Cadrele didactice ale Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani i-au sărbătorit cu tort, ieri, pe cei cinci colegi ai lor care au ieșit la pensie. Ieri, au avut posibilitatea să depene amintiri într-o atmosferă destinsă, alături de acum foștii colegi de catedră. Le-au împărtășit acestora din vasta lor experiență și le-au oferit chiar sfaturi. Printre cei care au ieșit la pensie se află și profesorul de matematică Costache Lupu, care în perioada 1980-1982 a fost directorul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”. El spune că anii cei mai frumoși au fost cei petrecuți în mijlocul elevilor, învățându-i matematică, dar și să fie oameni.
A venit în Focșani în anul 1979, iar din 1997 până în anul 2000 a fost chiar și inspector școlar general. A revenit la catedră, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, fiind apoi din nou, directorul unității de învățământ. Mandatul său s-a încheiat în 2011. „Au fost și perioade când învățământul a fost mai performant, au fost și perioade de scădere. Gândul meu este către cei de la Minister și toți factorii implicați, care spun mereu că prioritatea națională este învățământul, sper să se redreseze. În contextul socio-economic, înainte se învăța mai mult, acum mai puțin. Profesorii și-au făcut datoria constant, cum trebuie”, a spus profesorul Costache Lupu.
Rodica Leață, un alt cadru didactic care ieri și-a luat adio de la unitatea de învățământ pe care a servit-o vreme de 37 de ani, spune că este mulțumită de faptul că a reușit să contribuie la educația elevilor pe care i-a întâlnit de-a lungul activității sale. Din 1998 până în 2008 a îndeplinit funcția de director adjunct. „Am predat matematica, m-am simțit bine în școala asta. Totdeauna m-am înțeles cu elevii, poate datorită materiei pe care am predat-o, am fost mai dură cu ei și m-au înțeles, nu am avut probleme, i-am considerat copiii mei. Meseria de cadru didactic nu prea mai este una bine văzută acum, dar când m-am angajat aveam un alt statut, în societate eram bine văzuți. Cred că ar trebui să se facă mult mai mult, educația copiilor după Revoluție a suferit, nemaiexistând restrângeri. Mai cred că și noi, cadrele didactice, trebuie să fim reformate, să înțelegem mai mult copiii, ei au alte preocupări, alte posibilități”, a spus profesoara Rodica Leață.
Emoții pentru profesorii din generația de aur
Evenimentul de ieri a fost unul dintre puținele în care cei cinci au fost în centrul atenției. „Am predat istorie, disciplină pe care am iubit-o și o iubesc destul de mult, pe care am încercat să o insuflu și copiilor și zic eu că în mare parte am și reușit. Fiind o disciplină umanistă, îi atragi mai ușor pe copii”, a spus Vasile Grapă. În perioada 1982 – 1986, acesta a fost director educativ al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, a urcat apoi pe scara ierarhică, fiind director adjunct în perioada 1986 – 2000, pentru ca din 2000 până în 2006 să ocupe funcția de inspector la departamentul personal.
Aurelia Asanache a intrat în învățământ în 1972. A fost profesor, bibliotecar și director de Cămin Cultural în comuna Chiojdeni. Imediat după Revoluție, a venit la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, unde a fost maistru instructor-specialitate electrotehnică. A muncit cu pasiune și a trăit satisfacția de a-și încheia cariera cu zâmbetul pe buze, împlinită. „Au trecut prin mâinile mele destule generații și am constatat că omul este dificil. Pentru copii am fost și mamă, și diriginte, și cadru didactic. Simt acum nostalgia anilor trecuți, după un colectiv minunat. Am colaborat cu toți directorii foarte bine, oameni deosebiți, pregătiți profesional. În urma activității am rămas cu rezulatele de la concursuri, olimpiade. Dacă aș lua-o de la început, aș merge pe același drum. Am iubit foarte mult și iubesc copiii, dar acum aștept să fiu bunică”, spus Aurelia Asanache.
Din echipa celor cinci profesori pensionari face parte și maistrul instructor mecanică, mașini utilaje Åžtefan Sima. Nu regretă nicio clipă timpul petrecut alături de elevi și colegi, iar toate amintirile frumoase le va păstra cu el pentru totdeauna. „Am amintiri minunate, au trecut foarte repede anii”, a spus Åžtefan Sima.
Toți profesorii au făcut fotografii și și-au promis că vor păstra legătura, că se vor mai întâlni și vor reveni cu drag în vizită la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”.