Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ceremonie de repatriere a militarilor din Afganistan





   Cei 28 de militari din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, care au format echipa de consiliere militară tip batalion-sprijin-luptă în Afganistan, s-au întors acasă. Ieri, la sediul Brigăzii a avut loc ceremonia de întoarcere, la care au asistat colegii, dar și membrii familiilor lor. Pentru unii dintre militari timpul s-a scurs foarte greu. Locotenent Florin Fînaru a trebuit să aștepte câteva luni pentru a-și putea cunoaște fiul, născut cât el a fost în misiune. Speră ca atunci când soția îi va dărui cel de-al doilea copil, să-i fie alături. 
   Cei 28 de militari vrânceni din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, care timp de șase luni au fost în misiune în Afganistan, s-au întors acasă în formulă completă. Ieri, la sediul Brigăzii a avut loc ceremonia de întoarcere din misiune. În prezența membrilor familiilor, a reprezentanților autorităților publice locale și a cadrelor militare, cei 28 de militari au ascultat mesajele primite de la București, apoi și-au primit emblemele și medaliile.  
   Vizibil emoționați, militarii nu s-au plâns de nimic și chiar dacă au trecut prin momente grele în cele șase luni, în care pericolul i-a pândit la tot pasul, au spus că au luptat sub Tricolor și de multe ori le-au arătat partenerilor că militarii români sunt mai buni decât ei. Pe durata misiunii, echipa a fost condusă de locotenent colonel Alexandru Puiu. Acesta s-a declarat mulțumit de felul în care echipa sa și-a îndeplinit misiunea. „Astăzi (ieri-n.r.) avem deosebita plăcere de a fi din nou împreună, într-un cadru festiv prilejuit de repatrierea personalului echipei de consiliere militară tip batalion-sprijin-luptă. Această echipă de consiliere a fost pregătită în centrele de instruire din țară și cele ale NATO, iar ulterior a participat în cadrul ISAF la misiunea de sprijin a păcii în teatrul de operațiuni militare Afganistan, pe o durată de șase luni de zile. Misiunea echipei a fost într-unul dintre cele mai fierbinți puncte din Afganistan și a constat în consilierea unei unități partenere din armata afgană în toate domeniile. Perso-nalul echipei de consiliere a participat umăr la umăr la planificarea, pregătirea, conducerea, desfășurarea și evaluarea patrulelor îmbarcate sau debarcate. Misiunile s-au desfășurat ziua și noaptea în condițiile unui teren muntos, în prezența amenințărilor permanente ale atacurilor insurgenților cu armament de infanterie, artilerie, dispozitive explozive improvizate sau chiar pericolul atacurilor interioare. Acțiunile de luptă au fost desfășurate în parteneriat cu forțele coaliției și cu frații de arme, partenerii afgani. Am reușit să construim un foarte bun parteneriat cu militarii afgani, bazat pe relații de respect, încredere și ajutor la nevoie, fapt ce a permis ca misiunea să se desfășoare în cele mai bune condiții. Efortul principal al echipei a constat în ridicarea nivelului de instruire a personalului unității, sprijin de luptă. O mare realizare a fost înființarea și funcționarea centrului regional de instruire al artileriei corpului 205 armată afgan, sub directa îndrumare a echipei de consiliere românești”, a spus locotenent colonel Alexandru Puiu. 
Militarii vrânceni, felicitați de Oprișan
   De la ceremonial nu au lipsit nici reprezentanții autorităților publice locale și șefii de arme din județ. Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, i-a felicitat pe militarii vrânceni pentru devotamentul de care au dat dovadă și a transmis mesajul președintelui instituției, Marian Oprișan. „Cu toții suntem bucuroși că misiunea dumnea-voastră s-a încheiat și iată că astăzi vă putem ura «bine ați venit acasă». Misiunea dumneavoastră nu a fost nici ușoară și nici lipsită de pericole, și tocmai de aceea vreau ca în numele vrâncenilor să îmi exprim întreaga prețuire pentru contribuția importantă pe care dumneavoastră ați adus-o, prin misiunea din Afganistan, imaginii și prestigiului României în NATO. Profesionalismul dumneavoastră este o garanție pentru partenerii noștri din NATO, iar experiența acumulată în timpul misiunilor a făcut ca astăzi (ieri-n.r.) să fiți cu toții în formație completă, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Profit de faptul că ne aflăm în prag de sărbători și vreau să vă urez, atât dumneavoastră cât și familiilor dumneavoastră, multă sănătate și fericire. Fie ca lumina sfântă din noaptea de Înviere să vă lumineze mereu calea, iar masa de Paște să vă fie îmbelșugată și înconjurată de cei dragi. Vă felicit încă o dată pentru misiunea dumneavoastră și vreau să vă asigur de faptul că suntem cu toții conștienți de sacrificiile pe care dumneavoastră le faceți pentru ca România să se bucure de prestigiul de care se bucură în NATO”, a transmis Marian Oprișan. 
 
