Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

CAS trebuie să deconteze peste 100 de mii de euro spitalelor din străinătate


    Spitalele din străinătate au de primit de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea peste 100 de mii de euro. Sumele trebuie plătite pentru tratamentele medicale de care au beneficiat vrâncenii în străinătate, în baza Cardului European de Sănătate. Reprezentanții CAS susțin că anul acesta, au primit de la spitale din străinătate facturi aferente anilor 2008-2013. 
Pentru a putea achita datoriile, trebuie emis formularul E 125, ce reprezintă cheltuielile efectuate de vrâncenii asigurați pe baza cardului de sănătate pentru anumite servicii medicale de urgență.     „Unitatea sanitară care a efectuat serviciul medical, prin Casa de Asigurări de Sănătate din UE cu care are raporturi contractuale, trimite formularul E 125 , care are regim de factură, spre decontare către Casa Națională de Asigurări de Sănătate care le dirijează în teritoriu, în județul de unde provine asiguratul, respective CAS Vrancea”, a explicat Iustina Papuc, purtător de cuvânt al CAS Vrancea. 
    Pentru fiecare card european utilizat, se emite câte un formular. Potrivit unei statistici oferite de reprezentanții CAS Vrancea, cele mai multe formulare au fost primite din Italia, 176 în total, până la momentul actual instituția decontând 76 dintre ele. Din Belgia au fost primite 30 de formulare, 11 formulare aferente prestațiilor din anii 2009 și 2013 fiind decontate. De la spitalele din Franța, Spania și Germania au fost primite câte 25 de formulare, aferente serviciilor prestate în perioada 2008-2011. De asemenea, CAS Vrancea a primit formulare pentru a fi decontate și din țări precum Grecia, Cipru, Portugalia, Suedia, Finlanda, Cehia, Austria, Ungaria și Elveția. 
           Vrâncenii solicită cardul european de sănătate
 
   Pentru că oferă multiple beneficii, cardul european de sănătate a fost solicitat,  anul acesta, de sute de vrânceni. Mai exact, 513 vrânceni au obținut carduri europene de sănătate în primele 6 luni ale acestui an. Cardul european de sănătate se eliberează gratuit și de el pot beneficia toți cei care au asigurările medicale plătite la zi. Un astfel de card înlocuiește asigurarea medicală obligatorie și poate fi utilizat în toate țările membre ale Uniunii Europene, fiind foarte folositor în cazul unor urgențe medicale.
   Cheltuielile ocazionate de asistența medicală vor fi rambursate de Casa de Asigurări de Sănătate emitentă a cardului, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Serviciile medicale de care beneficiază deținătorul nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical, în timpul șederii temporare. De asemenea, cardul european nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene în vederea beneficierii de tratament medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?