentru 2014 pe bază de criterii de performanță urmând ca nivelul de finanțare pentru anumite sectoare să fie stabilit în condițiile îndeplinirii anumitor indicatori de performanță, a declarat sâmbătă seară, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la România TV. ‘Pentru 2014 vrem o bugetare pe bază de performanță, pe bază de criterii de performanță în special în sectoarele care se pretează. Unul din aceste sectoare este cel al educației. Multe țări europene și, de asemenea, și SUA, au bugete pe bază de performanță. Eu, Minister de Finanțe, mă angajez să cresc finanțarea în educație, de exemplu, cu condiția ca o serie de indicatori de performanță pe care îi stabilim de comun acord cu Ministerul Educației să fie atinși’, a arătat Liviu Voinea.
    Potrivit sursei citate, vor fi încheiate ‘contracte’ pe bază de performanță între Ministerul Finanțelor și ministerele de linie, documente prin care este fixat un anumit nivel de finanțare cu condiția îndeplinirii anumitor indicatori de performanță care se stabilesc de comun acord și se urmăresc periodic. ‘Vreau să introducem această practică începând cu bugetul pe 2014 care va fi realizat în luna octombrie a acestui an. Creșterea finanțării în sectoare precum educația sau sănătatea riscă să nu se vadă dacă nu avem o îmbunătățire a modului în care sunt cheltuiți banii’, a explicat ministrul delegat pentru Buget.
    Liviu Voinea a menționat că, în linii mari, bugetul anului viitor va prevedea o indexare de 4% a pensiilor și indexarea fondului total de salarii. Ministrul de resort a arătat că, în prezent, autoritățile lucrează la mai multe variante pentru distribuirea creșterii fondului total de salarii. Una dintre variante este creșterea tuturor salariilor bugetarilor cu rata inflației. Într-o altă variantă se are în vedere o creștere mai mare a salariilor pentru anumite categorii profesionale de bugetari în timp ce pentru alte categorii ar putea să nu se prevadă nicio creștere. O a treia variantă de lucru prevede o creștere mai mare a salariilor pentru bugetarii care au până la un anumit salariu și nicio creștere pentru cei care depășesc un anumit nivel al salariului. ‘Intenționăm ca bugetul pe 2014 să fie bazat pe aplicarea graduală a Legii salarizării unice. Luăm în calcul mai multe variante prin care, eventual, pentru anumite categorii de bugetari apropierea de nivelul maxim al grilei (prevăzută în Legea salarizării unice – n.r.) să se realizeze mai rapid decât pentru alte categorii. Până la redactarea legii bugetului, la începutul lunii octombrie, se va lua decizia cu privire la varianta optimă pentru creșterea salariilor’, a mai spus ministrul citat.
    Acesta a subliniat că, per ansamblu, capacitatea de a crește anvelopa salarială este limitată de cheltuielile generate de aplicarea hotărârilor judecătorești definitive în favoarea salariaților bugetari care, în urma reducerii cu 25% a salariilor din 2010, au dat statul în judecată și au câștigat. ‘Ajustarea macroeconomică din 2010, când s-a decis tăierea cu 25% a salariilor, este o falsă ajustare pentru că mulți bugetari au dat statul în judecată și au câștigat prin hotărâri judecătorești definitive. În 2011 s-a dat o ordonanță prin care s-a etapizat pe cinci ani plata sumelor prevăzute în hotărârile judecătorești. În 2013 am dat de două ori mai mult decât în 2012 din aceste hotărâri judecătorești iar pentru 2014 dăm un sfert din suma totală care trebuie plătită.   
   Practic, anul viitor, dăm de două ori și jumătate mai mult decât am dat în 2013. Acest fapt limitează, pe ansamblu, capacitatea de a crește anvelopa salarială pentru că și aceste cheltuieli cu respectarea hotărârilor judecătorești definitive intră în anvelopa salarială. Fondul total de salarii va crește în 2014 dar parte din această creștere se va duce în plata unor hotărâri judecătorești definitive aferente tăierii salariilor din 2010’, a explicat Liviu Voinea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?