Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Fetele preotului Ţucă din Pufeşti – frumoase, deştepte şi talentate


   Muzica, zicea Platon, „este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viață și veselie tuturor lucrurilor. Ea este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos”.  Dincolo de DEX, însă, are muzica o definiție anume sau fiecare persoană dă muzicii propria definiție? Pentru unii, este un mijloc de relaxare, pentru alții o afacere, un mod de evadare din viața cotidiană, o artă, etc. Pentru Cătălina-Andreea și Teodora-Mădălina Å¢ucă, de 18, respectiv 17 ani, din Pufești, muzica înseamnă fără îndoială pasiune, dăruire și mult, mult talent izbucnit, în octave și armonii, spre frumusețea lumii, din propriile suflete. Au cântat în emisiuni ale posturilor de televiziune naționale, au primit trofee, cupe, zeci și zeci de premii și diplome, au făcut și un videoclip, iar la ultimul și cel mai important concurs internațional de muzică ușoară – „Liga Campionilor” – organizat săptămâna trecută la Rîșnov de binecunoscutul Mihai Trăistariu, Cătălina a obținut locul I iar sora sa, Teodora, un binemeritat premiu pentru originalitate. 
   Să faci muzică în condițiile actuale, mai ales fără să ai asigurat niciun „spate” care să te susțină în complicatul traseu al afirmării, să fii în același timp licean navetist și să obții medii generale ce ajung până la 9.50, și să mai fi binecuvântat de Dumnezeu și cu armonie trupească și sufletească pare un ideal dacă nu imposibil, atunci oricum, destul de greu de atins. Pe unii, întâlnirea cu toate acestea la un loc i-ar putea face să crape de invidie! Pe cei mai mulți însă, din anturajul și comunitatea surorilor Cătălina și Teodora, îi îndeamnă spre admirație. Păi nu de aceea se adună ei pe stradă, în fața gardului casei parohiale din Pufești, ori de câte ori de dincolo de ferestre răzbat liniile melodice ale cântecelor pe care fetele le repetă iar și iar? Le-au văzut la televizor, unii chiar și pe scenă, și vorba aia, evidențele nu pot fi nici negate, nici ignorate: fetele preotului Å¢ucă sunt talentate, frumoase, deștepte și cu toate astea, surpinzător de… modeste! Pur și simplu, cele două surori cântă și separat dar și împreună, la fel de firesc precum vorbesc, iar vocile lor minunate, clare, când limpezi când catifelate, fac să vibreze sufletele celor ce le ascultă. 
   Ascensiunea lor în lumea muzicii a început în urmă cu doar cinci ani. În mod asemănător și totuși, oarecum diferit pentru fiecare dintre ele. Prima evoluție – scena Festivalului „Pe plaiul Tojanului” de la Paltin. Cătălina avea 13, iar Teodora 12 ani. Îmbrăcate în minunatele costume populare autentice, moștenite de mama lor, Anișoara, de la străbunică, cele două fetițe au reușit, cu acel prilej, să demonstreze că scena nu doar că li se potrivește, ci sunt făcute pentru ea. „Atunci ne-am făcut bunicii fericiți, pentru că de asta am cântat atunci, ca să le facem lor o surpriză și o bucurie. Înainte eu cântasem oricum, pe la serbările școlare, doar muzică populară”, râde Cătălina. Conștienți de talentul fiicei lor mai mari care, spun ei, „cântă de când era în scutece”, părinții s-au decis, apoi, să i-l dezvolte și au mers împreună la un profesor care să-i certifice calitățile. Tot atunci a aflat Teodora, mezina, că are la rândul ei, mare potențial. „Atunci când a mers sora mea la profesor, acesta a zis că dacă tot am venit, să mă testeze și pe mine. Eu n-am crezut niciodată până atunci că am să cânt pe scenă, nu știu de ce dar nu vroiam, nu-mi plăcea… De atunci am început să cântăm, mergem împreună la pregătire, spectacole, la concursuri, și am făcut și trupa „ANTE”. „AN” de la Andreea și „TE” de la Teodora”, a explicat mezina.
Între școală, pregătire muzicală și spectacole-concurs
   Cele două surori erau, practic, doi copii când au trebuit să învețe din mers cum să-și gestioneze timpul pentru a reuși în tot ceea ce fac. Între școală și deplasările la pregătirea muzicală pe care o făceau atât la Onești, cu fostul profesor al Loredanei Groza, Iulian Munteanu, cât și la București, cu compozitorul Mircea Drăgan (pianist în trupele Mondial și Romanticii), găseau timp să și repete intensiv piesele cu care, apoi, se prezentau la concursuri sau participau la spectacole. Åži recunoașterea talentului și a muncii lor susținute n-a întârziat să vină. S-a concretizat în nenumăratele diplome, trofee, cupe la zeci de concursuri organizate în țară pe care, dacă le-am aminti pe toate, nu ne-ar ajunge o pagină de ziar! Totuși, printre ele se numără locul I la concursul „Neghiniță” Bacău-2010, Premiul Radio-Iași la „Perlele Slănicului”-2009, locul II Cătălina și III Teodora la festivalul „Comorile Moldovei”, locul I cu duetul lor, „ANTE”, la o ediție a „Constelației necunoscute” și alt loc I pentru imagine la aceeași competiție, premiul pentru impresie artistică la ediția de anul trecut la „Ligii campionilor” de la Târgu Neamț, locul I în 2009 pentru Cătălina la „Mugurii vrânceni”, același loc pentru ea la „Comoara Moldovei” și același loc pentru Teodora la „Florile copilăriei”, locul II pentru duetul „ANTE” la festivalul tinereții” de la Constanța, locul II în 2010 la „Steaua Carpaților” de la Rîșnov, premiul special „Play Studio recording” la Festivalul „Florentin Delmar” și multe, foarte multe altele! Unele dintre prestațiile lor artistice pot fi vizionate pe youtube, ca și videoclipul „Toamna în parc”, ce a fost filmat în parcul din Vaslui, de CB Media. 
