Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654

Regele Albert al II-lea a abdicat. Philippe a devenit regele Belgiei


   Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat duminică în favoarea fiului său mai mare Philippe. Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a semnat actul de abdicare în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune, în Palatul Regal din Bruxelles, în prezența Guvernului și Corpurilor constituite. Philippe de Belgique a devenit duminică în mod oficial al șaptelea rege al Belgiei, depunând jurământul constituțional în Parlament, după o oră și jumătate de la abdicarea tatălui său, regele Albert al II-lea. „Jur să respect Constituția și legile poporului belgian, să apăr independența națională și integritatea teritorială”, a declarat în mod solemn Philippe, în olandeză, franceză și germană, cele trei limbi naționale, devenind în mod oficial, la vârsta de 53 de ani, noul șef al statului.
    Într-o ultimă alocuțiune, transmisă în direct la televiziune, Albert al II-lea și-a exprimat „încrederea deplină” în Philippe. „Philippe, ai toate calitățile de suflet și inteligență pentru a servi foarte bine țara noastră în toate noile tale responsabilități”, a spus el. „Ultima mea recomandare: acționați neobosit în vederea coeziunii Belgiei”, le-a spus el politicienilor prezenți. Cu vocea plină de emoție, Albert al II-lea a surprins asistența, utilizând o formulă familiară franco-engleză pentru a-și exprima afecțiunea față de soția sa Paola. „Un simplu mulțumesc și un mare kiss!”, i-a spus el. Așezată la câțiva metri distanță, Paola și-a șters o lacrimă.
    Născut la 6 iunie 1934, al doilea fiu al lui Léopold al III-lea și al reginei Astrid a devenit regele Albert al II-lea pe 9 august 1993, după decesul fratelui său, regele Baudouin, fără copii. În cursul domniei sale, Albert al II-lea a consacrat multă energie apărării coeziunii țării, atunci când un conflict politic între francofoni și vorbitorii de olandeză s-a agravat, în vara lui 2007, dar și după alegerile din iunie 2010. El a anunțat pe 3 iulie că a decis să abdice, invocând o oboseală și starea fragilă a sănătății sale, la vârsta de 79 de ani. „După 20 de ani de domnie, consider că a venit momentul predării ștafetei generației viitoare”, a declarat el.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?