Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Copaci dă vina pe ANAF, în scandalul ţăranilor scoşi datori la Sănătate


   În scandalul celor peste 6 mii de persoane scoase datoare la fondul de sănătate, după ce au obținut venituri din agricultură, președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, susține că instituția pe care o conduce nu se face vinovată de nimic. El dă vina pe ANAF. În cadrul unei conferințe de presă, Copaci a oferit jurnaliștilor o copie a raportului de control al Curții de Conturi, potrivit căruia abaterea constatată se datorează „netransmiterii de către ANAF a informațiilor referitoare la această categorie de venituri deși acestea fac obiectul actului adițional (…) încheiat între CNAS și ANAF”.
   Copaci susține că nu a cunoscut situația persoanelor care au obținut venituri din agricultură. „Această situație se datorează unui raport de audit financiar al Curții de Conturi, Camera de Conturi Vrancea, care a dispus prin decizie ca instituția să facă aceste demersuri și anume să emită din oficiu decizii de impunere persoanelor care au obținut venituri din agricultură și silvicultură. Precizez acest lucru pentru că s-au făcut discuții referitoare la vina CAS Vrancea privind faptul că nu s-au anunțat persoanele pentru a plăti încă din anul 2009, însă acest lucru nu a fost posibil, întrucât de la ANAF, CAS nu a primit decât câte două, trei sau patru persoane pe fiecare an în parte, persoane care ar fi obținut venituri din agricultură. CAS nu a cunoscut care sunt persoanele și ce debite au aceste persoane la Fondul de Asigurări de Sănătate. De altfel, și Curtea de Conturi, prin raportul de audit financiar, a stabilit cauzele și împrejurările care au condus la apariția deficiențelor constatate, prin netransmiterea de către ANAF a informațiilor referitoare la aceste categorii de venituri, deși acestea fac obiectul actului adițional 1797/801320 din 2009 la protocolul încheiat între CNAS și ANAF. Vreau să fac precizarea că CAS nu a avut această bază de date pentru care să facă demersurile necesare și nici nu a putut să înștiințeze niciun contribuabil, întrucât nu a cunoscut nici persoanele care aveau datorii la Fond și nici cuantumul veniturilor. Aceste atribuții erau ale ANAF-ului, prin Ministerul de Finanțe”, a declarat Mihai Copaci.

Motanul, pasat de la CAS la ANAF

 
   Copaci spune că dacă nu ar fi emis deciziile de plată, ar fi răspuns penal. Indirect, el susține că reprezentanții ANAF se fac vinovați de această situație. „Curtea de Conturi a stabilit prin decizie că aceste obligații de plată, care nu au fost stabilite, înregistrate și urmărite de către Casa de Asigurări, și neemiterea deciziilor de către CAS ar fi însemnat răspunderea penală și financiară a subsemnatului. CAS nu a cunoscut aceste debite și nu a avut nici ce să facă și nu a putut să întreprindă niciun demers. Nu aveam pe cine să informăm, pentru că nu cunoșteam nici cine sunt persoanele, nici valoarea debitelor, nici ce natură de venit aveau. Acest lucru era cunoscut de către ANAF”, a adăugat Copaci.
   În replică, directorul executiv al Direcției de Finanțe, Eugen Ciorici, spune că baza centralizată cu date de la ANAF a fost transmisă conform protocolului. „Împreună cu domnul Copaci, am fost la ANAF și de aici ni s-a confirmat că schimbul de informații între cele două instituții a fost făcut. Conform protocolului, baza de date a fost transmisă de două ori pe an”, a susținut Ciorici, care a adăugat că această bază de date se transmite către CNAS, nu către casele județene și, ulterior, sunt desemnate persoanele care au acces la informațiile referitoare la contribuabili.

Copaci îi sfătuiește pe agricultori să acționeze în instanță CAS 

   Conducerea CAS a hotărât să nu mai emită decizii de plată persoanelor care au datorii până în 40 de lei, deoarece, potrivit legii, acestea pot fi anulate. Copaci le-a recomandat acestora să conteste în instanță deciziile, pentru a obține anularea penalităților și majorărilor. „Am luat hotărârea de a nu transmite deciziile care au cuantum al debitului de până în 40 ron, având în vedere articolul 178 din Ordonanța 29 din 2011, care precizează că creanțele fiscale restante mai mici de 40 de lei pot fi anulate. Încă nu știm câte persoane sunt, urmează să aflăm. Am luat legătura cu domnul avocat Bratu Ion care analizează posibilitatea contestării actului emis de către Curtea de Conturi, care de la momentul introducerii acțiunii va suspenda orice plată care trebuie efectuată de către agricultori. De asemenea, am făcut o analiză în ceea ce privește contestațiile la majorări și penalități și am constatat că, din practică, instanțele vrâncene anulează majorările și penalitățile. Le recomand să apeleze la instanțele de judecată, pentru că, din practică, penalitățile și majorările sunt anulate definitiv și irevocabil”, a spus Copaci.
   Până în prezent, CAS a transmis peste 1.000 de decizii. Pentru transmiterea tuturor deciziilor, instituția are nevoie de 75 de mii de lei, din care 50 mii lei reprezintă cheltuielile poștale. Instituția nu dispune de aceste fonduri, motiv pentru care a fost solicitată o suplimentare bugetară de la CNAS.

Copaci susține că e membru PNL

   Mihai Copaci a refuzat să comenteze faptul că președintele PNL Vrancea, Nini Săpunaru, i-a cerut demisia. El susține că încă este membru PNL, deși Săpunaru susține contrariul. „S-a discutat ceva, anul trecut, să fiu dat afară, dar de la discuție la faptă mai este. Eu încă sunt membru în PNL, întrucât înlăturarea mea trebuia să fie făcută printr-un act al Delegației Permanente, ceea ce nu s-a întâmplat. Eu nu mi-am dat demisia. Åži pe site-ul partidului apar ca membru”, a afirmat el.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?