Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

GALERIE FOTO: Trei protopopi noi, două protoierii desfiinţate


   Înaltpreasfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a numit ieri, în cadrul șe-dinței Permanenței Consiliului Eparhial, alți preoți în funcția de protoierei. Astfel, preotul Valeriu Balica va conduce Protoieria Focșani I, preotul Oscar Frunză va conduce Protoieria Focșani II, iar la Panciu, Protoieria va fi condusă de preotul Vasile Dabija, din satul Mănăstioara, comuna Fitionești. „Criteriile de selecție au ținut cont de prevederile statutare ale Bisericii Ortodoxe Române, de activitatea liturgică, administrativ-pastorală, misionară, culturală și socială desfășurată de aceștia în parohie, precum și de faptul că nu au impedimente canonico-juridice”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
   Numirea a fost făcută pe o perioadă de trei luni, cu posibilitatea prelungirii acesteia. Vestea i-a luat prin surprindere pe noii protoierei ai Vrancei. „Eu nu am fost informat oficial, m-ați luat prin surprindere! Așa cum spune statutul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinția Sa își numește colaboratorii. Eu nu pot decât să bănuiesc că principalele criterii au fost activitatea mea și relația cu preoții și enoriașii”, ne-a declarat preotul Oscar Frunză, de la Biserica „Ovidenia” din Focșani, care îl va înlocui pe preotul Negoiță Boghină, la Protoieria II Focșani.  Nici preotul Valeriu Balica, cel care îl înlocuiește pe protopopul Nicolae Cobzaru, de la Protoieria I Focșani nu aflase încă despre numirea sa în funcție. „Nu pot să spun nimic, pentru că nu am fost anunțat. Voi vorbi despre acest lucru atunci când voi fi anunțat oficial”, ne-a declarat preotul Valeriu Balica de la Biserica „Donie” din Focșani.
   Reprezentanții Arhiepiscopiei au ținut să precizeze că noile numiri nu reprezintă o măsură administrativă aplicată celor care s-au aflat la conducerea protoieriilor, ci decurg din atribuția pe care protopopul o are în teritoriu, aceea de a-l reprezenta pe Ierarhul aflat la conducerea Eparhiei. „Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a apreciat acti-vitatea depusă, până în prezent, de părinții protoierei din cele douăsprezece protopopiate buzoiene și vrâncene, i-a binecuvântat cu daruri și a îngăduit tuturor ca, pe mai departe, la diferitele festivități bisericești să poarte însemnele specifice rangului deținut, în calitate de protoierei onofirici”, se arată în comunicatul de presă.
Așa cum am relatat în ediția de ieri a ziarului nostru, celelalte protoierii din Vrancea, respectiv Odobești și Adjud, vor fi desființate. Acest lucru va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie. „Reducerea numărului de protoierii  Adjud și Odobești în Vrancea reprezintă o măsură organizatorică menită să conducă la eficientizarea bunei colaborări ce trebuie să existe între Centrul Eparhial și unitățile din subordine și, în același timp, vine în sprijinul preoților și al credincioșilor creștini pe care aceștia îi păstoresc. Această hotărâre a fost luată de către Permanența Consiliului Eparhial, în urma unei analize amănunțite a situației din teritoriu, și va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie. Sediile protoieriilor amintite mai sus vor căpăta destinații social-filantropice, iar personalul auxiliar va fi redistribuit”, se arată în comunicatul de presă.

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?