Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Fervexul, retras oficial, încă poate fi cumpărat din unele farmacii


   Unul dintre cele mai cunoscute medicamente din România administrat împotriva răcelii, Fervex, retras oficial de pe piață, încă se vinde în unele farmacii din Focșani. Ieri, am mers prin mai multe farmacii din municipiu, pentru a verifica dacă acest medicament este comercializat în continuare sau nu. În marea majoritate a farmaciilor, în special cele care fac parte din lanțuri, farmaciștii au refuzat să ne vândă Fervex, spunându-ne că a fost interzis la comercializare.
   Au fost însă și farmacii unde nu am întâmpinat nicio problemă, putând cumpăra mai multe plicuri de Fervex. Spre exemplu, dintr-o farmacie din zona Doi Stejari am putut cumpăra trei plicuri de Fervex, fără ca farmacista să ne spună că am putea avea măcar amețeli dacă le luăm după ureche. Același lucru și într-o farmacie din centru. Întrebată de reporterii noștri de ce vinde Fervex, în condițiile în care a fost scos de la comercializare, farmacista s-a scuzat și a spus că nu știa. „Nu am auzit nimic și nu ne-a zis nimeni nimic că Fervexul nu mai poate fi vândut. Până nu primim o informare, încă îl vindem. Nici distribuitorii de medicamente nu ne-au zis nimic”, a spus aceasta.
   La alte două farmacii din zona Doi Stejari, farmaciștii au refuzat să vândă produsul Fervex, explicându-ne motivele pentru care acesta nu mai poate fi comercializat. „Nu avem voie să vindem Fervex. Nu ați auzit că a fost retras? În schimb vă putem oferi înlocuitoare”, ne-a spus, oarecum cu reproș că nu suntem la curent cu știrile, un farmacist. „Noi avem Fervex în farmacie, dar nu îl mai putem vinde. Așteptăm să vină cei de la depozit să îl ia”, a spus farmacista unei unități din zona Bucegi. „Am avut, dar au venit cei de la depozit și au luat loturile. Cum de nu ați auzit ce tam tam s-a făcut la televizor cu acest Fervex? Se spune că ar conține o bacterie care ar provoca diferite infecții la nivelul aparatului digestiv”, ne-a spus o alta, din zona Bulevardul Unirii.
   Deși Fervex încă poate fi achiziționat din mai multe farmacii din Focșani, reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din Vrancea susțin că a fost primită o informare, potrivit căreia produsul nu mai poate fi comercializat, iar distribuitorii de medicamente sunt obligați să ridice din farmacii toate loturile. „Produsul este oprit de la comercializare. În perioada 1-10 iunie, cei de la depozitele de medicamente vor veni să ridice stocurile de produse. Practic, se face retur de produs. Acesta este circuitul farmacovigilenței. În urma testelor s-a stabilit că ar conține bacteria Enterococcus faecalis, o bacterie care poate provoca infecții ale tractului digestiv. Sunt persoane care încă solicită, dar îi refuzăm. Există alte înlocuitoare ale acestui produs. Oricum, este vară și nu este foarte căutat”, spune Dana Cotârlan, președinta Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.

Bacteria din Fervex provoacă greață, vomă și diaree

   Potrivit medicilor, bacteria enterococcus faecalis, care ar fi prezentă în Fervex, poate provoca consumatorilor stări de vomă, greață și diaree. „Această bacterie cauzează diaree, dar și stări de greață, vomă. Se poate diagnostica prin analiza coproculturii. Pentru a fi tratată, se administrează antibiotic, dar și un medicament pentru flora intestinală”, recomandă medicii interniști.
   Potrivit presei centrale, medicamentul francez Fervex a fost retras din farmacii de producători, inclusiv din România, după ce aceștia au depistat urme de microfloră atipică în medicament. Deocamdată nu este clar de unde provine contaminarea. Directorul Agenției Naționale a Medicamentului (ANM), a precizat că circa 800.000 de cutii de Fervex vor fi retrase de pe piață, la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?