Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Atenţie cum donaţi 2% din impozitul pe venit


   Vrâncenii își pot dona 2% din impozitul anual pe veniturile obținute către o singură unitate de cult sau organizație neguvernamentală. Până la 27 mai pot fi depuse declarațiile 230 de către contribuabilii care vor să ofere un sprijin financiar „pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private”. Acest formular trebuie depus de către contribuabilii care obțin doar venituri din salarii și vor să doneze 2% din impozitul care ar trebui plătit statului.
   Reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice au precizat că această opțiune este și pentru cei care au venituri din „activități independente, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole; câștigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decât părțile sociale și valorile mobiliare, în cazul societăților închise; câștigul net anual din operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, și orice alte operațiuni de acest gen”. Pentru această categorie de contribuabili, donația sumei de 2% din impozitul anual se face prin formularul 200. „Contribuabilii care au realizat venituri din activități independente/activități agricole, impuși pe bază de normă de venit, și/sau din cedarea folosinței bunurilor, care nu au obligația depunerii formularului 200, și care au efectuat în cursul anului fiscal de raportare cheltuieli cu burse private și solicită restituirea acestora și/sau optează pentru virarea unei sume în contul unei entități nonprofit sau al unei unități de cult completează secțiunea III din formular”, precizează reprezentanții DGFP. 
   Formularele 200 și 230 se pot obține direct de la sediul unităților fiscale sau pot fi descărcate de pe adresa www.anaf.ro. Formularele 230 și 200 se pot depune și on-line. Transmiterea on-line se va face de la adresa www.e-guvernare.ro, în cazul în care contribuabilul dispune de un certificat digital calificat, spun reprezentanții Finanțelor. Deținătorii de certificate digitale calificate pot transmite formularele și pentru alți contribuabili, prin înregistrarea ca împuterniciți fiscali urmând procedura de înregistrare a documentației și a formularului 150 la organul fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?