Maistrul militar principal Å¢iglă, copleșit de dorul fiicei
   Pentru maistrul militar principal Liviu Å¢iglă nu a fost prima misiune. A avut norocul să lucreze și de această dată cu aceeași persoană cu care a lucrat și anterior. Spune despre afgani că sunt oameni prietenoși, iar despre cele șase luni pe care le-a petrecut departe de familie că au fost grele. În toată această perioadă, cel mai dor i-a fost de fiica sa. „Eu am mai fost plecat, iar această misiune a fost aproximativ la fel ca și cealaltă. Am lucrat și acum cu aceeași persoană cu care am lucrat și în prima misiune. El atunci era la altă strucură, iar eu la alta. S-a întâmplat în așa fel încât amândoi ne-am schimbat și am ajuns tot împreună. Lumea este mică și m-am întâlnit cu aceeași persoană. A fost un lucru foarte important. Afganii sunt oameni prietenoși și dacă ți-au câștigat încrederea, e foarte bine. Emblema pe care am primit-o este a echipei, nu doar a mea. Nu aș fi făcut nimic dacă nu eram în această echipă. Probabil experiența acumulată de-a lungul timpului a făcut ca eu să fiu desemnat pentru a primi această emblemă. Când pleci afară îți este dor de mamă, de tată, chiar și de pietrele de pe stradă. Cel mai dor mi-a fost de fata mea, îmi venea să vin acasă”, a declarat maistrul militar principal Liviu Å¢iglă. 
   Acesta s-a făcut remarcat în timpul misiunii și ca drept răsplată a primit Emblema de Merit în slujba păcii clasa a III-a. Aceeași Emblemă de merit au primit-o și colegii săi maior Răzvan Cărbuneanu și maior Virgil Damian. Ceilalți militari din echipă au primit Medalia Nor Article 5 Isaf. 
A devenit tătic, în timp ce era în misiune
 
   Nici maiorul Sorin Dumitrache nu a fost la prima misiune. Despre această ultimă misiune spune că a fost una specială. „Nu suntem la prima misiune. Ne-am acomodat cu misiunile pe plan internațional. Totuși, această misiune a fost una mai specială. Avem aici un proaspăt tătic (locotenent Florin Fînaru -n.r.), care și-a văzut fiul abia când s-a întors acasă. Fiind o echipă, ne-am bucurat cu toții pentru el. Momente grele au fost. Nu aș putea face acum o analogie și să spun că un moment a fost mai greu și altul mai ușor. A trebuit să demonstrăm că luptăm sub Tricolor și că nu suntem cu nimic mai prejos decât partenerii din coaliție, că suntem la fel de buni ca și ei. În unele domenii am fost mai buni decât ei, iar acest lucru ne-a motivat și ne-a întărit, astfel încât pe toată durata misiunii să nu lăsăm nimic în spate și să fim o echipă”, a declarat maiorul Dumitrache. Pentru locotenent Florin Fînaru cele șase luni s-au scurs greu. Nu pentru că el nu ar mai fi fost în misiuni externe, ci pentru că a lipsit atunci când s-a născut fiul său. Nu i-a putut spune acestuia „Bun venit pe lume”, deși ar fi vrut să fie alături de el și de soție. Își dorește din tot sufletul să fie alături de soția sa, atunci când aceasta i-l va dărui pe cel de-al doilea copil. „A fost greu, dar am avut multă încredere în soția mea și cu ajutorul lui Dumnezeu a fost bine. Îmi pare rău că nu am fost alături de soția mea la prima naștere, dar voi recupera la a doua”, a spus el. Plutonierul Marius Dudău spune că a legat prietenii cu partenerii din coaliție, iar unii dintre ei i-au promis că îl vor vizita în România. Despre misiune spune că a fost una frumoasă. „Zilnic am închegat prietenii frumoase, iar unii dintre colegii de acolo au promis că vor veni în România. A fost o misiune frumoasă. Probabil a contat și pregătirea pe care o avem”, a spus și plutonierul Dudău. Pe lângă respon-sabilitățile imense pe care le-au avut, militarii au petrecut și momente plăcute. Unul dintre acestea este legat de ceaunul pe care l-au luat de acasă și l-au dus la peste 4.000 de kilometri depărtare, ca să aibă în ce să facă mămăligă. I-au invitat și pe americani la o porție de mămăligă cu brânză, iar la final aceștia „s-au lins pe degete”. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?