   De asemenea, Cătălina și Teodora au fost invitate să cânte și în studiourile televiziunilor, ele demonstrând că pot cânta live la superlativ chiar și anul acesta, pe 1 iunie, la emisiunea de pe TVR 2 a lui Horia Moculescu, „Atenție, se cântă!”. „Dar cel mai important de până acum a fost concursul internațional „Liga campionilor” organizat de Mihai Trăistariu, anul acesta la Rîșnov. A fost, cred, și cel mai frumos concurs. Selecția s-a făcut încă de prin februarie, prin toată țara, iar în concurs am intrat doar câte zece, la fiecare categorie: juniori și seniori. Eu și Teodora am făcut parte dintre cei zece și am fost singurele din toată Moldova. Am reușit să iau locul I, iar sora mea, care are un stil diferit, a obținut premiul pentru originalitate”, a spus Cătălina. 
„Tot ce avem investim în ele”
   Deși participă împreună, la aceleași concursuri, Cătălina și Teodora nu consideră că între ele există vreo competiție. Fiecare se bucură pentru reușita celeilalte, se susțin și se ajută, iar împreună sunt în stare să susțină recitaluri care ridică, efectiv, săli în picioare. „Noi nu o luăm ca și cum am concura. Pur și simplu, cântăm și ne place să facem asta. Åži cu ceilalți concurenți ne înțelegem foarte bine. Ne întâlnim pe la concursuri și astfel am legat prietenii, devenim exact ca o familie”, spune Cătălina. 
   Atât ea, cât și sora ei sunt două tinere subțiri, grațioase, cu privirile pline de lumina aceea pe care ți-o dau numai lucrurile pe care le faci cu pasiune. Åži ele, fără îndoială, cântă cu pasiune! Fiecare în stilul ei: Cătălina surprinde cu sensibilitatea interpretării, ambitusul vocal, vibrato-ul și notele extreme pe care le atinge, în timp ce Teodora, chiar și din fire mai rebelă, uimește cu timbrul său special, vocea plină și culoarea interpretării dată și de abia sugeratele tușe răgușite stil rock.  
   În spatele reușitelor celor două surori stau, cu certitudine, părinții care spun că vor face tot ce pot ca ele să reușească să meargă pe drumul pe care și-l doresc. Preotul Costică Å¢ucă și soția lui, Anișoara, le-au cumpărat fetelor boxe, microfon, negative și tot ce le mai trebuie astfel încât să poată repeta în condiții optime. Pentru că Teodora dorește să învețe să cânte la chitară i-au adus un astfel de instrument, iar Cătălinei i-au luat o orgă, pentru că îndrăgește pianul. „Nu este ușor să faci muzică, să știți, fiindcă totul costă. E și obositor și costisitor să mergi la toate concursurile, să asiguri vestimentația, să plătești taxele, cazările… Oricum, tot ce avem investim în ele. Pentru că le place, muncesc foarte mult și au și voci foarte bune. Cine știe, poate pe viitor vom putea găsi un sponsor”, spune Costică Å¢ucă, tatăl celor două artiste. 
Visuri pentru viitor
   Cătălina și Teodora sunt eleve la Liceul teoretic „Emil Botta” din Adjud, profil filologie. Amândouă, eleve foarte bune! Cea mare, care a terminat clasa a XI-a cu media 9.50 are de susținut, anul viitor, Bacalaureatul. Apoi intenționează să se specializeze în domeniul artistic. „Mi-ar plăcea să fac actorie sau să ajung în televiziune. Oricum, voi continua și cu muzica, dar aș vrea să profesez în domeniul artistic”, spune Cătălina. Teodora, care a terminat clasa a X-a cu media 9.30, nu crede însă că va face din muzică o meserie. Nu pentru că nu ar putea, ci pentru că îi place foarte mult desenul. „Eu aș vrea să fac design vestimentar, aș vrea să ajung să creez îmbrăcăminte. Nu fac pictură, însă desenez foarte mult în creion, asta îmi place foarte mult”, zice Teodora, conștientă că „oricum, până atunci mai am doi ani ca să mă hotărăsc”
   Până atunci, vor continua să cânte. Åži să-și „antreneze” vocile cu profesorii lor, bucurându-se de fiecare premiu venit ca recunoaștere a evoluției, a valorii talentului lor. Acolo, în Pufești, în casa părintească, ele își construiesc tinerețea și prin muzică. Muzica, cea care, cum spunea Platon, „dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viață și veselie tuturor lucrurilor”

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?