Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Săritul coardei anulează senzaţia de foame


   Aveți probleme cu silueta sau pur si simplu nu mai aveți ce mânca? Un studiu japonez vă îndeamnă să săriți coarda sau să faceți orice fel de exercițiu fizic care implică mișcarea ritmică pe verticală, conform unui material publicat de LiveScience.
Există și alte studii care au ajuns la concluzia că exercițiile fizice pot suprima senzația de foame însă pentru scurte perioade de timp, prin eliberarea în stomac a unor hormoni care reglează apetitul. De aici au pornit cercetătorii japonezi care au vrut să afle dacă această „indispoziție stomacală” ce se produce în timpul exercițiilor fizice care implică sărituri pe verticală poate avea efectul de a modifica nivelul unor hormoni precum grelina (hormon ce este eliberat atunci când ne este foame), mai mult decât în cazul altor tipuri de exerciții fizice. Practic ei au dorit să identifice acele exerciții fizice care ne pot ține cel mai mult timp de foame.
Studiile anterioare au indicat faptul că alergatul suprimă apetitul mai mult decât mersul pe bicicletă, spre exemplu. Atunci când sărim coarda întregul organism este mișcat în sus și în jos mai mult decât atunci când alergăm. De asemenea, nu există nicio mișcare în direcție orizontală iar acest exercițiu solicită cel mai mult stomacul, putând induce o suprimare de și mai lungă durată a senzației de foame.
Pentru a testa această idee, cercetătorii au selecționat un grup de 15 tineri cu vârsta în jur de 24 de ani. Aceștia au fost puși, prin rotație, în zile diferite, fie să sară coarda timp de 30 de minute, fie să meargă pe o bicicletă staționară sau să se odihnească pe o canapea. Cercetătorii au reglat bicicletele staționare astfel încât nivelul de energie folosit de fiecare voluntar în parte, în timp ce pedala să fie similar celui folosit în timp ce sărea coarda.
În anumite momente din timpul și de după exerciții, cercetătorii au măsurat nivelurile hormonilor legați de apetit și i-au întrebat pe tineri cât de înfometați se simt, precum și dacă ar prefera o mâncare sărată, dulce, acră sau mai grasă.
Rezultatele obținute au demonstrat că tinerii care au făcut exercițiile fizice s-au simțit mai puțin înfometați decât cei care s-au relaxat, care au reprezentat grupul de control. Absența senzației de foame s-a prelungit până la 15 minute după ce au încetat exercițiile fizice. În plus, tinerii au precizat că s-au simțit mai puțin înfometați atunci când săreau coarda, prin comparație cu perioada în pedalat, după doar 25 de minute de la începerea exercițiului.
În plus, după 15 minute de la încheierea exercițiului de pedalare, tinerii s-au declarat mai înfometați decât au fost în ziua în care li s-a spus să se odihnească, situație care însă nu s-a repetat după ce au sărit coarda. Interesant este însă faptul că nu s-au evidențiat niveluri diferite ale grelinei între pedalare și sărituri, ceea ce înseamnă că există un alt mecanism care explică diferitele niveluri ale foamei resimțite. De asemenea, o altă concluzie importantă este că astfel de exerciții aerobe, dar în special săritul corzii, pot regla dorința de a îngurgita alimente grase, îmbunătățind astfel comportamentul alimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?