Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Modul de efectuare a analizelor medicale gratuite îi nemulţumeşte pe pensionari


   Doar 25% din analizele efectuate de laboratoarele medicale din Focșani sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. În cadrul ședinței Comitetului pentru Persoane Vârstnice de ieri, de la Prefectură, pensionarii s-au plâns de faptul că laboratoarele de analize medicale efectuează un număr limitat de analize gratuite. La întrunire au fost prezenți și reprezentanți ai laboratoarelor, care au spus că în ultimii ani adresabilitatea a crescut, dar bugetele alocate au scăzut. „Numărul de pacienți care vin să-și facă analize aproape s-a dublat, iar bugetul nu. Avem medici care prescriu un număr mare de analize pe un bilet de trimitere. La ora actuală, din banii de la Casă facem cel mult 100 de pacienți pe lună, pe care îi programez în primele zile, iar apoi nu mai am bani. Înainte, în perioada 2000-2004, 2004- 2008, aveam buget separat pentru urgențe și gravide, iar când veneau cu biletul de trimitere le efectuam imediat analizele, acum nu mai există așa ceva, iar dacă nu mai avem buget, sunt nevoiți să plătească. Ar fi indicat să se revină la acest lucru, mai ales că nu se făcea abuz. Sunt pentru o regândire a acestui sistem. Anul acesta a mai fost o problemă că s-a încheiat contractul foarte târziu și noi nu am știut ce buget vom avea. Dacă înainte mergeam pe programări până la sfârșitul anului, acum facem de pe o lună pe alta”, a spus Garoafa Gașpar, reprezentanta unui laborator de analize medicale din Focșani.

Medicii prescriu prea multe analize 

   Pensionarii sunt de părere că de vină sunt și medicii, care prescriu un număr mult prea mare de analize medicale pentru un singur pacient, ceea ce face ca fondurile să se epuizeze rapid. „Noi propunem să se facă niște registre clare, unde fiecare să se programeze, iar după o perioadă să poată beneficia de analize medicale. Adevărul este că și medicii prescriu foarte multe analize. Cred că criteriile de calitate trebuie revizuite. Observ că cei de la Casă acordă punctaje doar în funcție de analize, pacientul nici nu este băgat în seamă, în mod normal ar trebui făcut în funcție de numărul de pacienți pe care îi rezolvă laboratorul. Cei de la Casă ar trebui să se ducă cel puțin o dată pe lună să verifice dacă numărul de analize corespunde cu boala sa, iar cei de la Casă să deconteze doar analizele care trebuiesc într-adevăr făcute pentru boala sa. Åži atunci nu o să mai fie doar 3-4 pacienți care să beneficieze de analize gratuite”, a fost de părere Nicolae Zamfir, președintele Asociației Județene a Sindicatului Liber al Pensionarilor.
   Pensionarii au susținut că ar exista o mafie a analizelor medicale, motiv pentru care legea trebuie modificată. „Eu, ca pacient, am relații cu Casa. Dacă plătesc, să-mi asigure servicii. Există o mafie între laboratoarele de analize și medicii de familie. O parte dintre medici dirijează către anumite laboratoare, ele se aglomerează, Casa nu dă banii și de aici tot lanțul nemulțumirilor. Trebuie neapărat umblat la lege, pentru că nu doar în laboratoare sunt probleme, ci și în spitalizări, operații, stabilirea diagnosticelor. Vrem să dăm un semnal de alarmă că treaba nu merge. Activitatea în Sănătate trebuie reorganizată, pentru că nu se mai poate”, a spus Vasile Vâlcu, președintele Uniunii Pensionarilor Vrânceni.
   Marta Harabulă, director Relații contractuale în cadrul CAS, a recunoscut că fondurile alocate laboratoarelor de analize medicale sunt insuficiente și, deși au fost făcute solicitări pentru fonduri mai mari, banii primiți au fost la jumătate. „Am făcut o estimare a serviciilor și o cuantificare a lor pe care am înaintat-o forurilor superioare, am solicitat fonduri considerabile, dar am primit doar la jumătate, insuficiente față de necesitate. Acoperim, la nivelul furnizorilor, necesarul pe 10 zile și de aici s-a ajuns la liste de așteptare. Înainte, gravida era o urgență, acum e doar o prioritate și atunci, furnizorul de analize medicale poate lua în calcul această sugestie. Noi ne dorim ca și ceilalți bolnavi să fie o prioritate și cu acceptul furnizorilor să aloce din fondul insuficient o cotă parte către persoanele vârstnice și bolnavii cronici”, a spus Marta Harabulă.

Propuneri din partea reprezentanților laboratoarelor de analize

   Reprezentanții laboratoarelor de analize medicale au propus o serie de măsuri, pentru ca un număr cât mai mare de persoane să poată beneficia de analize medicale. Una dintre ele face referire la alocarea de sume din cele destinate Programelor Naționale de Sănătate pentru bolnavii de diabet, SIDA, cancer pentru efectuarea de analize medicale, constituirea unor fonduri speciale destinate gravidelor și urgențelor medicale, dar și pentru pacienții care se încadrează în legile speciale. De asemenea, o altă măsură propusă face referire la adresabilitatea laboratoarelor de analize, în sensul ca bugetul să fie alocat în funcție de acest criteriu.
   În prezent, în Vrancea, se află în relație contractuală cu CAS opt laboratoare de analize medicale, care au primit pentru acest an 1.933.000 lei. Din păcate, fondurile se epuizează în primele zile ale lunii, motiv pentru care pacienții sunt nevoiți să se plimbe de la un laborator la altul, fie să sune zi de zi, la fiecare început de lună. Cum gratuitatea este doar pentru cei programați, majoritatea sunt nevoiți să scoată bani din buzunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?