Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Cooperativă de patru milioane de euro pentru ciupercile Pleurotus


   Fermierii vrânceni au vizitat, ieri dimineață, Cooperativa Agricolă Compostar de la Nănești în cadrul unei acțiuni de promovare inițiată de Camera Agricolă Vrancea. Cooperativa Compostar este singura din țară care livrează compost și miceliu pentru ciupercile Pleurotus și valorifică producția obținută. Investiția de la Nănești a fost realizată printr-un proiect de patru milioane de euro finanțat din fonduri europene prin măsura 123 – „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”. În cadrul vizitei s-a subliniat că această cooperativă are ca obiectiv realizarea unui număr cât mai mare de ferme de ciuperci în exploatațiile agricole ale fermierilor din județ și din țară.
    Cooperativa oferă fermierilor atât materie primă, respectiv baloți cu compost însămânțat cu miceliu pentru cultură, cât și valorificarea produsului pe piața internă și internațională, respectiv ciuperci în stare proaspătă și conservate. În cadrul vizitei au fost prezentate tehnologia modernă de cultură a ciupercilor, spațiile protejate destinate cultivării ciupercilor și numite module, materia primă folosită, respectiv paie, precum și fabrica de producere a compostului și de procesare a ciupercilor.
    Conducerea Camerei Agricole a discutat cu fermierii prezenți și despre posibilitatea de accesare a fondurilor europene pentru înființarea unei ferme de ciuperci, respectiv prin măsura 121 lansată recent prin PNDR – FEADR.
    Reprezentanții Cooperativei din Nănești au arătat că au fost alese ciupercile Pleurotus deoarece constituie un aliment diete-tic foarte indicat pentru alimentația omului. „Au un conținut ridicat de proteine, fiind aproape un înlocuitor al cărnii. Conțin de asemenea glucide, acizi organici, săruri minerale și sunt adevărate izvoare de vitamine, în special cele din complexul B și vitaminele D. Conținutul mare de proteine previne și vindecă hepatita, ulcerul gastric, micșorează procentul de colesterol și acționează ca anticancerigen”, se arată într-o informare de presă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?