Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Conducerea Spitalului Judeţean a întocmit planul de reorganizare şi restructurare


   Planurile de reorganizare și restructurare ale spitalelor din Vrancea au fost înaintate Prefecturii. În urmă cu trei săptămâni, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, le cerea directorilor de spitale din întreaga țară să identifice și să precizeze măsurile de reorganizare și restructurare a unităților sanitare cu paturi, astfel încât acestea să se încadreze în bugetul alocat în acest an. Ministrul a impus și un termen, respectiv 15 august. Planurile de eficientizare a unităților spitalicești au fost depuse ieri, la Prefectură, care le va înainta Ministerului Sănătății.

   Reprezentanții spitalelor din județ, cu excepția celui de la Dumbrăveni, au depus la Prefectură planurile de reorganizare și restructurare. Spitalul Județean este unitatea cu cele mai mari datorii. În prezent, acestea depășesc 11 milioane de lei, iar conducerea unității a propus mai multe măsuri de eficientizare.
   Pentru reducerea cheltuielilor, conducerea Spitalului Județean a adoptat deja mai multe măsuri, astfel încât, în decurs de câteva luni, datoriile s-au diminuat cu aproximativ 5 milioane de lei, iar pentru a putea amortiza o parte din cheltuielile de personal, Spitalul Județean a fost nevoit să reducă din sporurile salariaților. Începând cu luna mai 2013, sporurile personalului medical din cadrul Serviciului de Medicină Legală Vrancea au fost diminuate de la 100% la 50%. De asemenea, procentul pentru calculul tarifului orar al gărzilor a fost diminuat de la 50 la 35% pentru gărzile din timpul săptămânii și de la 100% la 80% pentru gărzile din zilele de sărbătoare.
   Cu scopul de a face economii la bugetul instituției, de la 1 ianuarie 2013, la Spitalul Județean nu a mai fost făcută nicio angajare și s-au limitat investigațiile paraclinice. „Unitatea sanitară, deși are deficit de personal, a stopat angajările și încearcă să desfășoare actul medical în condiții normale cu personalul existent.  Plecările din unitate în anul 2013 s-au făcut pe cale naturală: pensionare la limita de vârstă, pensionare anticipată, plecare la cerere. Au plecat aproximativ 35 de persoane. O modalitate importantă a eficientizării actului medical este reducerea cheltuielilor cu investigațiile paraclinice. Începând cu luna iunie a anului 2013, la nivelul Spitalului Județean s-au luat măsuri de limitare a numărului de analize pe fiecare secție și compartiment pentru spitalizarea de zi. S-a stabilit un număr maxim de analize de laborator care poate fi recomandat de către medicii din cadrul spitalului. Contravaloarea analizelor recomandate suplimentar, peste numărul maxim aprobat, va fi suportată fie de pacient, dacă analizele efectuate au fost la solicitarea acestuia, fie de medicul care le-a prescris. O măsură asemănătoare s-a luat și pentru spitalizarea continuă. În acest caz s-a instituit un pachet minimal de analize medicale. Se impunea această limitare a investigațiilor paraclinice deoarece existau pierderi foarte mari din bugetul unității. Deși nu era necesar, mulți pacienți apelau la metoda spitalizării pentru a nu fi nevoiți să își achite singuri analizele de laborator. Pentru a ține evidența analizelor suplimentare spitalizărilor continue și spitalizărilor de zi, s-a dispus constituirea unei comisii de verificare a acestora, reușind să se reducă cheltuielile cu investigațiile paraclinice și să se obțină venituri suplimentare”, se arată în planul de măsuri propus de conducerea Spitalului Județean.

Preluarea unei ambulanțe a redus din cheltuieli

 
   Alte metode prin care s-au făcut economii la bugetul Spitalului Județean sunt reorganizarea farmaciilor și preluarea unei ambulanțe, cu care se efectuează transportul pacienților între secții. „Un pas major în reducerea  cheltuielior l-a reprezentat reorganizarea farmaciilor din cadrul spitalului. Astfel, începând cu luna martie 2013, conducerea unității a reușit să reorganizeze cele trei  farmacii existente anterior în cadrul instituției, într-una singură cu 2 puncte de lucru. În acest mod comenzile se fac centralizat și se poate ține un control strict asupra stocurilor de medicamente și materiale sanitare existente, evitându-se achizițiile haotice și nejustificate. O altă metodă de eficientizare a cheltuielilor bugetare o constituie și preluarea, cu titlu gratuit, a unei autospeciale de la Serviciul de Ambulanță. După ce a fost modificată și îmbunătățită, autospeciala este folosită pentru transportul intra și interspitalicesc al pacienților. În acest fel, s-a obținut o scădere majoră a valorii prestărilor de servicii de către Serviciul de Ambulanță Vrancea”, se mai arată în plan.

Se dorește înființarea unui compartiment de Psihiatrie Cronici
   
   În plus, conducerea Spitalului Județean are de gând să mute Secția de Psihiatrie  în fostul spital din Odobești. Asta va duce la mărirea numărului de paturi, ceea ce va aduce o mai bună finanțare. „Spitalul Județean este în procedură de preluare a Spitalului Orășenesc Odobești. În această locație se urmărește mutarea Secției Psihiatrie și implicit, creșterea numărului de paturi din cadrul acesteia. Prin creșterea numărului de paturi se va putea înființa în cadrul acestei secții și un compartiment de cronici”, se mai arată în document.
   De asemenea, conducerea Spitalului Județean a redus din cheltuieli și prin diminuarea cu 30% a valorii facturilor la utilități.

   Planul cu măsuri propus de Spitalul Județean AICI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?