Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Cinci vrânceni trebuie să plătească TVA de 1,8 milioane lei


   Fiscul a luat la verificat tranzacțiile imobiliare derulate la nivelul județului în ultimii ani și a constatat cazuri de neplată a taxelor legale în valoare de peste 1,8 milioane lei. Este vorba despre cinci persoane fizice verificate de fisc, din care unul în 2013, care au derulat activități de cumpărare și vânzare de bunuri imobiliare în anii trecuți și care nu au achitat TVA pentru tranzacțiile efectuate.
   Cel mai mare prejudiciu a fost constatat la o persoană fizică unde ancheta a fost finalizată în 2013 și la care au fost calculate TVA și penalizări de 0,93 milioane lei. Directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP), Eugen Ciorici a afirmat că persoana în cauză a contestat rezultatele inspecției fiscale, iar cazul este la Biroul de Contestații, însă „mai mult ca sigur vom ajunge la instanță”.
   Potrivit finanțiștilor, s-a ajuns la sumele imense de plată către stat deoarece persoanele în cauză nu s-au înregistrat ca plătitori de TVA după ce veniturile realizate au depășit plafonul de scutire de 35 mii euro într-un an calendaristic. „Urmare depășirii plafonului s-a calculat taxa pe valoarea adăugată pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înre-gistrată normal ca plătitoare de TVA pe perioada cuprinsă între data la care contribuabilul ar fi fost înregistrat în scopuri de taxă, dacă ar fi solicitat în termenul legale prevăzut de 10 zile de la înregistrare și data identificării nerespectării prevederilor legale”, a precizat directorul Ciorici. Iar verificările se află în desfășurare, finanțiștii verificând fiecare tranzacție imobiliară raportată de birourile notariale din Vrancea.
   Însă cel mai mare prejudiciu a fost constatat de inspectorii fiscali la o persoană fizică din Slobozia Bradului care desfășoară activitatea de recuperare a materialelor reciclabile sortate. Suma stabilită de inspectorii fiscali depășește două milioane de lei, adică peste 20 miliarde lei vechi. Din investigația derulată în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție a reieșit că documentele întocmite pentru „acumulatori uzați” nu reflectă operațiuni reale, întrucât persoanele în cauză nu au predat cantitățile consemnate și nici nu au încasat sumele de bani trecute în aceste documente.
   Un alt exemplu de sustragere de la plata taxelor și impozitelor este cel al unei firme de construcții care trebuie să plătească peste 640 mii lei către bugetul de stat în urma inspecțiilor fiscale. Pe lista neregulilor constatate de inspectorii fiscali se află „înregistrarea taxei pe valoarea adăugată deductibilă în baza unor documente prin care au fost achiziționate bunuri care nu au fost destinate realizării de operați-uni taxabile, cu consecința majorării TVA deductibilă și implicit a sumei negative a TVA rambursată”. „Ajustarea TVA colectate în baza unor documente emise pentru clienți aflați în procedura de insolvență, dar pentru care nu s-a făcut dovada faptului că această procedură a fost închisă definitiv și irevocabil. Nefacturarea și neînregistrarea în evidența contabilă a unor operațiuni reprezentând lucrări și servicii efectuate, motivat de lipsa perspectivelor de încasare a contravalorii acestora, consecința finală fiind diminuarea bazei impozabile și a TVA colectată”, se arată în raportul DGFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?