Ediția: Luni 7 Iulie 2025 Nr. 6914

Dosarul fraudării fondurilor europene de la Obştea Tulnici, pe masa judecătorilor


   Fosta și actuala conducere a Obștii de Moșneni Tulnici, membri ai Consiliului de Administrație și mai mulți patroni ai unor firme care au încheiat contracte de prestări servicii în anul 2011, cu Obștea de Moșneni Tulnici, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea în dosarul fraudării fondurilor europene contractate de Obște prin intermediul APIA. 19 persoane vor ajunge în fața magistraților de la Tribunalul Vrancea în calitate de inculpați. În dosar, APIA s-a constituit parte civilă cu suma de 2.657.662 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit măsuri asiguratorii, adică sechestru pe bunurile imobile ale lui Alin Olteanu, Costel Nicoară, Aurel Boțu, Vasile Bulimej, Valerică Grobnicu, Vasile Danțiș, Nicu Olteanu, Silică Baraghin, Cristinel Gherman.

   La aproape un an după ce în cazul fraudării fondurilor europene de la Obștea Tulnici s-au operat rețineri de persoane și arestări, dosarul a fost trimis instanței de judecată și odată cu el probe că cei 19 învinuiți au comis diferite infracțiuni. Pe lista inculpaților se regăsesc Alin Olteanu, actualul șef al Obștii de la Tulnici, Vasilică Strătănoiu, Nițică Nelu, Costel Nicoară, Aurel Boțu, Vasile Bulimej, Valerică Grobnicu, Vasile Danțiș, Valentin Boțu, Corneliu Negru, Vasilică Stanciu, Lucica Păun, Cristinel Laurențiu Gherman, Florin Bîznă, Nicu Florin Olteanu, Daniel Danțiș, Silică Baraghin, Liviu Iulian Manolache, Gheorghiță Vasile.
    Cauza a fost disjunsă față de afa-ceristul Valerică Å¢imbău pentru infracțiuni la regimul silvic, dosar ce a rămas în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea și față de avocata Octavia Seserman pentru complicitate la spălare de bani, dosar ce a fost declinat de către procurorii vrânceni la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați.

    Alin Daniel Olteanu, actualul șef al Obștii de Moșneni Tulnici, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, complicitate la înșelăciune  și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii îl acuză că în calitate de președinte al Obștii Tulnici a încălcat angajamentul de agromediu și a acceptat ca lucrările de întreținere a pășunilor deținute de Obște, să fie efectuate manual și mecanizat de către agenții economici cu care Obștea a încheiat contracte de lucrări în 2011, deși era prevăzut în acord că lucrările se vor face numai manual.
    Procurorii mai spun că în aceeași calitate privind funcția de conducere pe care o avea în cadrul Obștii de Moșneni Tulnici, a acceptat la plată și a plătit din subvenția de la APIA contravaloarea lucrărilor de întreținere a pășunilor, cunoscând că lucrările nu au fost efectuate manual, prejudiciind bugetul Comunității Europene cu suma de 2.657.662 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cadrul procesului.
   
    Nelu Nițică, din Cîmpuri, unul dintre patronii care au avut contract cu Obștea de Moșneni Tulnici pentru prestarea unor servicii, va răspunde și el în fața judecătorilor, fiind acuzat de complicitate la spălare de bani, refuz nejustificat de a prezenta documente organelor care efectuau verificări. În situația de fapt, trecută în rechizitoriu, se arată că în calitate de administrator al firmei SC Gyuliamate SRL, Nițică a semnat un contact de prestări servicii și trebuia să execute lucrări de întreținere și curățare a 300 de hectare de pășune aparținând Obștii Tulnici și a încasat contravaloarea lucrărilor fără să le efectueze. Acesta ar fi refuzat să prezinte documentele organelor fiscale atunci când la un control au fost solicitate. Nițică Nelu a fost arestat preventiv din august și până la începutul lunii septembrie a anului trecut, în acest dosar, ulterior fiind pus în libertate de către judecători.
   
    În arest, a fost în aceeași perioadă și Vasilică Strătănoiu, membru al Consiliului de Administrație al Obștii, trimis în judecată în prezent pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acesta este acuzat de procurori că în calitate de administrator la o societate comercială, a contractat în 2011 lucrări de întreținere a pășunilor și a prezentat beneficiarului, respectiv Obștea Tulnici, o situație de lucrări conform căreia le-a realizat manual, dar în realitate pe lângă lucrarea manuală, au fost efectuate și lucrări mecanizate, încălcând acordul de agromediu. Mai mult decât atât, acesta ar fi întocmit în fals si-tuații de lucrări ce nu oglindeau situația din teren, respectiv au fost consemnate cantități de lucrări care nu se regăseau în teren. În ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune, procurorii spun că după ce a prezentat situațiile de lucrări false, Strătănoiu ar fi emis factură și încasat 144.062 de lei, deși lucrările nu au fost efectuate.

