Ediția: Luni 7 Iulie 2025 Nr. 6914

Cancerul de col uterin poate fi prevenit


   Zeci de vrâncence sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin, iar alte  zeci mor din cauza acestei boli. Din păcate, orice femeie este predispusă la această boală. Cum cancerul de col uterin debutează asimptomatic, de cele mai multe ori acesta este depistat în faze avansate, când nu mai poate fi vindecat.
   Este foarte important ca femeile să cunoască procedeele prin care boala poate fi depistată în stadii precoce și vindecabile. O modalitate de a preveni cancerul de col uterin este efectuarea periodică a testului Babeș-Papanicolau.
   Acest test poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar la nivelul colului uterin, în acest fel putând fi luate măsuri pentru a preveni apariția bolii. În afară de acest test, o altă metodă eficace de prevenire a cancerului de col uterin este și vaccinarea.
   Prin intermediul  Direcției de Sănătate Publică Vrancea sunt derulate două programe al căror principal scop este scăderea cazurilor de cancer de col uterin.
   În cadrul Programului Național de Screening al Cancerului de Col Uterin au beneficiat de teste gratuite Babeș Papanicolau, până în prezent, 1.124 vrâncence, la aproximativ 10 femei fiind găsite modificări, motiv pentru care au fost îndrumate către medici ginecologi și oncologi. Spre deosebire de alte județe, unde acest program stagnează din diferite motive, în Vrancea programul nu a întâmpinat pro-bleme. 87 de medici de familie pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, iar cei care recoltează probele pentru citotest sunt patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie și de planificare familială din cadrul Spitalului Județean, respectiv Maria Caștu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza.
   Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le vor comunica pacientelor.  Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani.

Vaccinarea HPV previne apariția cancerului de col
 
   Medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, spune că vaccinarea anti HPV este principala metodă de prevenire a cancerului de col uterin. „Prevenirea cancerului de col uterin se face prin intermediul vaccinării. Acest vaccin este recomandat fetelor care nu și-au început viața sexuală sau celor care și-au început de scurt timp viața sexuală. Orice femeie este pasibilă să fie diagnosticată cu această boală. Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosită în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu Human Papi-lloma Virus (HPV) deja apărută”, spune medicul Alin Lazea.
   Din 2009, de când DSP Vrancea derulează campania de prevenire a cancerului de col uterin, au fost vaccinate 3.768 femei, cele mai multe având vârste peste 24 de ani. Vaccinarea HPV constă în administrarea a trei doze, care sunt injectate în braț, din două în două luni. Vaccinul se admi-nistrează numai la recomandarea medicilor de familie, a medicilor ginecologi sau infecționiști.
   În stocurile DSP sunt suficiente doze de vaccin anti-HPV, așa că tinerele care doresc să se imunizeze se pot adresa cadrelor medicale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?