Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

CNAS va deconta serviciile de specialitate pentru copiii cu autism


   Serviciile de specialitate atât de necesare recuperării copiilor cu autism, acordate de organizațiile neguvernamentale, vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ca urmare a adoptării modificărilor și completărilor făcute la Legea nr.151/2010, ce se referă la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate. Mai mult, urmează ca Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și ONG-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poată fi integrați în școli normale. Tot ce mai trebuie acum este ca, în baza legii, să fie stabilite și normele de aplicare.
    Adoptarea actului normativ amintit a fost primită cu mare bucurie de reprezentanții Asociației „Speranța Andradei” – Centrul de zi „Micul Prinț”, precum și de toți părinții care au un astfel de copil. Åži asta pentru că în prezent, serviciile de recuperare și reabilitare constând în psihiatrie pediatrică, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentală, psihopedagogie, etc. sunt susținute financiar de părinții copiilor în cadrul centrelor specializate. Åži asta, în condițiile în care ei nu beneficiază decât de leafa de 500 de lei acordată asistenților personali și alocațiile duble ale copiilor lor, în condițiile în care un tratament complet poate ajunge să coste, în funcție de situație, între 1500 și 2000 de lei lunar.
   „Terapiile necesare acestor copii costă foarte mult, nepunând la socoteală și materialele folosite. Ne este puțin teamă pentru că am înțeles că doar terapiile cognitiv-comportamentale vor fi decontate, ori necesar este ca tot pachetul să fie decontat. Pentru recuperarea unui copil cu autism este nevoie de kinetoterapie, sensibilizare senzorială, logopedie, terapia ABA, terapie ocupațională, meloterapie, art-terapie… Până nu apar normele metodologice de aplicare a legii, totul este neclar… Pe noi ne-ar bucura foarte mult să apară măcar începând de anul viitor, pentru că ar fi un real sprijin. Din păcate, din subvențiile acordate de Ministerul Muncii nu se pot achita decât salariile pentru o parte din personal, specialiștii nu pot fi plătiți, dar fără aceștia nu se poate. Noi ne-am străduit să căutăm sponsorizări, dar este foarte greu, iar cei ce au de suferit, în cazul în care acești specialiști ar lipsi, sunt copiii. Dacă vor fi emise normele metodologice la lege, așa cum sperăm să fie, vor fi decontate terapiile per copil. Să sperăm că factorii de decizie vor accepta decontarea tuturor tipurilor de terapii necesare acestor copii”, a declarat psiholog Alice Pruteanu, reprezentant al Asociației „Speranța Andradei” din Focșani.

154 de copii cu autism în Vrancea

    În județul nostru trăiesc 154 de copii diagnosticați cu „tulburare de spectru autist”. Dintre aceștia, 70 sunt sub vârsta școlară, 20 sunt școlarizați în școli de masă, 29 frecventează cursurile Centrului de Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani, iar 35 sunt neșcolarizați. Totodată, beneficiază de servicii specializate în cadrul  Centrului „Micul Prinț” din Focșani aproape 70 de copii atât din județul nostru, cât și din Galați, Neamț, Bacău, Buzău, Botoșani, Suceava… „Este foarte greu pentru acești părinți care vin de departe, își caută și-și plătesc gazdă și sunt nevoiți să își asigure traiul departe de casă, numai pentru ca ai lor copii să beneficieze de terapiile de care au nevoie. Decontarea acestora ar fi și pentru ei o adevărată ușurare”, a precizat Alice Pruteanu.
    Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea sunt de părere că această măsură va fi benefică. „Modificarea legii a fost făcută de către Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, care are rol decizional. Încă nu știu mai multe detalii, așteptăm normele de aplicare. Este un lucru foarte bun dacă aceste servicii vor fi decontate, însă trebuie să se asigure și finanțarea necesară, nu ca la alte programe. Așteptăm clarificări referitoare la valoarea decontată, tipul de servicii și finanțare”, a declarat Mihai Copaci, șeful CAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?