Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Medicii vă recomandă: spălaţi-vă bine pe mâini


   Igiena personală este extrem de importantă pentru menținerea sănătății. Medicii spun că spălatul pe mâini este recomandat tot timpul anului, dar mai ales vara, acest gest având un rol important în prevenirea anumitor boli, deoarece temperaturile ridicate favorizează înmulțirea bacteriilor și a virusurilor.
   Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea avertizează că igiena deficitară a mâinilor poate duce la apariția următoarelor boli: hepatita A, boala diareică acută, meningita bacteriană, gripa și bronșita. „Denumită «boala mâinilor murdare», hepatita A apare mai ales la contactul mâinilor murdare cu diverse obiecte. Cea mai întâlnită formă de hepatită afectează serios ficatul și se transmite mai ales prin contactul mâinilor murdare cu diverse obiecte. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei: febră, dureri musculare, greață, lipsa poftei de mâncare și diaree. Un simptom specific este și îngălbenirea pielii și a albului ochilor. Mâinile murdare sunt vinovate și de apariția bolii diareice acute, boală la care sunt predispuși, în special, copiii. Bronșita este o infecție cauzată de mai multe virusuri, iar în lipsa unei igiene corespunzătoare a mâinilor, aceste virusuri afectează plămânii prin inflamarea bronhiilor”, explică specialiștii din cadrul DSP Vrancea.
   Igiena precară a mâinilor poate provoca și o boală foarte gravă, care poate duce chiar la deces. Este vorba de meningita bacteriană. „Cea mai gravă boală produsă de nespălarea mâinilor este meningita bacteriană. Bacteriile responsabile de această infecție se transmit de la om la om prin picături de salivă sau prin secreții nazale. Aceste bacterii duc la inflamarea meningelor, membrane care acoperă și protejează creierul și măduva spinării. Pentru că afectează mai ales copiii, părinții sunt sfătuiți să-i învețe pe micuți să se spele frecvent pe mâini, să evite contactul cu persoane bolnave și să nu facă schimb de tacâmuri, pahare sau mâncare cu colegii”, recomandă specialiștii DSP Vrancea.
   Astfel, pentru a evita contractarea acestor boli, medicii recomandă să vă spălați pe mâini cu simț de răspundere, apoi să le clătiți bine sub jet puternic de apă. Foarte important e să fie învățați și cei mici despre importanța igienei mâinilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?