Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Verificări la instanţe privind repartizarea aleatorie a cauzelor


   Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii inițiază verificări la instanțele judecătorești care au ca obiect respectarea dispozițiilor referitoare la primirea și repartizarea aleatorie a actelor de sesizare, se arată într-un comunicat.
   Sursa citată precizează că obiectivele verificărilor sunt: constatarea disfuncționalităților în repartizarea cauzelor și în circuitul administrativ, inclusiv înaintarea dosarelor în căile de atac și înregistrarea acestora la instanța de control judiciar, modificările intervenite în programul informatic de repartizare și identificarea situațiilor de viciu al sistemului informatic și a vulnerabilităților sistemului informatic de repartizare. De asemenea, se au în vedere identificarea persoanelor responsabile de disfuncționalități sau viciu la modalitatea de repartizare, măsuri și propuneri de înlăturare a acestora și identificarea cazurilor în care repartizarea nu s-a realizat în sistemul informatic. 
   Secția pentru judecători a CSM stabilește ca Inspecția Judiciară să efectueze verificări la Tribunalul București. „În măsura în care sunt identificate punctual chestiuni ce trebuie clarificate la judecătoriile sectoarelor 1, 2, 3, 4, 5 și 6 și Curtea de Apel București, Inspecția Judiciară va efectua aceste verificări punctuale și la aceste instanțe. Președinții curților de apel, în virtutea atribuțiilor legale, urmează să procedeze la verificarea celorlalte instanțe, având ca scop al verificărilor aceleași obiective mai sus enumerate. După finalizarea verificărilor de către președinții curților de apel, rapoartele vor fi transmise Inspecției Judiciare – Direcția de Inspecție pentru Judecători în vederea analizei acestora, după analiza efectuată urmând a fi transmise rapoartele CSM – Secției de judecători cu concluziile analizei efectuate”, se arată în comunicat. Perioada supusă verificării este 1 ianuarie 2012 – 15 februarie 2013 iar termenul de prezentare a concluziilor, măsurilor și propunerilor este 1 iunie 2013. 
   Potrivit comunicatului, s-a decis ca Înalta Curte de Casație și Justiție să nu facă subiectul acestei verificări, întrucât s-a efectuat un control privind toate aspectele ce țin de managementul instanței supreme, inclusiv în ceea ce privește repartizarea aleatorie, raportul efectuat de Inspecția Judiciară pe această temă fiind aprobat de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii în luna iunie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?