Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Pacienţii ar putea avea acces la medicamente noi după 1 iulie


   Ministerul Sănătății va finaliza până la sfârșitul lunii martie metodologia privind introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, astfel încât de la 1 iulie pacienții să aibă acces la terapii de ultimă generație disponibile în Europa de mai bine de șase, potrivit reprezentanților ARPIM.
   Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Ministerul Sănătății au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacienților la tratamente în anul 2013. Pe baza acestui Protocol, Ministerul Sănătății va propune Guvernului încheierea unui memorandum în cursul lunii aprilie, care să reprezinte un angajament al ambelor părți pe termen mediu și lung. „ARPIM consideră că acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ către un mediu de afaceri predictibil și sustenabil economic, în care pacienților români să li se garanteze accesul mai bun la toate tratamentele existente care să le permită o viață mai sănătoasă și mai lungă. Acest protocol reprezintă un angajament pe termen scurt al ambelor părți de a asigura sistemului de sănătate un mediu economic și financiar stabil. Memorandumul urmează să acopere aceleași aspecte pe termen mediu și lung”, a declarat președintele ARPIM, Makis Papataxiarchis.
   Protocolul abordează principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative în România, respectiv directiva plăților întârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate și gratuite, metodologia de stabilire a prețurilor și taxa clawback. Pentru fiecare dintre aceste aspecte Ministerul Sănătății și ARPIM au agreat un calendar și un mecanism de lucru pentru perioada următoare.
   În ceea ce privește directiva plăților întârziate, ARPIM susține inițiativa Ministerului Sănătății de a implementa un calendar de eșalonare a plăților datoriilor până la sfârșitul anului 2014, astfel încât să nu se realizeze o presiune financiară care să nu poată fi suportată de sistemul sanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?