Membrii Consiliului de Administrație, trimiși în judecată

    Aurel Boțu, Vasile Bulimej, Valerică Grobnicu și Vasile Danțiș sunt acuzați fiecare în parte că în calitate de consilieri în cadrul Consiliului de Administrație și membri în comisia de recepție, au încălcat angajamentul de agromediu asumat de Obștea de Moșneni Tulnici, respectiv au acceptat ca lucrările de întreținere a pășunilor să se efectueze și mecanizat de către agenții economici cu care s-au încheiat contracte în 2011, fapt ce a determinat APIA să retragă subvenția pe ultimii cinci ani. Cei patru sunt acuzați și de complicitate la înșelăciune, respectiv ar fi recepționat lucrările înscrise de firmele care au executat lucrările, în situațiile de lucrări confirmând că au fost executate deși în realitate nu ar fi fost așa. Procurorii spun că acest lucru a dus la încălcarea acordului de agromediu și prejudicierea bugetului Comunității Europene.
    Complicitatea la fals este descrisă prin faptul că cei patru au cunoscut că si-tuația de lucrări nu reflectă realitatea. Consilierii vor răspunde penal și pentru complicitate la înșelăciune pentru că au confirmat situațiile de lucrări pe care erau trecute cantități de lucrări mai mari decât cele efectuate în teren. Anchetatorii spun că în baza acestor recepții, Obștea a achitat suma de 799.098 lei celor 11 agenți economici cu care Obștea avea încheiate contracte de prestări servicii în acest sens.

11 patroni acuzați că au încasat bani pentru lucrări neefectuate în totalitate

    Printre cei cu care Obștea avea încheiate contracte pentru curățarea pășunilor, se regăsesc și firme ale unor rude ale consilierilor. Astfel, au fost trimiși în judecată în același dosar, administratorii de firmă Valentin Boțu, Corneliu Negru, Vasilică Stanciu, Lucica Păun, Cristinel Laurențiu Gherman, Florin Bîznă, Nicu Florin Olteanu, Daniel Danțiș, Silică Baraghiu și Vasile Gheorghiță. Fiecare dintre aceștia este acuzat de înșelăciune, pentru că în calitate de administrator de firmă, care avea un contract de prestări servicii cu Obștea, a prezentat câte o situație de lucrări, conform căreia le-a executat manual, dar în realitate acestea au fost efectuate și mecanizat. Procurorii susțin că în baza acestor situații de lucrări false, care cuprindeau cantități de lucrări mai mari decât cele efectuate în realitate, au fost facturate și încasate diferite sume de bani. Mai mult decât atât, unii dintre aceștia sunt acuzați că au primit la muncă mai mult de cinci persoane fără a încheia contracte individuale de muncă.
    La firma lui Valentin Boțu au ajuns astfel 65.085 de lei, și a avut la muncă 16 persoane fără contract de muncă. Vasilică Stanciu a încasat 65.090 de lei și a primit la muncă fără a face contracte individuale de muncă, 9 persoane. Corneliu Negru a facturat și încasat 50.317 lei, și a primit  la muncă 12 persoane fără a avea contract cu acestea. Lucica Păun a încasat 144.062 de lei și a primit la muncă 43 de persoane, Gherman a încasat 30.074 de lei și a avut la muncă 11 persoane, Nicu Olteanu a încasat 99.257 de lei și a primit la muncă 10 persoane. Baraghin a încasat 65.083 de lei și a avut la muncă 16 persoane fără contract individual de muncă. În ceea ce-i privește pe Florin Bîznă și Daniel Danțiș, aceștia nu au lucrat cu muncitori fără a avea contract de muncă, dar au încasat în urma acelor situații de lucrări, 44.530 de lei și respectiv 12.508 lei.
    Despre Gheorghiță Vasile, procurorii au scris în rechizitoriu, că acesta a încasat 144.062 de lei. Bărbatul mai este acuzat de spălare de bani, pentru că în calitate de administrator de societate comercială a înregistrat în evidențele contabile relații comerciale cu altă firmă, relații care în realitate nu s-au derulat. 

    Pe lista inculpaților este și Liviu Iulian Manolache, din Focșani, acuzat de fals în înscrisuri și complicitate la înșelăciune. Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi întocmit în 2011 devize de lucrări privind întreținerea și curățarea pășunilor, care cuprind cantități de lucrări supraevaluate. Anchetatorii susțin că asta reiese din raportul de expertiză tehnică judiciară în silvicultură. Devizele întocmite au stat la baza stabilirii valorii contractelor încheiate între Obște și agenții economici și tot în baza acestora firmele au stabilit situații de lucrări care au stat la baza emiterii facturilor.
   
    În cauză a fost trimis în judecată și Costel Nicoară, fostul șef al Obștii. În ceea ce îl privește, acesta a fost anchetat într-un dosar separat care a fost conexat la prezenta cauză. Nicoară are în sarcină delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice și folosirea cu rea credință a creditelor so-cietății în scopul favorizării altei societăți. Procurorii îl acuză că și-a însușit pentru el și alții 67.803 lei din contul SC Ocolul Privat Tulnici – Obștea Tulnici SRL și a refuzat să pună la dispoziția ITRSV dispozitivele de marcat și a folosit cu rea credință creditul firmei.

Încetări ale urmăririi penale

    Procurorii au dat și mai multe încetări ale urmăririi penale în cazul lui Strătănoiu, Alin Olteanu, Baraghin și Gheorghiță Vasile, privind infracțiuni de evaziune fiscală, iar pentru complicitate la evaziune pentru Valentin Boțu, Stanciu, Păun, Gherman, Bîznă, Olteanu Nicu, Daniel Danțiș, Baraghin, Strătănoiu, pentru aceștia fiind aplicată câte o sancțiune administrativă în cuantum de 1.000 de lei.
    Nițică a fost scos de sub urmărire penală pentru că a primit la muncă persoane fără să încheie cu acestea contracte indivi-duale de muncă, iar Aurel Boțu, Bulimej, Grobnicu și Danțiș au scăpat de acuzațiile de delapidare.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?